Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Ruotsalaistähdet yllätettiin housut kintuissa! Leijonat otti yhden Suomi-kiekon kaikkien aikojen voitoista – näin uskomaton uroteko syntyi

Yle Urheilun asiantuntija Juha Juujärvi kertoo, miksi Suomi voitti Ruotsin jääkiekon MM-kisojen puolivälierissä.

Joska Saarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

1

Pelivalmius

Jääkiekon MM-turnauksen otteluohjelman, tilastot ja tulokset löydät Yle Urheilun MM-kisaoppaasta.

Suomi järjesti jääkiekon MM-turnauksessa jättiyllätyksen, kun se pudotti kaksi peräkkäistä maailmanmestaruutta voittaneen Ruotsin jatkosta MM-puolivälierässä.

Leijonien 5–4-voitto tuli kaiken lisäksi sensaatiomaisella tavalla. Euroopassa pelaavista koottu "SM-liigajoukkue" pyyhki Ruotsin NHL-tähdillä pelillisesti lattiaa. Suomi dominoi ottelun ensimmäistä kymmenminuuttista ja koko jälkimmäistä puoliskoa.

Yle Urheilun asiantuntijan Juha Juujärven mukaan Suomen voiton ensimmäinen peruspilari oli pelivalmius.

– Suomi oli hyvin latautunut. Joukkue oli valmis noudattamaan sekä pelitapaa että Ruotsi-otteluun laadittua pelisuunnitelmaa, Juujärvi sanoo.

Suomi meni minuutin pelin jälkeen johtoon Niko Mikkolan maalilla. Ruotsi tuli puolitoista minuuttia myöhemmin tasoihin ylivoimalla, kun Leijonat otti jäähyn väärästä vaihdosta.

– Lataus meni aavistuksen yli joukkueen kokemattomuuden takia. Ei voi tehdä vääriä vaihtoja tai ottaa hyökkäyspään jäähyjä ja päästää hyvää latinkia sitä kautta käsistä.

Kaksi turhaa jäähyä nakersi Leijonien hyvää flow'ta pelin alussa. Kymmenen minuutin pelin jälkeen Ruotsi pääsi myllyttämään pitkiä hyökkäyksiään ja meni johtoon Patric Hörnqvistin maalilla.

Leijonat
Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

2

Henkinen kantti

Toinen erä alkoi Suomen kannalta karmealla tavalla, kun Ruotsin nuori supertähti Elias Pettersson vei joukkueen 3–1-johtoon 25 sekunnin pelin jälkeen.

– Suomen selkäranka ei katkennut siinä tilanteessa. Se oli ottelun kulminaatiopiste, ettei Suomi romahtanut siihen maaliin, vaan uskoi ja jatkoi taistelua, Juujärvi sanoo.

Leijonilla oli hieman onnea, kun Petteri Lindbohmin 2–3-kavennus kimposi maaliin ruotsalaispelaajan selästä. Jani Hakanpään hurja laukaus toi Suomen tasoihin toisen erän puolivälissä.

Tuossa vaiheessa Leijonat sai flow'nsa takaisin ja Ruotsi oli helisemässä lähes kymmenen minuuttia putkeen. Ruotsi teki kuitenkin johtomaalin aivan toisen erän lopulla Suomen pitkän dominointijakson jälkeen.

Monen joukkueen henkinen kantti olisi ollut siinä vaiheessa koetuksella, mutta Leijonat osoitti olevansa toista maata.

– Suomi uskalsi pelata koko ottelun rohkeasti. Suomi oli jopa yllättävän aggressiivinen ja yllätti Ruotsin omalla aggressiivisuudellaan.

Suomen henkisestä kantista kertoo myös se, että alun hölmojen jäähyjen jälkeen Suomi ei ottanut yhtäkään kaksiminuuttista, eikä purnannut siitä, että tuomarit eivät tuominneet Ruotsille kertaakaan jäähyä koko ottelussa.

