Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Italian MM-joukkueen kapteeni puskee rohkeasti mädäntyneitä ennakkoluuloja vastaan – Suomen maajoukkuekonkari kertoo merkittävästä seuratoveristaan: "Hän puhuu jatkuvasti puhelimessa"

Suomen maajoukkuepelaaja Tuija Hyyrysen joukkuekaveri, Italian kapteeni, Sara Gama vakuuttaa kentällä ja sen ulkopuolella.

Sara Gama
Sara Gama loistaa Juventuksen ja Italian puolustuksessa. Kuva: Alessandro Sabattini / Stringer / Getty Images
Mitri Pakkanen
Avaa Yle-sovelluksessa

VERONA/PARMA. 20. huhtikuuta 2019. Italian naisten jalkapallomestaruuden ratkaisevaa ottelua Verona-Juventus on Serie A:n viimeisellä kierroksella pelattu vain muutamia minuutteja, kun vierasjoukkueen äänekäs faniryhmä alkaa hoilata torinolaisten kapteenille omistamiaan kannatuslauluja, kuten: ”Sara Gama, on vain yksi Sara Gama…”

– Hän on kieltämättä iso johtajatyyppi. Kapteenin rooli on Italiassa todella merkittävä, Gaman joukkuekaverina nyt kaksi kautta pelannut Tuija Hyyrynen sanoo.

”Juve” voittaa Veronan puhtaasti 3-0 ja varmistaa näin toisen peräkkäisen mestaruutensa. Niin Gama, 30, kuin Hyyrynen, 31, ovat joukkueen puolustuslinjan kovinta ydintä.

Viikkoa myöhemmin Coppa Italian loppuottelu Parman Stadio Tardinilla on edennyt puolen tunnin kohdalle, kun Fiorentina pelaa hyvin suunnatun ja ajoitetun syötön Juventuksen alimman linjan taakse. Neljän pelaajan alakerrassa keskuspuolustajana operoiva Gama on tuttuun tapaansa keskittyneesti ja ennakoivasti tilanteen tasalla.

Sara Gama
Sara Gamaa arvostetaan seurajoukkueessaan Juventuksessa todella korkealle. Kuva: Tullio M. Puglia / Stringer / Getty Images

Kapteeni voittaa juoksukilpailun ja kaksinkamppailun firenzeläisten hyökkääjää vastaan, pelaa katse ylhäällä varman syötön omille ja käynnistää näin joukkueensa puolinopean pallonhallintavaiheen. Pari minuuttia myöhemmin Juve viimeistelee 2-0-johtomaalin. Finaali päättyy lopulta torinolaisten 2-1-voittoon, joka sinetöi joukkueen tuplamestaruuden.

– Gama pelaa aina varman päälle ilman turhia riskejä ja keskittyy tosi tarkasti pieniinkin yksityiskohtiin. Hän on taktisesti ehkä paras pelaaja, jonka vieressä olen pelannut, Suomea yli sadassa naisten maaottelussa edustanut Hyyrynen jatkaa.

– Koko joukkueellamme on iso kunnioitus Gamaa kohtaan. Hän on todellinen huippu-urheilija, joka puhuu kentällä paljon, ohjaa peliä, näyttää kaikille esimerkkiä ja luo ympärilleen pelillistä turvallisuutta.

Taistelu harhaluuloja vastaan

MM-lopputurnauksessa Italian kapteenina vaikuttaava Sara Gama on paljon muutakin kuin hyvä jalkapalloilija. Hän toimii muun muassa maan futisliiton (FIGC) pelaajayhdistyksen (AIC) neuvonantajana ja asiantuntijajäsenenä, joka ajaa erittäin aktiivisesti naisjalkapalloilun kehitystä.

Sara Gama
Sara Gama tapasi Italian presidentin Sergio Mattarellan viime lokakuussa. Kuva: Claudio Villa / Stringer / Getty Images

Gama on tyypillinen modernin yhteiskunnan valovoimainen mielipidevaikuttaja, jonka osin aggressiivisenkin agendan kulmakiviä ovat tasa-arvo ja yhdenvertaisuus. Hänen statuksestaan kertoo paljon, että italialainen valittiin vuoden 2018 kansainvälisenä naistenpäivänä maailman seitsemäntoista merkittävimmän naispersoonan joukkoon.

– Olen koko elämäni ajan joutunut kohtaamaan tyttö- ja naisjalkapalloa koskevia harhaluuloja ja virheellisiä yleistyksiä. Missioni on taistella naisten oikeuksien puolesta väsyneitä ennakkoluuloja vastaan, Gama on linjannut.

– En ole kokenut epätasa-arvoa niinkään yksittäisissä tilanteissa, vaan koko vanhanaikaisen järjestelmän takia. Voimme tuhota virheelliset stereotypiat vain tiedon lisäämisen kautta.

Gama on kertonut esimerkkejä lapsuudestaan, jolloin hän joutui matkustamaan kymmeniä kilometrejä lähimmän tyttöjoukkueen harjoituksiin. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusjulistusten yhtenä isona tavoitteena on kyetä tulevaisuudessa tarjoamaan tytöille ja pojille yhtäläiset harrastusmahdollisuudet.

– Jotta maamme naisfutis voi yhä kehittyä, on keskityttävä toiminnan perusrakenteisiin. Seurojen on yksinkertaisesti perustettava lisää tyttöorganisaatioita. Rekisteröityneitä nais- ja tyttöpelaajia on Italiassa nyt noin 24 000, kun taas useissa muissa eurooppalaismaissa on ylitetty jo sadan tuhannen raja.

Kisapaikka seurausta kehityksestä

Italia pelasi viimeksi naisten MM-kisoissa tasan kaksikymmentä vuotta sitten. Vaikka joukkueessa oli koko joukko aikansa huippupelaajia, kuten Giorgia Brenzan, Manuela Tesse, Patrizia Panico, Federica D’Astolfo, Tatiana Zorri ja Juventuksen nykyinen päävalmentaja Rita Guarino, maa putosi jatkosta jo ensimmäisessä vaiheessa jäätyään alkulohkossaan Brasilian ja Saksan taakse kolmanneksi.

Nyt saavutettu kisapaikka maistuu harvinaisen makealta, sillä Italialta ehti kahden vuosikymmenen aikana jäädä väliin peräti neljä MM-lopputurnausta. Toiminta on ottanut Gaman peräänkuuluttamia merkittäviä kehitysaskeleita, mikä on pitkälti miesten ammattilaisseurojen, kuten Juventuksen, yhteyteen perustettujen naisjoukkueiden ansiota.

Sara Gama
Italia palaa MM-kisoihin Sara Gamman johdolla ensi kerran sitten Yhdysvaltojen kisojen vuonna 1999. Kuva: Gabriele Maltinti / Stringer/ Getty Images

– Kisapaikkamme ei ole yksittäinen sattuma. Harjoittelun laatu on seurajoukkueissa noussut isoin harppauksin, sillä meillä on nyt ammattilaistason kentät, taustatiimit ja muut rakenteet. Kaikki tämä on auttanut myös maajoukkuetta kehittymään, 84 naisten maaottelua pelannut Gama on sanonut.

– Peliesityksemme ovat parantuneet niin fyysisesti, teknisesti kuin taktisesti. Teemme töitä kuin ammattilaiset, joskaan emme vielä virallisesti. Nämä ovat vasta ensiaskelia, jotka voivat lisää tukea saadessaan olla yksi ratkaiseva sysäys toiminnan jatkuvalle kasvulle ja kehitykselle.

Sara Gama
Sara Gamalla on suuri rooli Italian joukkueessa. Kuva: AOP/imago sport

Italia kohtaa Ranskassa pelattavien MM-kisojen alkulohkossaan Australian, Brasilian ja Jamaikan. Jatkomahdollisuudet ovat hyvät, sillä pudotuspelivaiheeseen etenevät lohkoykkösten ja -kakkosten lisäksi neljä parasta kolmosta. Vaikka Italia ei kuulu turnauksen suosikkeihin, joukkueelta odotetaan saapasmaassa eräänlaista kasvojenpesua miesten jäätyä viime vuoden kisojen ulkopuolelle.

– Oli haitaksi maamme koko maajoukkuejalkapallolle, ettei Italia selvinnyt Venäjän lopputurnaukseen. Meidän ei tästä huolimatta tarvitse kokea ylimääräisiä paineita. Pelaamme Ranskassa mieli puhtaana turhasta vastuusta, Gama on todennut kokeneelle kapteenille tyypillisen itsevarmasti.

Viisi vuotta poikajoukkueissa

Elettiin 1990-luvun jälkipuoliskoa, kun italialaisen äidin ja kongolaisen isän seitsemänvuotias tytär liittyi ensimmäiseen jalkapallojoukkueeseensa. Koska lähiseudulla ei ollut tyttöjen joukkueita, pelikaverit olivat viiden varhaisvuoden ajan poikia.

– Vietin koko lapsuuteni pallo jalassa. Kaikki alkoi ihan spontaanisti. Perheessäni oltiin hulluina moottoriurheiluun, mutta itseäni eivät autot kiinnostaneet lainkaan. Ihastuin jalkapalloon, jota kohtaan olen aina tuntenut suurta rakkautta.

Sara Gama
Sara Gama on kulkenut pitkän tien nykyhetkeen. Kuva: NurPhoto / Contributor / Getty Images

Gaman kotikaupungista Triestestä alkoi pitkä ura, joka on kuljettanut häntä Serie A:n lisäksi muun muassa ranskalaiseen huippuseuraan PSG:hen sekä Los Angelesiin, missä italialainen pelasi 2010 samassa joukkueessa Tuija Hyyrysen kanssa – seitsemän vuotta aiemmin kuin he kohtasivat uudestaan Juventuksessa. Kokemuspohjaa vahvoille näkemyksille on siis ehtinyt kertyä.

– Kun Sara puhuu, kaikki kuuntelevat. Hänellä on erittäin voimakkaat mielipiteet, Hyyrynen kuvailee temperamenttista joukkuekaveriaan.

– Häntä ei pelota ottaa roolia tai ilmaista itseään kovaankin sävyyn. Sara pitää intensiivisiä puheita ja tarvittaessa kouluttaa nuoria pelaajia Juven tavoille, mutta on hyvä myös kuuntelemaan. Hänellä on kyky olla äänessä oikeaan aikaan ja lukea peliä sekä kentällä että pukukopissa.

Hyyrysen näkemyksillä on luotettavaa painoarvoa, sillä paljon nähnyt puolustaja on pelannut kotimaansa, Italian ja Yhdysvaltojen lisäksi vuosia Ruotsissa ja Tanskassa. Kansainväliset futisympäristöt ovat auttaneet näkemään maailmaa urheilun ulkopuolisinkin silmin.

Sanoista tekoihin, teoista tuloksiin

Vaikka Gama on Hyyrystä vuoden nuorempi, kokeneen laitapakin kommenteista kuuluu varaukseton arvostus seura- ja maajoukkuekapteenia kohtaan. Tämän vahvoja luonteenpiirteitä ovat suomalaisen mukaan sydämellisyys, halu auttaa, hyvä huumorintaju, kyky keskustella mistä aiheesta tahansa, säilyttää samalla pilke silmäkulmassa.

– Saran koko monipuolinen toiminta kentän ulkopuolella kieltämättä näkyy hänen arjessaan. Hän on aina kiireinen ja puhuu jatkuvasti puhelimessa, mutta hoitaa hommansa pelaajana moitteettomasti. Kiireestä johtuvan paineen ja kuorman taustallahan on lopulta tarve ajaa tärkeitä asioita eteenpäin.

Sara Gamma
Sara Gama on iso mielipidevaikuttaja. Kuva: NurPhoto / Contributor / Getty Images

Gaman näkemyksellisyys, rohkeus puuttua epäkohtiin, uskallus kyseenalaistaa asioita ja puhua niistä suoraan ovat herättäneet keskustelua hänen mahdollisista kyvyistään tai haluistaan siirtyä pelaajauran jälkeen politiikan pariin. Olisiko nykyisestä keskuspuolustajasta tulevaksi vasemman laidan hyökkääjäksi?

– Teen politiikkaa jo nyt. Jokainen kannanottoni tai parannusehdotukseni on eräänlainen poliittinen teko, Gama on kuitannut.

Hänen tekonsa ovat ainakin välillisesti johtaneet tuloksiin. Kun puhutaan italialaisen naisjalkapalloilun epäkohdista, saattaa monesti unohtua, mitä kaikkea hyvää toiminnassa on viime aikoina tapahtunut.

