Metsäinsinööri Antti Juutinen löysi maaliskuun lopulla Pyhännältä kuolleen kotkan. Kotkan ympärillä oli tuoretta verta ja taistelun jälkiä. Juutinen toimitti linnun viranomaisille kuolinsyytutkimukseen. Pian selvisi, että kuollut kotka ei ollut kuka tahansa, vaan uutisista tuttu Suomen ja Euroopan vanhin maakotka. Tapauksesta kertoo Suomen luonnontieteellinen keskusmuseo.
Kotkan kuoleman ympärillä velloo syvä tietämättömyyden kehä. Kukaan ei tiedä, mikä aiheutti kotkanestorin hengenlähdön. Ruumiinavaus paljasti kotkasta haavoja ja ruhjeita. Pyrstöstä löytyi haava ja haavasta yksi hauli. Lintu oli lihaksistoltaan hyvässä kunnossa ja terve, mutta pahasti aliravittu.
Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkijat eivät ole löytäneet selvää syytä kotkan kuolemalle. Vaikka hauli viittasi linnun ampumiseen, tutkijat eivät tiedä, koituiko kotkienvälinen taistelu vai metsästäjän haulikon aivastus linnun turmioksi.
Tutkijat uskovat kotkan kuolleen "taistelun ja ampumisen aiheuttaman rasituksen ja stressin aiheuttaman shokin takia". Tämän suurempaa varmuutta tai varmempaa selitystä linnun poismenoon ei ehkä koskaan tulla saamaan.
Kotka oli 34 vuoden, 8 kuukauden ja 28 päivän ikäinen siirtyessään ajasta ikuisuuteen. Kiinnostava yksityiskohta ennätyskotkan elämässä on tiedon puute.
Kotka rengastettiin keväällä 1984 Kainuussa ja tavattiin seuraavaksi vuonna 1986 Lounais-Suomen Laitilassa haaskan parista. Seuraava havainto kyseisestä yksilöstä on tammikuulta 2019, kun luontokuvaaja Ari Komulainen onnistui ikuistamaan linnun kamerallaan Pohjois-Savossa.
Näin ollen kotka onnistui elämään elämänsä ihmiseltä piilossa yli 30 vuoden ajan. Lintu tunnistettiin lopulta rengastusrenkaan perusteella.
Maakotka on yhä hyvin harvinainen pesimälintu maamme pohjoisosien laajimmilla metsäalueilla. Pesimäkantamme koko on noin 300–400 paria. Pesimämenestyksestä riippuen vuosittain rengastetaan keskimäärin hieman yli sata maakotkan poikasta.
Lue lisää: