Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Olli Määttä kuntouttaa kättään ja luistelee JYPin harjoituksissa – kysymys Mörköstä sai NHL-puolustajan nauramaan ja kehumaan vuolaasti MM-sankareita

Olli Määttä on aloittanut valmistautumisen tulevaa NHL-kautta varten kasvattajaseuransa JYPin harjoituksissa.

Olli Määttä.
Olli Määttä teki viime kaudella 60 ottelussa tehot 1+13. Kuva: Tomi Hänninen
Anu Karttunen,
Pekka Viinikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Pittsburgh Penguinsin suomalaispuolustaja Olli Määttä on tavattu viime aikoina jyväskyläläisestä jäähallista tutuista puuhista. Luistin on kulkenut kovaa JYPin liigajoukkueen tahtiin, ja Määtän kauden aikana tullut käsivamma on jo menneen talven lumia.

– Kivempaa se on luistella porukassa kuin treenata yksin. On ollut hyvätempoisia jäitä, Määttä kertoi tyytyväisenä Yle Urheilulle.

Lähiaikoina JYP-kasvatti joutuu kuitenkin etsimään uusia kirittäjiä jäälle, sillä liigajoukkueella alkaa kuivatreenikausi. Määttä aikoo käydä jäällä ainakin pari kertaa viikossa, sillä hän haluaa kehittää ominaisuuksiaan tulevaa kautta varten.

– Siinä on iso homma, mutta tämä aika pitää käyttää hyväksi, hän totesi ja vakuutti, ettei käsivamma enää vaivaa.

– Totta kai sitä koko ajan kuntoutetaan, mutta ainakaan takapakkia ei ole tullut.

Tällä kaudella Määtän ja Penguinsin pelit loppuivat ennen aikojaan. Joukkue putosi heti NHL:n pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, kun se hävisi New York Islandersille 0–4. Vuosi sitten seinä tuli vastaan toisella kierroksella. Se on surkea tulos kausien 2015–16 ja 2016–17 Stanley Cup -mestareille.

Määttä myöntää, että tuskin kukaan joukkueesta on tyytyväinen tulokseen, sillä Penguinsilta odotetaan joka vuosi menestystä. Hän odottaakin, että joukkueessa tapahtuu joukkueenjohdon lupaamia muutoksia ja aikoo pitää huolen siitä, ettei oma kehitys jää polkemaan paikoillaan.

– Kesällä edetään henkilökohtaisella puolella. Sillä tavalla täytyy mennä seuraavaan kauteen, että on parempi pelaaja ja pystyy antamaan enemmän joukkueelle, hän linjasi.

Olli Määttä.
Kuva: Getty Images

24-vuotiaalla Määtällä on jo kaksi Stanley Cup -mestaruussormusta, yksi olympiapronssi ja kaksi OHL-mestaruutta, mutta maailmanmestaruutta hän ei ole onnistunut voittamaan, vaikka onkin edustanut Suomea nuorisomaajoukkueista lähtien.

Juuri päättyneitä Bratsilavan MM-kisoja Määttä seurasi tarkoin ja kysymys siitä, mitä hänelle sanoo sana “Mörkö”, saa hänet purskahtamaan nauruun.

– Aika paljon! hän naureskeli viitaten Leijona-joukkueen kapteeniin Marko "Mörkö" Anttilaan.

– Oli ihan huikeaa katsoa sitä menoa tuolla MM-kisoissa!

Määttä ei usko, että ennen kisoja kukaan uskoi Suomen saavuttavan maailmanmestaruuden – paitsi “äijät siellä kopissa”. Mutta juuri sillä pelaajien omalla uskolla oli tärkein merkitys.

– On ihan uskomatonta olla osa jotain suurempaa kuin mitä itse on. Se näkyi siinä pelaamisessa, ja niitä pelejä oli mahtava katsoa.

Marko Anttila
Kuva: AOP

Määtän mukaan Suomen joukkueen vahvuus oli se, ettei siinä ollut yhtään heikkoa lenkkiä. Päävalmentaja Jukka Jalonen pystyi peluuttamaan neljää hyökkäysketjua, neljää pakkiparia ja ketä tahansa maalivahdeista, ja silti peli kulki. Jokainen pelaaja pelasi ennen kaikkea joukkueelle.

– Jos pystyy noin isolla materiaalilla pelaamaan noin kurinalaisesti ja ihan uskomattoman hyvää kiekkoa, niin tuolta se näyttää, Määttä sanoi.

– Se on varmaan monta kertaa mediassakin sanottu, että se oli joukkue isolla J:llä, mutta en usko, että sitä voi liikaa painottaa, kuinka hyvin he pelasivat yhteen. