Hyppää sisältöön

Nimitteli asiantuntijoita perustuslakitalebaneiksi – Oikeuskanslerilta moitteet puolustusministeri Jussi Niinistölle

Oikeuskanslerin mukaan Niinistön käyttämät ilmaisut olivat osin epäasiallisia ja henkilöön käyviä.

Jussi Niinistö Ykkösaamussa lauantaina 19. tammikuuta.
Oikeuskanslerin mukaan Jussi Niinistön käyttämät ilmaisut olivat osin epäasiallisia ja henkilöön käyviä. Kuva: Yle
Hanna Hanhinen,
Miikka Kaskinen

Oikeuskansleri Tuomas Pöystin mukaan puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) käytti epäasiallista kieltä arvostellessaan valtiosääntöoikeuden asiantuntijoita blogissaan tämän vuoden helmikuussa. Niinistö kutsui valtiosääntöoikeuden asiantuntijoita blogissaan muun muassa "perustuslakitalebaneiksi".

Jussi Niinistö selviää tapauksesta moitteilla, koska hänen ei kuitenkaan ole syytä epäillä syyllistyneen sellaiseen rikokseen, josta häntä ministerinä voitaisiin syyttää. Oikeuskansleri ei siten nähnyt edellytyksiä käynnistää asiassa esitutkintaa.

Pöysti perusteleekin tiedotteessa kantaansa myös sillä, että perustuslaissa ministerisyytteelle on asetettu korotettu syyttämiskynnys.

Oikeuskanslerin mukaan Niinistön käyttämät ilmaisut olivat osin epäasiallisia ja henkilöön käyviä. Niinistö olisi Pöystin mukaan voinut esittää valtiosääntöasiantuntijoiden toimintaan kohdistuvan arvostelunsa tällaisiin ilmaisuihin turvautumatta.

Tästä on kyse

Jussi Niinistö nimitti helmikuussa perustuslakivaliokunnan kuulemia asiantuntijoita muun muassa "perustuslakitalebaneiksi", jotka "verhoavat omat ideologiset tavoitteensa asiantuntijuuden valekaapuun".

Niinistö hermostui asiantuntijoiden antamaan kritiikkiin liittyen sotilastiedustelulakeihin, joka oli hänen mielestään perusteetonta.

– On isänmaan ja sen kansalaisten turvallisuuden kannalta vahingollista, jos tämän poliittisen pelin takia tiedustelulakipaketti jää hyväksymättä tällä vaalikaudella. Tässä annetaan liikaa valtaa eduskunnan ulkopuolisille voimille. En nyt puhu perustuslakiprofeetoista kuten Ben Zyskowicz (kok.) on puhunut, minä puhun perustuslakitalebaneista, totesi Niinistö toimittajille helmikuussa.

Samassa hän arvosteli valtioneuvoston tilaamaa tutkimusta, jossa on selvitetty 1940-luvulla suomalaisten toimintaa Saksan SS-miesten Wiking-divisioonassa.

Lue lisää:

Sipilä: Oikeuskansleri tutkii ministeri Niinistön kirjoittelua perustuslakitalebaneista

Suosittelemme sinulle