Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Kommentti: Leijonissa edes hehkutettua kaksikkoa ei olisi ilman kolmatta – siksi vielä ennen välierää on aika puhua Harri Pesosesta

Elämänsä kiekkoa pelaava Harri Pesonen ilmentää osuvasti, miksi Leijonat on enemmän kuin yksilöidensä summa, kirjoittaa Yle Urheilun Micke Suopuro.

Harri Pesonen tekee maskia
Harri Pesonen on ollut Leijonien liima. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Micke Suopuro
Avaa Yle-sovelluksessa

Tämän kevään MM-kisat muistetaan ainakin Kaapo Kakon kylmäpäisistä kikoista, Sakari Mannisen mahtavasta maalista ja Jukka Jalosen rohkeudesta.

Siksi ennen uusien tarinoiden kirjoittamista on syytä puhua hetki liimasta, joka niin kuvainnollisesti kuin kirjaimellisesti on sitonut edellämainitut muistikuvat yhteen.

Kutsutaan tätä liimaa Harri Pesoseksi.

Kolmekymppisen MM-ensikertalaisen nostaminen esiin on ymmärrettävää, sillä onhan Pesonen täydentänyt Leijonien keihäänkärjen. SCL Tigersin hyökkääjä on luonut loputtomalla työmäärällään tilaa, jotta Kakko ja Manninen voisivat loistaa omilla vahvuusalueillaan.

Puolivälierä Ruotsia vastaan tiivisti täydellisesti Pesosen arvon.

Ensimmäisessä maalissa muuramelainen hassutti ruotsalaispuolustajan kulmauksessa ja jakoi syötön viivaan Niko Mikkolalle.

Toista osumaa edelsi Pesosen kaksinkamppailu Henrik Lundqvistin nokan edessä. Samalla hetkellä ruotsalaispuolustajasta kimmonnut kiekko viuhui ohi konkarivahdin.

Kolmanteen maaliin johtanut tilanne käynnistyi riistosta, jonka jälkeen Pesonen rynni kiekottomana välittömästi kohti maalia. Samalla Manninen siirsi pelivälineen Jani Hakanpäälle.Juuri ennen tulista sivallusta Pesonen pomppasi Lundqvistin näköesteeksi.

Ratkaisevassa jatkoaikamaalissa ruotsalaistorjuja taas ei voinut olla huomiomatta taustalla syöttöä odottanutta Pesosta. Manninen käytti tämän hyväkseen ja laukoi mustan vastustamattomasti yläputken alle.

Itse vastahyökkäys taas oli alkanut sen jälkeen, kun Pesonen oli ensin estänyt Adrian Kempen nousun maalille. Hetken päästä suomalainen rusikoi NHL-hyökkääjän jään pintaan Suomen maalin takana.

Leijonat juhlii
Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Tekojensa lisäksi Pesonen kuvastaa Leijonia myös kuvainnollisesti. Jalonen kokosi ryhmäänsä nälkäisiä pelaajia, jotka olivat kisalipun eteen valmiita myös pettymään pitkän leirityksen päätteeksi.

Pesonen ei ole MM-leiriryhmän ensikertalainen. Keväällä 2015 avauskautensta Sveitsissä pelannut Pesonen oli viimeinen MM-koneesta pudonnut. Tai itse asiassa koneeseen Pesonen kyllä pääsi, mutta hyökkääjä passitettiin kisapaikalta kotiin.

Seuraavalla kaudella Pesonen teki Lausannessa ennätyspisteensä. Tällä kertaa kauden huipennuksen esti olkapäävamma.

Tänä keväänä Pesosen yritys palkittiin. Mahdollisuutensa laituri on myös käyttänyt – aivan kuten kaikki muutkin Suomen pelaajat.

Leijonissa kun ei ole kahta ilman kolmatta, eikä kolmatta ilman neljättä ja viidettä.

Toivottavasti tämän kevään MM-kisoista muistetaan niin Harri Pesonen kuin harripesoset. Suomalaiset jääkiekkoilijat kun luovat huippu-uria myös NHL:n ja KHL:n valokeilojen ulkopuolella.

Lue myös:

Venäjän tähtipelaaja Ilja Kovaltshuk ei tiedä, mitä Mörkö tarkoittaa – Leijonien kapteeni Marko Anttila toivoo, että lauantai-iltana tietää

Venäjä tarjoaa Leijonille paljon kovemman haasteen kuin "ylimielinen ja laiska" Ruotsi – kaivaako Jukka Jalonen ässän hihastaan MM-välierään?

Epäilyttävä haukiputaalainen paljastui aurinkoiseksi ”Maneksi”, joka keksi aina keinon voittaa – Leijonien sankari on vältellyt työntekoa vain varusmiehenä, ja siksi hän voisi olla matkalla NHL:ään

Pesonen myönsi kampittaneensa Tre Kronorin pelaajan ennen jatkoaikamaalia – "Joskus tuomarit viheltävät, joskus eivät"

Ruotsissa ollaan äimän käkenä Leijonien voiton jälkeen: "Ruotsin jääkiekon suurin fiasko, kuin kauhuelokuva"

Kommentti: Jukka Jalosen uhkapeli kannatti – Leijonien päävalmentaja näyttää nyt nerolta

Suosittelemme