Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Valmistujaisruusulle on useita ympäristön kannalta parempia vaihtoehtoja

Ympäristökasvattajan mukaan yksittäisestä kukasta ei tarvitse potea omantunnontuskaa, mutta vaihtoehtoja kannattaa pohtia.

Valmistujaisruusuja
Suomessa kasvatetaan vain hyvin vähän ruusuja. Vaikka ruusukimpuissa lukee suomalaisen yrityksen nimi, se ei tarkoita, että ruusut ovat peräisin Suomesta. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle
Timi Kärki
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaisesta kukkakaupasta ostetun valmistujaisruusun hiilijalanjäljestä ei ole tarkkaa tietoa. Maakohtaisesti leikkokukkien ympäristövaikutuksia on ongelmallista laskea, sillä esimerkiksi Suomessa asiaa ei ole tutkittu, koska suomalainen tuotanto puuttuu lähes kokonaan.

Kuitenkin Englannissa myytävän kenialaisen ruusun päästöiksi mitattiin Lancasterin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa noin 2,4 kilogrammaa hiilidioksidia. Tämä vastaa VTT:n Lipasto-tietokannan mukaan noin kahdenkymmenen kilometrin ajomatkaa henkilöautolla tai jopa seitsemää kiloa banaaneita YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön laskelmien mukaan.

Vaikka kenialaisen ruusun päästöt ovat kovat, Suomen ympäristökeskuksen vuonna 2013 tehdyissä laskelmissa kenialaista ruusua on kuitenkin pidetty jopa ekologisempana kuin kasvihuoneessa kasvatettua eurooppalaista verrokkia. Kasvihuoneessa kasvatetun tulppaanin hiilijalanjälki vaihtelee 1,6 kilon ja 3,1 kilon välillä MTT:n vuonna 2013 tehdyn raportin mukaan.

Etsimme ekologisempia korvaajia leikkokukille. Kajaanissa sijaitsevan Kainuun ammattiopiston puutarhatalouden opettaja Katja Moilanen sekä ympäristökasvattaja Riitta Nykänen esittelivät useamman vaihtoehdon.

Lahja puutarhaan

Kukkaistutus kauniissa ruukussa on hyvä vaihtoehto, kertoo Katja Moilanen.

–Esimerkiksi laventeli on nyt trendikäs ja kaunis lahja koristelussa ruukussa. Lisäksi kesäkukista Marketta on oikein kaunis. Sen ympärille kun laittaa kuitukangasta ja rusetin, saa kauniin pöytäkoristeen jonka voi myöhemmin istuttaa omaan puutarhaan. Myös pelargonia toimii tässä tarkoituksessa.

Ruukkukukka Marketta koristeltuna
Marketta koristellussa ruukussa on kaunis pöytäkoristeena ja puutarhassa. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle

Perinteisten kasvihuoneessa kasvatettavien kotimaisten ruukkukasvien ilmastovaikutus on suhteellisen pieni, sanoo Luonnonvarakeskuksen asiantuntija Frans Silvenius. Lisäksi voidaan ajatella, että ruukkuun istutettu kasvi kestää pidempään, joten hiilijalanjälki käyttöpäivää kohden tulee pienemmäksi.

Puutarhasta lahjaksi

Moilasen mukaan yksi vaihtoehto on käyttää luonnon kasveja, kuten esimerkiksi voikukkia, sekä oman puutarhan kukkia.

–Tällä hetkellä narsissit ja tulppaanit alkavat kukkimaan jo Kainuunkin korkeudella ja niistä voi tehdä kauniin kimpun.

Moilanen neuvoo lisäämään kimppuun luonnon vihreää, esimerkiksi koivua. Kuitenkin luonnonkasveja kerätessä jokamiehenoikeudet on pidettävä mielessä.

Lahja, joka kestää vuosia

Perinteisesti puun, pensaan tai monivuotisen ruohokasvin kasvien taimia on annettu ristiäis- tai syntymäpäivälahjaksi. Taimien etuna on se, että niistä saa pitkään kestävän muiston.

Puun taimia
Kasvin taimen voi ostaa paikallisesta puutarhasta tai rautakaupasta. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle

Lisäksi taimi poistaa kasvaessaan hiilidioksidia ja on ekologinen vaihtoehto ympäristökasvattaja Riitta Nykäsen mukaan.

– Kasvin taimella on myös hieno symbolinen arvo. Sillä voidaan symboloida tulevaisuutta ja jatkuvuutta.

Toinen kestävä ja omaperäinen vaihtoehto on itse väripaperista taiteltu paperikukka, joka kestää vuosikaudet.

Kukkien alkuperä kiinnostaa varsinkin nuoria

Kajaanissa sijaitsevan Kainuun ammattiopiston puutarhatalouden opettaja Katja Moilanen kertoo, että kukkakauppojen asiakkaista varsinkin nuoret ovat entistä valveutuneempia ja kysyvät kukkien alkuperästä. Suomessa leikkokukkien tuotanto on hyvin pienimuotoista, eikä kotimaisia kukkia välttämättä kukkakaupasta löydy.

– Mutta pelkästään se kukkien alkuperä ei kerro kaikkea. Kasvihuoneella on omat kustannuksensa ja päästönsä.

Paperista taiteltu ruusu
Väripaperista taiteltu ruusu kestää vuosia. Kuva: Elisa Kinnunen/Yle

Ympäristökasvattaja Riitta Nykäsen mielestä yhdestä ylioppilaalle annetusta kukasta ei kannata kuitenkaan stressata liikaa.

– Minä en halua syyllistää ketään yksittäisestä valmistujaisruususta. Mutta toki muut vaihtoehdot kannattaa pitää mielessä.

Juttua varten on haastateltu myös Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkasta.

Kelpaisiko sinulle lahjakukaksi muu kuin leikkokukka? Voit osallistua keskusteluun 1.6. kello 22.00 saakka.

Lue lisää:

Suomalaiset käyttävät tänä viikonloppuna 50 miljoonaa euroa kukkalahjoihin – mutta miten säästää kukkakuluissa? Asiantuntijat vinkkaavat

Suosittelemme sinulle