Kysyin kerran Jukka Jaloselta, mikä oli hänen tärkein tehtävänsä nuorten vuoden 2016 MM-kultajoukkueen valmentajana. "Luoda edellytykset erinomaiselle joukkuehengelle ja ilmapiirille", Jalonen vastasi.
Juuri tässä asiassa Jukka Jalonen on Suomen, kenties jopa maailman, paras jääkiekkovalmentaja. Jalosen kiekkotietous ja pelitapa ovat huippuluokkaa, mutta vielä paremmin hän tietää, miten luodaan yhtenäinen joukkue.
Kaksi maailmanmestaruutta voittanut Jalonen, 56, haluaa tosin tehdä sen omalla tavallaan. Tämän kevään MM-kisajoukkueen rakennusprosessi on siitä erinomainen esimerkki.
Suomi lähti Slovakian MM-turnaukseen vaatimattomalla joukkueella, jolta juuri kukaan ei odottanut mitään. Nyt joukkue on ylittänyt kaikki odotukset.
Torstai-iltana Leijonat kukisti Ruotsin ikimuistoisessa puolivälieräottelussa, joka ratkesi vasta Sakari Mannisen jatkoaikamaalilla. Hämmentävintä oli, että Suomen europelaajat dominoivat pelillisesti Ruotsin NHL-tähtiä vastaan yli puolet ottelusta.
Suomi ei pyyhkinyt Tre Kronorin NHL-tähdillä lattiaa siksi, että Jukka Jalonen olisi taktisesti ylivertainen Ruotsin päävalmentajaan Rikard Grönborgiin verrattuna. Suomi voitti ottelun siksi, että Jalonen ja osa pelaajista on valmistautunut vain ja ainoastaan tähän otteluun kuusi viikkoa.
KHL-pelaajia hämmentävän vähän
Ennen MM-turnausta Suomessa kohistiin NHL-pelaajien poisjäänneistä. Maajoukkueen valmennusjohto tiesi kuitenkin jo hyvissä ajoin, että suurin osa Suomen ykköstähdistä jättää MM-kisat väliin sopimustilanteen vuoksi.
Esimerkiksi Mikko Rantasen ja Patrik Laineen sopimus on katkolla, eikä heidän kannata riskeerata tulevaisuuttaan lähtemällä MM-turnaukseen, jossa on mahdollisuus loukkaantua.
Toiset NHL-tähdet jättivät turnauksen väliin loukkaantumisen takia. Suoranaisia kieltäytymisiä oli vain muutama.
Varsinaisesta NHL-pelaajien joukkopaosta ei siis voi puhua. Sen sijaan KHL-tähtiä Leijonien joukkueessa on hämmentävän vähän.
Suomen maajoukkueen eurooppalainen runko on jo vuosia muodostunut KHL:ssä pelaavista pelaajista. Siihen nähden oli vähintään outoa, että Suomen MM-joukkueeseen tuli tänä vuonna vain neljä KHL-pelaajaa. KHL:ssä pelaa kuitenkin noin 30 maajoukkuetason suomalaispelaajaa.
Jalonen pelasi uhkapeliä kasatessaan tämän vuoden MM-joukkuetta. Hän oli valmis jättämään meritoituneita KHL-pelaajia ulos joukkueen edun nimissä.
Pitkä leiritys ainoa keino menestyä
Kun Suomen parhaat NHL-tähdet eivät olleet saatavilla, Jalonen päätti rakentaa yhtenäisen joukkueen pitkän leirityksen kautta. Hänen mielestään se oli ainoa keino menestyä MM-turnauksessa käytettävissä olevalla pelaajamateriaalilla.
KHL:n runkosarja päättyi helmikuussa. Jalonen ilmoitti kautensa runkosarjaan päättäneille pelaajille, että hän haluaa heidät mukaan MM-leiritykseen alusta asti.
Moni kieltäytyi, ymmärrettävästi, koska edessä olisi ollut parin kuukauden leiritys ennen MM-turnauksen alkua.
Jalonen oli päättänyt rakentaa joukkuetta omalla tavallaan. Yle Urheilun tietojen mukaan Jalonen kävi esimerkiksi 18-vuotiaan Kaapo Kakon taustajoukkojen kanssa keskustelua roolista miesten MM-joukkueessa jo hyvissä ajoin. Jalonen tiesi tarvitsevansa Kakon kaltaista erityislahjakkuutta kärkiketjuihin.
Tämän vuoksi Kakko jätti 18-vuotiaiden MM-turnauksen väliin ja opetteli Jalosen viisikkopelaamisen teesit pitkän leirityksen aikana.
Sosiaalipeluutusta jopa loppuhetkillä
Jalonen kokosi ydinryhmän, joka oli ollut kasassa jo kuusi viikkoa, kun Suomi kohtasi Ruotsin MM-puolivälierässä.
Tähän ryhmään liittyi uusia jäseniä matkan varrella. Viimeiset pelaajat tulivat mukaan SM-liigan finaaleista, mutta suurin osa joukkueesta ehti olla yhdessä pitkään.
Jalonen panosti kaiken joukkueen yhtenäisyyteen, henkeen ja ilmapiiriin. Se näkyi jo alkusarjassa, kun Leijonat antoi jokaiselle joukkueen jäsenelle peliaikaa kolmosvahtia myöten.
Se on näkynyt myös peluutuksessa, sillä yhdenkään Leijonien pelaajan peliaikakeskiarvo ei ole tässä turnauksessa yli 18 minuuttia tai alle 12 minuuttia. Monessa huippujoukkueessa parhaat puolustajat pelaavat runsaasti yli 20 minuuttia ottelusta.
Jalonen ei tingi periaatteistaan edes vaikeimmalla mahdollisella hetkellä. Tästä nähtiin hyvä esimerkki puolivälierässä Ruotsia vastaan, kun Jalonen jatkoi "sosiaalipeluutustaan", vaikka Suomi oli ottelun loppuhetkillä tappiolla maalein 3–4.
Päävalmentaja antoi tasaisesti vastuuta neljälle eri ketjulle, vaikka jokainen näki, että Harri Pesosen, Sakari Mannisen ja Kaapo Kakon ketju oli hyökkäyspäässä kymmenen kertaa vaarallisempi kuin muut.
Jos Suomi olisi hävinnyt, Jaloselta olisi kysytty, miksi hän ei tiivistänyt peluutusta. Nyt sitä ei tarvitse pohtia, kun Manninen ja kumppanit ratkaisivat pelin lopulta Suomelle.
Rajaton luottamus
Olennaista voitossa on minkälaisen viestin Jalonen joukkueelleen lähettää.
Suomen joukkueessa vallitsee rajaton luottamus jokaiseen pelaajaan ja joukkuekaveriin.
Juuri siksi Suomen SM-liigapelaajat näyttivät torstaina jumalaisilta kiekkotaitureilta, jotka pitivät Ruotsin NHL-tähtiä pilkkanaan mielettömällä itseluottamuksellaan.
MM-välieräpaikka on Suomen pelaajamateriaalilla käsittämätön suoritus. Kovia ratkaisuja matkan varrella tehnyt Jalonen näyttää nyt nerolta.
Lue myös:
Leijonat kultajahtiin! Suomi kohtaa Venäjän MM-välierässä lauantaina kello 16.15
Kommentti: Ruotsin "kuningas" muuttui reikäjuustoksi – Leijonat teki jotain täysin käsittämätöntä!