Hyppää sisältöön

Turku rakentaa uuden konserttitalon vanhan peruskorjauksen sijaan

Turun investointiohjelman mukaan uutta konserttitaloa rakennettaisiin vuosina 2022–2023. Alustavasti konserttitalo olisi valmis vuonna 2024.

Turun konserttitalon julkisivu.
Kuva: Kalle Mäkelä / Yle
Eino Kossila

Turku rakentaa uuden konserttitalon vanhan rakennuksen peruskorjauksen sijaan. Kaupunginhallitus päätti asiasta eilen.

Uudisrakennuksen hinta-arvio on noin 57,5 miljoonaa euroa, mikä on silti vanhan peruskorjausta halvempi vaihtoehto. Peruskorjaus maksaisi noin 68,5 miljoonaa.

Seuraavaksi pitää päättää uuden rakennuksen sijainti. Vaihtoehtoina ovat Hämähäkkitontti, ratapiha ja Turun linnan alue.

Kaikkiin vaihtoehtoihin liittyy kuitenkin ongelmia.

Hämähäkkitontilla pitäisi tehdä kalliita louhintatöitä, ratapihalla ei ole kaupungin omistamaa tonttia ja Turun linnan alue on vielä vuosia sataman käytössä.

Mikäli Aninkaistenmäen vanhan konserttitalon ja ammatti-instituutin koulutalon tiloja voidaan myydä tai vuokrata, toisivat ne kaupungille tilojen korjaustarpeesta riippuen 12–20 miljoonan euron tulot.

Päätös uudisrakentamisesta syntyi äänestyksellä äänin 11-3.

Seuraavaksi päätettävä paikka

Seuraava askel on suunnitelman mukaan uudisrakennuksen paikan valinta.

Esityksessä mainitaan vaihtoehtoina ratapiha, Turun linnan seutu sekä hämähäkkitontti. Kaikkiin mainittuihin liittyy selvityksen mukaan ratkaisemattomia kysymyksiä.

Hämähäkkitontin osalta tehdyissä selvityksissä on käynyt ilmi, että Samppalinnanmäen sisälle louhittava konserttisali on kallioperän laadun vuoksi teknisesti vaikea toteuttaa, mikä nostaisi hankkeen kustannuksia.

Turun linnan alueen ongelma on, että suuri konserttitalon rakennus ei kaupunkikuvallisesti sovi hyvin Turun linnan läheisyyteen. Lisäksi alue on varustamoyhtiö Viking Linen käytössä 2020-luvun loppupuolelle saakka. Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että Linnan alueelle voitaisiin rakentaa Historian museo.

Ratapihan osalta ongelmana on toistaiseksi se, että kaupungilla ei ole alueella sellaista tonttia, jolle konserttitalo olisi rakennettavissa ilman hankintalaista muodostuvia ristiriitoja.

Jotta lopullisen hankesuunnitelma ja kustannusarvio voidaan tehdä, on konserttitalon sijainti päätettävä. Kaikki nyt esitettävät vaihtoehdot vaativat myös asemakaavaprosessia.

Suosittelemme sinulle