Ammattimaistuneiden ja koko ajan kehittyvien seurajoukkueiden lisäksi esimerkiksi kärkiottelu Juventus-Fiorentina oli maaliskuussa yksittäinen osoitus saapasmaan naisfutiksen raikastuneesta nykyimagosta. 40 000 katsojaa ja lähes täysi Allianz Stadium puhuivat selvää kieltä sekä nykyisestä kiinnostuksesta että toiminnan valtavasta kasvupotentiaalista.

Jos vastaavasta olisi unelmoinut vain muutama vuosi sitten, haaveilija olisi leimattu hulluksi. Yleiset asenteet ovat selvästi muuttumassa, mistä osakiitos kuuluu ilman muuta Gaman kaltaisille mielipidevaikuttajille.

Laatu on muutakin kuin pelitekoja

Gama saattaa kaiken tähän mennessä kerrotun perusteella profiloitua mielikuvissa naisjalkapalloilun vapahtajaksi, moitteettomuuden perikuvaksi, virheettömäksi pelaajaksi. Ei, mitään näistä hän ei ole. Kukaan ei ole täydellinen.

Mitä Gaman pelilliseen tasoon tulee, hänellä – kuten Italialla muutenkin – on kansainvälisessä naisfutisvertailussa vielä matkaa absoluuttiselle huipulle. Tämän osoittivat esimerkiksi kaudet 2013-15 eurooppalaisessa suurseurassa PSG:ssä.

Gama esiintyi pariisilaisten riveissä vain kolmessatoista virallisessa ottelussa. Vaikka vähäiseen vastuuseen vaikuttivat ratkaisevasti myös loukkaantumiset, hänen aikansa Ranskassa kertoi, ettei italialaisen kokonaisvaltaisen peruspelaamisen taso riitä aivan maanosan terävimpään kärkeen.

Sara Gama
Sara Gama on saanut hymyillä tänä keväänä, mutta kansainvälisissä peleissä hän ei ole kuitenkaan aivan ylivoimainen viheriöillä. Kuva: AOP/imago sport

Tutussa ympäristössä pelattava MM-lopputurnaus tarjoaakin Gamalle nyt mitä herkullisimman näyttöpaikan. Karismaattinen keskuspuolustaja on kuumien kisaviikkojen aikana ehdottomasti tarkan seuraamisen arvoinen pelaaja.

Gamasta tekee näyttävän jalkapalloilijan jo hänen ulkoinen olemuksensa, joskin tätä paljon relevantimpaa on hänen sisäinen palonsa viedä tärkeitä asioita eteenpäin. Urheilijan perimmäinen arvomaailma ei ole yksittäisessä suurtapahtumassa noin vain mitattavaa tusinatavaraa, vaan henkistä pääomaa, joka saattaa parhaassa tapauksessa siirtyä luonnollisena perintönä sukupolvelta toiselle.

Juuri tämän takia Sara Gama on merkittävä jalkapalloilija.

Italia kohtaa MM-kisojen avauspelissään sunnuntaina Australian kello 14.00. Suora lähetys TV2:ssa ja Yle Areenassa kello 13.40 alkaen.

Areenasta löytyvät niin suorat lähetykset, kisauutiset, kattava tulospalvelu, parhaimmat videoklipit sekä kisapelit. Kisoja voi seurata kätevästi Areena-sovelluksella tai osoitteessa yle.fi/mmfutis.

Lue lisää:

Kommentti: Maailman paras jäi pois jalkapallon MM-kisoista, mutta mikä ihme siinä ärsyttää? Urheilussa tarvitaan lisää rohkeita naisia

Brasilian supertähti Marta loukkaantunut – sunnuntain MM-avaus jää välistä

Pidetty Kisapähkinä-peli on täällä taas – mitä tiedät naisten jalkapallosta? Pelaa, vastaa kaikki oikein ja voit voittaa palkinnon vaikka jokaisena MM-pelipäivänä!

Kaikki jalkapallon MM-kisoista löytyy yhdestä paikasta – näin katsot kisoja Areenasta, uutuutena yksi huippuominaisuus

Kaikki jalkapallon MM-kisoista löytyy yhdestä paikasta – näin katsot kisoja Areenasta, uutuutena yksi huippuominaisuus Suomen maajoukkuetähdet uskovat Ranskaan ja Yhdysvaltoihin – kuuntele täältä MM-futiksen ennakkolähetys

Suosittelemme sinulle