Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Historiallinen päivä: Vuosikymmeniä haaveillun pikaratikan rakentaminen alkaa nyt – Nämä tiet suljetaan ja tänne syntyvät pahimmat sumput

Raide-Jokerin rakennustyöt muun muassa sulkevat teitä pääkaupunkiseudulla. Pikaratikan on tarkoitus olla käytössä vuonna 2024.

Havainnekuva: Raide-Jokeri ylittää Kehä I:n Espoossa.
Havainnekuva: Raide-Jokeri ylittää Kehä I:n Espoossa. Kuva: Ramboll Finland Oy
Joonas Koivisto
Avaa Yle-sovelluksessa

Tällä viikolla alkavat Raide-Jokerin rakennustyöt aiheuttavat monia muutoksia liikennejärjestelyihin Helsingissä ja Espoossa.

Syynä on se, että tulevan raitiovaunulinjan reitillä olevia teitä valmistellaan kiskojen asennusta varten. Alkuvaiheessa työt ovat pääosin johtojen ja kaapeleiden siirtoa sekä teiden muokkausta.

Uuden pitkän raitiotien rakentaminen vaatii kärsivällisyyttä reitin varren asukkailta. Raide-Jokerin liikennejärjestelyvastaava Joonas-Petteri Kallonen kehottaa reitin lähellä asuvia tutustumaan tuleviin liikennejärjestelyihin.

– Kannattaa varata matkaan normaalia enemmän aikaa ja tutustua liikennejärjestelyihin esimerkiksi meidän tulevassa karttapalvelussa jo etukäteen. Reitin ruuhkaisimpia paikkoja kannattaa välttää mahdollisuuksien mukaan.

Poikkeuksia on luvassa myös 550-bussin reittiin, mutta bussien määrää on lisätty, jotta poikkeukset eivät vaikuttaisi aikatauluihin.

kartta Raide-jokerin reitistä
Pikaraitiotietä varten rakennettavat suuret sillat tulevat Lahdenväylän, Turunväylän, Kehä I:n ja Vantaanjoen yli. Lisäksi Pajamäkeen louhitaan radalle täysin uusi kalliotunneli. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Työmaat on myös pyritty ajoittamaan niin, ettei bussireitteihin isosti vaikuttavia järjestelyjä olisi samaan aikaan käynnissä liian monia. Tietyöt pidentävät Kallosen mukaan matka-aikoja muutamilla minuuteilla.

Itäkeskuksessa isoja muutoksia Varikkotiellä

Varikkotien työmaa kartalla
Varikkotien työmaa kartalla. Kuva: Seppo Suvela / Yle

Varikkotien valmistelevat työt alkavat heti tänään maanantaina, ja se suljetaan autoliikenteeltä maanantaina 17. kesäkuuta alkaen Kajaaninlinnantien ja Viilarintien välillä. Tietä kulkevat bussit 550, 58, 80, 92 ja 92N siirtyvät poikkeusreitille, joka kulkee Itäväylän kautta.

Bussit 92 ja 92N kiertävät Viilarintien kautta ja jättävät ajamatta Ratasmyllyntien osuuden. Poikkeusjärjestelyt kestävät syyskuuhun 2022 asti.

Pitäjänmäessä ja Pajamäessä alkavat isot työmaat

Länsi-Helsingissä Pitäjänmäessä tehdään kaistajärjestelyjä Pajamäentien risteykseen ja poistetaan joitakin kääntyville autoille erikseen varattuja kaistoja.

Tämä voi arvion mukaan hidastaa tiellä suoraan kulkevaa liikennettä. Esimerkiksi Pajamäentien bussipysäkit siirtyvät hieman työmaiden tieltä ja Pitäjänmäentien idän suuntaan kulkevan puolen kevyen liikenteen väylä on suljettu tästä kohtaa työmaiden aikana.

Maunulassa ja Oulunkylässä suljetaan teitä

Pirkkolantie on suljettu autoliikenteeltä välillä Metsäpurontie–Maunulantie.

Myös Pirjontie Maunulassa suljetaan autoilta kesäkuussa ja korvaava reitti on Pakilantien ja Metsäpurontien kautta. Pirjontiellä säilyy kevyen liikenteen väylä kadun eteläpuolella. Töiden arvioidaan kestävän loppusyksyyn 2020.

Veräjä Oulunkylässä suljetaan kokonaan liikenteeltä maanantaina 3. kesäkuuta alkaen vesijohdon ja viemärilinjan rakentamista valmistelevien töiden takia. Veräjä säilyy autoilta suljettuna arviolta vuoden 2019 loppuun.

Norrtäljentie suljetaan autoilta maanantaina 17. kesäkuuta alkaen ja 550-linja siirtyy kulkemaan Siltavoudintien kautta.

Myös Pihlajamäessä ja Viikissä on luvassa pieniä muutoksia tiejärjestelyihin.

Raide-Jokerin rakentamisen vilkkain vaihe vasta 2020–2021

Nyt alkavien tietöiden lisäksi Raide-Jokerin rakentamiseen kuuluu useita muitakin merkittäviä tietöitä lähivuosina.

Raidejokeri kartalla
Raide-Jokerin vaatimat tietyöt aloitetaan vaiheittain 25 kilometrin mittaisen reitin varrella. Kuva: Seppo Suvela / Yle

Suurimpia projekteja ovat ainakin elokuussa alkava Impilahden sillan rakentaminen, Huopalahden tunnelin sulkeminen ja Viilarintiellä elokuussa alkavat työt. Huopalahden tunnelin sulkeminen siirtää 550:n poikkeusreitille Vihdintielle.

Raitiovaunun liikennöinnin pitäisi alkaa vuonna 2024. Hinta-arvio koko projektille on runsaat 380 miljoonaa euroa.

Aiheesta voi keskustella tämän artikkelin alla 3.6.2019 kello 22:00 saakka.

Lue lisää:

Lintuharrastajat: Raide-Jokerin hakkuut uhkaavat pesintärauhaa – "Tähän aikaan pienessäkin metsikössä on lintujen pesiä"

Liito-oravan papanat viivästyttävät Raide-Jokerin hakkuita Helsingissä – "Pitää selvittää, ovatko puut osa suojeltua lisääntymispaikkaa"

Suosittelemme sinulle