LONTOO Theresa Mayn ääni särkyi, kun hän päätti eroilmoituspuheensa virka-asuntonsa edessä tänään. Hän ei saavuttanut lyhyen pääministerikautensa aikana käytännössä mitään. Se on kunnianhimoiselle poliitikolle kova paikka.
Mayn ainoa tavoite oli toteuttaa Britannian EU-ero, mutta hän ei onnistunut rakentamaan enemmistöä EU-erosopimukselleen parlamentissa.
Tähän vaikutti hänen itsepäinen luonteensa. Sitä arveltiin ennen pääministerikautta vahvuudeksi, mutta se kääntyi heikkoudeksi.
Theresa May lähti etsimään puoluerajat ylittävää yhteisymmärrystä parlamentissa aivan liian myöhään, vasta pari kuukautta sitten. Sitä ennen hän yritti pusertaa läpi oman tahtonsa laput silmillä.
Koko kansan paras saattoi unohtua
May myötäili pitkään oman konservatiivipuoleensa kovan linjan euroskeptisten linjaa pitääkseen puolueensa kasassa. Koko kansan paras saattoi äärimmäisen puoluelojaalin pääministerin mielessä unohtua.
May flirttaili puolueensa maahanmuuttokriitikoiden kanssa puhumalla EU-kansalaisista "jonoissa etuilijoina" ja sanomalla jo pääministerikautensa alussa, että “maailmankansalaiset eivät ole minkään maan kansalaisia.”
Britanniassa asuville EU-kansalaisille, suomalaiset mukaan lukien, tällaiset puheet ovat loukkaavia. Samalla ne tekivät siltojen rakentamisen maltillisiin puoluekumppaneihin ja opposition edustajiin vaikeaksi, vaikka May pahoittelikin myöhemmin etuilupuheitaan.
Kaikesta huolimatta Mayn oman puolueen maahanmuutto- ja EU-kriittiset olivat ne, jotka pääministerin lopulta kaatoivat. He raivostuivat pääministerin lupailtua mahdollista uutta EU-jäsenyysäänestystä, jos Mayn brexit-sopimus hyväksytään.
Mayn ero ei ole ihmelääke
May epäonnistui pääministerinä. Seuraajaehdokkaita katsellessa on silti vaikea nähdä, kuka tehtävässä onnistuisi.
Kovan linjan brexitin kannattaja, kuten kärkiehdokas Boris Johnson, ei saisi maltillisilta parlamentaarikoilta senkään verran tukea kuin Theresa May.
Lisäksi Johnsonin tai toisen kovan linjan EU-eromielisen pääministerin johdolla edessä voi olla EU-suhteiden romahtaminen ja sopimukseton äkkiero – siis Mayn tuoman lamaantumisen sijaan kaaoottinen brexit.
Britannian konservatiivipuolueen johtajakisassa voiton nappaa usein yllättävä ehdokas ilmeisempien vaihtoehtojen sijaan. Nyt Britannia tarvitsisi lahjakkaan sillanrakentajan, mutta sellaista ei ole näköpiirissä.
Mayn seuraajalla on edessään valtava tehtävä. Hänen pitäisi eheyttää sekä konservatiivipuolue että jakaantunut Britannian kansa, ja vielä päälle korjata suhteet EU:hun.
Ongelma on, että tällä hetkellä pestiin on tarjolla siltojen polttajia siltojen rakentajien sijaan.
Lue myös:
Nainen lasikielekkeellä: Theresa May toteutti haaveensa – ja epäonnistui suurimmassa lupauksessaan