Hyppää sisältöön

"Ainoa keino näyttää, että haluamme muutoksia" – Nuoret olivat ilmastolakossa ympäri maailman

Helsingissä lakkoilijat esimerkiksi vetosivat hallitusneuvottelijoihin Säätytalon edessä. Ilmastolakko järjestettiin nyt toista kertaa.

Nuoret ilmastolakkolaiset vaativat kunnollisia ilmastotoimia aikuisilta ja poliitikoilta Eduskuntatalon portailla Helsingissä 24. toukokuuta 2019. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Nuoret ympäri maailman järjestivät tänään toisen kansainvälisen ilmastolakon ilmastonmuutoksen estämiseksi.

Ilmastolakkoilijoiden esikuva Greta Thunberg kertoi Twitterissä, että tempaus järjestetään ainakin 1 500 paikkakunnalla yli 100 maassa.

Helsingissä lakkoilijat seisoivat banderolleineen Säätytalon edessä, pitivät puheita ja lukivat vetoomusta ääneen megafoniin.

Heidän oli määrä luovuttaa vetoomus tulevalle hallitukselle, mutta hallitusneuvotteluiden vetäjä Antti Rinne (sd.) ei ehtinyt aamukahdeksaksi sitä vastaanottamaan.

– Ilmoitin eilen, etten kerkeä siihen mennessä paikalle. Vastaus oli, että ok, että he pahoittelevat, mutta ymmärtävät, Rinne kertoi ennen neuvottelujen alkua Säätytalossa.

Nuoret saapuivat säätytalolle vaatimaan hallitukselta toimenpiteitä ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Ainakin vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto ja keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni kävivät kuitenkin tapaamassa nuoria.

Järjestäjien mukaan ensimmäinen ilmastolakkotapahtuma maaliskuussa keräsi yli miljoona osanottajaa maailmanlaajuisesti.

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto tapasi Säätytalon edessä muun muassa ilmastoaktiivi Atte Ahokkaan. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Joka viikkoiseen tapaan myös Eduskuntatalon rappusille kerääntyi nuoria Perjantait Gretan kanssa -mielenosoitukseen.

Paikan päälle oli tullut kavereidensa kanssa myös helsinkiläinen 15-vuotias Julia. Hänen mielestään seuraavalle hallitukselle tärkein viesti on se, että ilmastoasiat pitää ottaa nykyistä paremmin huomioon.

Ilmastonuoria kritisoivia aikuisia hän ei ymmärrä.

– Mielestäni vanhempien ja opettajien pitäisi olla aina nuorten tukena, kun nuoret tekevät jotain ilmaston hyväksi.

Klaukkalasta eduskuntatalon portaille mielenosoitukseen saapunut Emmi on samoilla linjoilla.

– Tämä on ainoa keino näyttää, että haluamme muutoksia.

Perjantaina vietettiin toista kansainvälistä ilmastolakkopäivää. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Pornaisista kotoisin oleva Lotta Grönroos kertoo, että on osallistunut eduskuntatalon edessä pidettävään mielenosoitukseen useamman kerran. Kolmen lapsen äiti toteaa osoittavansa mieltä kaikkien lasten puolesta.

– Tämä on sydämen asia.

Tampereella marssittiin ilmaston puolesta

Myös Tampereella järjestettiin tänään ilmastolakko.

Tampereella Ilmastolakkoon osallistui arviolta 100-150 nuorta. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Paikalla oli saapunut nuoria esimerkiksi Tampereen normaalikoulusta.

Eetu Henttonen kertoi lähteneensä luokkakavereidensa kanssa mukaan ilmastolakkoon, koska haluaa pelastaa maailman ilmastonmuutokselta.

Nuoret pohtivat, että ihmisten tulisi kierrättää enemmän ja saastuttaa vähemmän. Henttonen antoi kaikille myös konkreettisen vinkin.

– Jos tulee pieniä vaatteita, niin älkää laittako niitä saman tien kierrätykseen, vaan viekää ne ensin kirpputorille, että joku voi käyttää ne uudestaan, eikä aina tarvitse tehdä uusia.

Tampereen ilmastokulkue marssi Sorin aukiolta Keskustorille. Kuva: Petra Ketonen / Yle

Suosittelemme sinulle