Suomi Ruotsi
Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

3

Pelitapa

Päävalmentajien taistelussa Jukka Jalonen vei Ruotsin Rikard Grönborgia 6–0. Suomi oli pelillisesti Ruotsia edellä lähes koko ottelun ajan.

Ainoastaan ensimmäisen erän lopulla Leijonat lähti turhaan puskemaan peliä ylöspäin sellaisssa tilanteissa, kun joukkueen olisi pitänyt rauhoittaa peliä ja ottaa kiekkokontrolli itselleen. Suomi antoi Ruotsin pelata vahvuuksillaan hetken aikaa, mutta ensimmäisen erätauon jälkeen niin ei enää tapahtunut.

– Suomi iski Ruotsin heikkouksiin. Suomi oli paljon kiekossa, hyökkäsi paljon ja pakotti Ruotsin puolustamaan.

Leijonat onnistui juuri niissä asioita, joita ennen ottelua korostettiin. Leijonat pystyi myllyttämään toisesta erästä lähtien pitkiä hyökkäyksiä, rokottamaan pari kertaa Ruotsin puolustajien nousuista ja pitämään kiekkoa riittävästi itsellään.

– Se oli suurelta osin Suomen hyvyyttä, mutta myös osin Ruotsin repaleisuutta, Juujärvi sanoo.

Ruotsin tähtisikermä ei missään vaiheessa MM-turnausta pelannut yhtenäisesti.

Suomi taas pelasi niin hyvin, että päätöserässä Ruotsi päätti jostain syystä vetäytyä kuoreensa ja lopetti hyökkäämisen täysin. Se on epätyypillistä Ruotsille, jonka maajoukkue on tunnettu taktisesta kylmäpäisyydestään ja fiksusta pelaamisestaan.

Kapteeni Marko Anttila tasoitti pelin vain puolitoista minuuttia ennen varsinaisen peliajan päätöstä.

Pennanen Jalonen
Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

4

Tehokkuus

Suomen maalinteon tehokkuutta on moitittu läpi MM-turnauksen – ja syystä. Nyt Suomi käytti tekopaikkansa hyödyksi erinomaisella tehokkuudella.

Ottelun alkupuolella ratkaisijoiksi nousivat yllättäen peruspuolustajina tunnetut Mikkola, Lindbohm ja Hakanpää, joiden siniviivakudit upposivat Ruotsin Henrik Lundqvistille.

– Kaikissa maaleissa Suomi pelasi hemmetin hyvää maalinedustapeliä. Kaikki olivat käytännössä myös pitkistä hyökkäyksistä syntyneitä maaleja, Juujärvi sanoi.

Anttila vei ottelun jatkoajalle irtokiekosta maalin edestä. Sakari Manninen teki ratkaisun jatkoajalla, kun Suomi käänsi peliä nopeasti omasta päästä ja pääsi kolme vastaan yksi -hyökkäykseen.

– Se oli ensimmäinen paikka jatkoerässä ja Manninen laukoi unelmavedon.

– Tämä oli Suomen tehokkain peli tässä turnauksessa.

Toisaalta maalinestopelin tehokkuus ei ollut parasta luokkaa. Maalivahti Kevin Lankisen torjuntaprosentti oli vain 77,78, kun hän torjui 14 Ruotsin 18 laukauksesta.

- Tämä oli Lankiselle erittäin vaikea peli. Hänelle tuli vähän torjuntoja, taakse meni yksi pomppumaali, mutta oli siellä kaksi huipputorjuntaakin, Juujärvi sanoo.

- Suomi ei pelannut parasta puolustuspeliään. Vetoja pääsi läpi, ja Ruotsin pakkien sisäänajo ja päätykierrätys tuottivat vaikeuksia.

Suomi juhlii
Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

5

Yksilöt

Erinomainen joukkuepeli on Suomen menestyksen kulmakivi, mutta tällaisessa ottelussa Leijonat tarvitsi myös kuumia pelaajia.

Yksi kuumimmista pelaajista oli keskushyökkääjä Sakari Manninen (1+3), joka yhdessä Harri Pesosen (0+2) ja Kaapo Kakon (0+0) kanssa sai pelin painopisteen toistuvasti Ruotsin päätyyn.

