Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Venäjä tarjoaa Leijonille paljon kovemman haasteen kuin "ylimielinen ja laiska" Ruotsi – kaivaako Jukka Jalonen ässän hihastaan MM-välierään?

Yle Urheilun asiantuntija Juha Juujärvi listaa neljä pointtia lauantain välieräottelusta.

Joska Saarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

1

Vastassa turnauksen paras joukkue

Jääkiekon MM-turnauksen otteluohjelman, tilastot ja tulokset löydät Yle Urheilun MM-kisaoppaasta.

Suomi kohtaa jääkiekon miesten MM-välierässä Venäjän tänään lauantaina. Venäjä on voittanut MM-turnauksessa kaikki ottelunsa maalierolla 40–10.

– Venäjä on ollut tämän turnauksen tähän mennessä paras joukkue, jonka huippuyksilöt ovat pelanneet erittäin sitoutuneesti, sanoo Yle Urheilun asiantuntija, jääkiekkovalmentaja, Juha Juujärvi.

Venäjän joukkueen nimilista on komeaa luettavaa. Joukkueessa on Nikita Kutsherovin, Aleksandr Ovetshkinin, Jevgeni Malkinin ja Jevgeni Dadonovin kaltaisia NHL:n tähtihyökkääjiä.

Leijonat näytti MM-puolivälierässä Ruotsia vastaan, ettei näitä pelejä voiteta nimilistalla. Nyt vastaan tulee kuitenkin huomattavasti yhtenäisempi joukkue kuin Ruotsi.

– Venäjän joukkue on vain yhtä päämäärää varten tuolla. Tähdet eivät ole oikutelleet, vaikka ei ole tullut onnistumisia.

Maalitykki Ovetshkin on tehnyt kahdeksassa ottelussa vain kaksi maalia. Malkin osui ensimmäistä kertaa vasta alkusarjan päätöskierroksella Ruotsia vastaan. Kumpikin on pelannut kurinalaisesti joukkueelle.

Venäjän vaarallisimmat hyökkääjät turnauksessa ovat olleet Tampa Bayn supertähti Kutsherov (6+10), Pietarin SKA:n Nikita Gusev (4+11) ja Florida Panthersin Dadonov (7+4).

Vaarallista hyökkäystä enemmän pitää korostaa Venäjän erinomaista puolustusta ja maalivahtipeliä. Venäjä on päästänyt turnauksessa vähiten (1,25 maalia ottelua kohden) maaleja.

Maalivahti Andrei Vasilevski (torjuntaprosentti 93,79) on pelejään jatkavista maalivahdeista turnauksen paras.

Venäjä juhlii
Kuva: AOP

2

Kaivaako Jalonen ässän hihasta?

Suomen pelitapa on toiminut MM-turnauksessa erinomaisesti. Pelitavan perusperiaatteet eivät muutu tähänkään otteluun, mutta päävalmentaja Jukka Jalonen on valmennustiimeineen luonut jokaiseen otteluun oman pelisuunnitelmansa, jossa pelitavan nyansseja on hiottu vähän vastustajan mukaan.

Juujärvi pohtii, vetääkö Jalonen Venäjää vastaan ässän hihasta.

– Leijonat on jo pari kertaa yllättänyt aggressiivisella ilmeellä, mutta lyödäänkö nyt jarrut päälle? Ruotsia vastaan Suomella oli hirveä latuas ja henki. Kaikki odottavat samanlaista peliä, mutta Jalosella voisi olla pokkaa lähteä Venäjää vastaan eri tavalla, Juujärvi sanoo.

Mitä se tarkoittaisi käytännössä?

– Ruotsia vastaan Suomi prässäsi aina, kun mahdollista ja pyrki koko ajan Ruotsin puolustajien selustaan. Voisi olla, että Venäjää vastaan Suomi pelaa enemmän trappia, mitä kautta Venäjä saadaan hyökkäämään ja Suomi pääsee iskemään repaleista viisikkoa vastaan.

Toinen asia on kiekkokontrolli ja viivelähtöjen määrän lisääminen.

Suomen pitää kontrolloida pelin virtausta, ettei ottelussa mennä päästä päähän. Venäjä osoitti Yhdysvaltoja ja Ruotsia vastaan, että vauhdikkaassa päästä päähän -kiekossa sen yksilötaito on myrkkyä vastustajalle.

– Tässäkin pelissä kiekko on vallan väline. Mitä enemmän Suomi on kiekossa, sitä enemmän se on Venäjän tähdiltä pois.

