Hyppää sisältöön

Ruotsalainen terrorismitutkija: Isis-taistelijoiden vaimoja ei pidä tuoda takaisin Suomeen ja Ruotsiin ilman kattavaa lainsäädäntöä

Terrorismitutkija Magnus Ranstorpin mukaan Pohjoismaissa tarvitaan yhtenäistä terrorismilainsäädäntöä.

"Kadun lasten takia"
"Kadun lasten takia"
Riikka Uosukainen

Ruotsalainen Maanpuolustuskorkeakoulun terrorismitutkija Magnus Ranstorp on perehtynyt tarkkaan Syyrian sodan jälkeen nousseeseen keskusteluun pohjoismaisten Isis-taistelijoiden ja heidän perheidensä paluusta.

Ruotsissa ja Norjassa pohditaan tällä hetkellä samaa kuin Suomessa - miten suhtautua paluuta toivoviin Isis-taistelijoiden puolisoihin ja heidän lapsiinsa. Hallitusten päätöksissä on keskeistä terrorismia koskeva lainsäädäntö, arvelee Ranstorp.

– Meidän ei pidä ottaa kotiin Isisin puolesta taistelleita naisia tai miehiä, jos ei ole lainsäädäntöä, jonka perusteella heidät voi asettaa syytteeseen, Ranstorp sanoo Ylelle.

Terroristiryhmään kuuluminen rikos Norjassa ja Tanskassa

Norja ja Tanska ovat kriminalisoineet lailla yhteistyön terrorijärjestöjen kanssa, joten esimerkiksi Isisin joukkoihin liittyneet norjalaiset naiset voidaan tuoda takaisin ja asettaa syytteeseen.

Norjassa vuonna 2014 säädetyn lain mukaan tuomio terroristisesta yhteistyöstä voi johtaa 6-10 vuoden vankeuteen.

Kun Suomessa viime vuonna uudistettiin terrorismirikoksia koskevia lakeja oikeusministeri Antti Häkkänen ilmoitti, että terroristiryhmään kuulumista ei esitetä kriminalisoitavaksi. Ryhmään kuulumisen määritteleminen riittävän tarkkarajaisesti olisi oikeusministerin mukaan ongelmallista. Terroriryhmän toiminnan edistäminen on jo nyt Suomessa rangaistavaa.

Ruotsi yrittää tilkitä lainsäädännön puutteita, mutta oikeustuntijoiden mukaan lakeja ei voi soveltaa takautuvasti. Matkat sota-alueelle on valtaosin tehty ennen lakien voimaantuloa.

Vuonna 2016 hyväksytty laki teki rangaistavaksi matkat, joiden tarkoituksena on valmistella tai tehdä terroririkoksia. Terrorijärjestön jäsenyyden tai yhteistyön sen kanssa kieltävä laki tulee voimaan vasta elokuun alusta.

– Pohjoismaissa tarvitaan terrorismia koskevan lainsäädännön yhdenmukaistamista, Ranstorp sanoo.

Terrorismitutkija Magnus Ranstorp sanoo, että lainsäädännön on oltava kunnossa ennen isis-vaimojen vastaanottamista. Kuva: Yle

Ruotsissa osa puolueista kuten Ruotsin kokoomus, liberaalit ja ruotsidemokraatit ovat halunneet selvittää, voiko taisteluista palaavilta viedä Ruotsin kansalaisuuden.

Pääministeri Stefan Löfven on toistaiseksi torjunut ajatuksen ja pitää kansalaisuuden riistämistä perustuslain vastaisena.

Magnus Ranstorpin mukaan on epävarmaa miten Isisin riveistä palaavien kansallisuuden kanssa käy. Säpo voi kieltää kansalaisuuden turvallisuussyistä.

Varoittaa olemasta naiivi

Syyriassa leireillä olevat pohjoismaiset Isis-taistelijat ja heidän puolisonsa ovat toivoneet hallitusten hakevan vanhemmat lapsineen kotiin. Ylen toimittaja Antti Kuronen tapasi Al-Holin leirillä viisi suomalaisnaista, jotka katsovat, etteivät ole tehneet Syyriassa mitään väärää.

Magnus Ranstorp on varoittanut pohjoismaisia poliitikkoja olemasta liian naiivi Isisin hallitsemilla alueilla eläneiden ja järjestön puolesta taistelleiden suhteen. Hän muistuttaa, että kaksi ruotsalaista paluumuuttajaa oli mukana Pariisin ja Brysselin iskuissa.

– Leireillä jäljellä olevat ovat syvästi radikalisoituneita ja vaarallisia. Olemme nähneet, että he hyökkäävät toimittajia ja muita kohtaan Al-Holin leirillä.

Ruotsissa on kerrottu naisten leireillä perustamista “leiripoliiseista” , joiden tehtävä on valvoa muita.

– He pitävät yhtä ja varmistavat, ettei kukaan poikkea toisistaan, Ranstorp sanoo.

Syyrian leirien surkeat olot ovat saaneet monet ihmisoikeusjärjestöt vaatimaan poliitikoilta nopeita toimia sotatoimiin syyttömien lasten palauttamiseksi. Monet lapset ovat aliravittuja. He sairastuvat ripuliin ja ruuasta ja lääkkeistä on pulaa.

Lapsia velvollisuus auttaa

Kaikissa Pohjoismaissa selvitetään parhaillaan keinoja lasten palauttamiseksi kotimaihinsa ja sosiaaliviranomaisten haltuun. Ongelmana on huoltajien suostumus.

Syyriassa kuolleen ruotsalais-norjalaisen Isis-terroristin Michael Skråmon orvoiksi jääneet lapset lennätettiin toukokuun puolivälissä Göteborgiin, Ruotsiin.

Orvoiksi jääneiden 1-8 vuotiaiden lasten paluuta järjesteli heidän isoisänsä Patricio Galvèz. Sosiaaliviranomaiset päättävät lopulta lasten huoltajuudesta.

Pohjoismaiden hallituksilla on Ranstorpin mielestä velvollisuus auttaa orpoja ja turvattomia lapsia, mutta muuten asia on heidän vanhempiensa vastuulla.

Syyrian leireillä arvellaan olevan edelleen toistasataa pohjoismaalaista lasta.

Suosittelemme sinulle