Ketjusta parhaimmassa vireessä oli Pesonen, joka teki loistavan maskin Suomen toiseen ja kolmanteen maaliin sekä syötti avausosuman.

Puolustajista Suomen parhaimmistoa oli etenkin Mikkola, joka pelasi todella ennakkoluulottomasti hyökkäyssuuntaan. Hänen lisäkseen Juujärvi nostaa puolustajista onnistujiksi maalintekijät Lindbohmin ja Hakanpään sekä Mikko Lehtosen, joka osoitti johtajuutta ja pelitapaesimerkkiä.

Hyökkääjistä Marko Anttilan suoritus loppuhetkien tasoitusmaalissa ei jättänyt ketään kylmäksi. Anttila riisti kiekon, syötti loistavan poikittaissyötön Lehtoselle ja oli hetkeä myöhemmin ensimmäisenä kiinni irtokiekossa.

Suomen kolmosketjun tasoa nosti Kristian Kuusela, joka teki paljon järkeviä ratkaisuja kiekon kanssa ja sai vietyä paineen Ruotsin alueelle.

Harri Pesonen tekee maskia
Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

6

Mahdollisuudet mennä päätyyn asti

Lähtokohdat huomioon ottaen Suomen voitto Ruotsista oli yksi Suomen jääkiekkohistorian suurimmista voitoista.

Joukkueiden välisen pelaajamateriaalin tasoero oli viimeksi ollut näin suuri ehkä vuoden 1992 Prahan MM-kisoissa, joissa Suomi saavutti yllätyshopeaa.

Leijonien kahden NHL-pelaajan joukkue kukisti Ruotsin 21 NHL-pelaajan ryhmän.

– Suomi voitti pelaamatta edes täydellistä peliä, Juujärvi ihmettelee.

– Tehokkuuden ja pelivalmiuden osalta Suomella on selkeästi petrattavaa. Lisäksi Suomelle tuotti hieman yllättäen vaikeuksia Ruotsin trapin murtaminen. Sen sijaan paineen alta lähteminen onnistui paremmin.

Joka tapauksessa Suomen esitys antoi uskoa myös mitalipeleihin. Jos Ruotsin tähtisikermä kaatuu tällaisella esityksellä, Leijonilla on mahdollisuus mennä jopa päätyyn asti.

– Tämän joukkueen vahvuus on, että he ovat kasvaneet matkan varrella. Voittamaan oppii vain voittamalla.

Erityistä uskoa mitalipeleihin luo Leijonien henkinen kantti.

– Vaikka vastustaja tekisi maalin, Suomi uskoo omaan peliin. Esimerkiksi kolmannen erän takaa-ajoasemassa Suomen peli oli balanssissa, toisin kuin alkusarjan Saksa-ottelussa, kun Suomi lähti samssa tilanteessa pakottamaan peliä.

Suomi kohtaa jääkiekon miesten MM-välierässä Venäjän lauantaina kello 16.15.

Lue myös:

Marko Anttila tiesi ratkaisumaalin tulevan – Leijonien kapteeni väänsi hersyvää vitsiä joukkueen sankarista

Tilasto kertoo kaiken Leijonien sensaatiosta – tällaista voittoa Ruotsista ei ole nähty koskaan aikaisemmin

Leijonien sankari Manninen hehkutti joukkueen viisasta rohkeutta – ikimuistoinen osuma säilyy mielessä: "Jos vain ei dementia tule"

Leijonat kultajahtiin! Suomi kohtaa Venäjän MM-välierässä lauantaina kello 16.15

Kommentti: Ruotsin "kuningas" muuttui reikäjuustoksi – Leijonat teki jotain täysin käsittämätöntä!

Leijonilta uskomaton nousu! Kapteeni Anttila tasoitti kolmannen erän lopussa – Manninen upotti Tre Kronorin jatkoajalla

Petteri Lindbohm
Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Suosittelemme