Pelisuunnitelman kolmas tärkeä teema on jäähyttömyys. On sanomattakin selvää, että Suomen pitää pystyä puolustamaan Venäjän tähtiä vastaan ilman jäähyjä. Ylivoimalla Venäjän taito on Leijonille liikaa.

J Jalonen jakaa ohjeita
Kuva: AOP

3

Yksityiskohdat

Suomi on saanut tässä MM-turnauksessa kilpailuetuja vastustajiin pitkän leirityksen ansiosta. Joukkueen pelitapaa on hiottu jo syksyn EHT-turnauksista lähtien, mutta kuuden viikon MM-leirityksen aikana on ollut aikaa keskittyä myös pieniin yksityiskohtiin.

Se on näkynyt esimerkiksi siinä, miten Suomi pelaa aloitukset viisikkona tai lukee vaihtotilanteita.

Turnauksen aikana yksityiskohdat ovat hioutuneet entisestään, kun Leijonat on pelannut kolme edellistä peliä samalla kokoonpanolla.

Venäjää vastaan yksi tärkeä asia on, miten Suomi pelaa aloitustilanteet. Suomella on vain kolme varsinaista keskushyökkääjää, kun laituri Jere Sallinen pelaa sentterin paikalla. Venäjän keskushyökkääjät ovat häkellyttävän kovat Malkin, Kuznetsov, Artjom Anisimov ja Sergei Andronov.

Aloitusvoitot ovat elintärkeässä osassa, jotta Leijonat saa kiekkokontrollin itselleen.

Toinen mielenkiintoinen yksityiskohta on peluutus. Molemmat joukkueet ovat peluuttaneet turnauksessa melko tasaisesti neljää ketjua, eikä kukaan ole pelannut keskimäärin yli 20 minuuttia ottelussa.

Paremmin alkusarjassa sijoittunut Venäjä saa Suomea vastaan vaihtoedun. On mielenkiintoista nähdä, laittaako Venäjä kivikovan nelosketjunsa (Ivan Telegin-Andronov-Ilja Kovaltshuk) Suomen parasta hyökkäysketjua (Harri Pesonen-Sakari Manninen-Kaapo Kakko) vastaan.

Sergei Andronov aloituksessa
Kuva: AOP

4

Kamppailupelaaminen

Yksilötaidon ja maalivahtipelaamisen lisäksi yksi Venäjän suurimmista vahvuuksista on kamppailupelaaminen.

Tämä on Leijonien näkökulmasta suurin muutos verrattuna Ruotsi-puolivälierään.

– Suomi voitti kaksinkamppailut ylimielistä ja laiskaa Ruotsia vastaan, mutta nyt otteluun tulee aivan eri tason kamppailuvaade, Juujärvi sanoo.

Hyökkäyspäässä Suomen pitää pystyä voittamaan Venäjän isot puolustajat maalineduskamppailuissa ja vastaavasti puolustusalueella Leijonien täytyy saada maalinedusta suojattua viisikon vahvalla yhteistyöllä.

Ruotsia vastaan Leijonat päästi liikaa maaleja. Ruotsi ampui 18 laukausta kohti maalia, joista sisään meni neljä.

– Suomella on varaa vielä parantaa laukausten blokkaamisessa ja maalinedustan merkkaamisessa.

– Suomen pitää pystyä petraamaan puolustuspelaamista ja säilyttää samalla raikkaus ja rohkeus hyökkäyspelaamisessa.

Suomi ja Venäjä kohtaavat jääkiekon miesten MM-välierässä lauantaina kello 16.15 alkaen.

Lue myös:

Ruotsissa ollaan äimän käkenä Leijonien voiton jälkeen: "Ruotsin jääkiekon suurin fiasko, kuin kauhuelokuva"

Kommentti: Jukka Jalosen uhkapeli kannatti – Leijonien päävalmentaja näyttää nyt nerolta

Ruotsalaistähdet yllätettiin housut kintuissa! Leijonat otti yhden Suomi-kiekon kaikkien aikojen voitoista – näin uskomaton uroteko syntyi

Marko Anttila tiesi ratkaisumaalin tulevan – Leijonien kapteeni väänsi hersyvää vitsiä joukkueen sankarista

Tilasto kertoo kaiken Leijonien sensaatiosta – tällaista voittoa Ruotsista ei ole nähty koskaan aikaisemmin

Juho Lammikko ja Gabriel Landeskog
Kuva: AOP

Suosittelemme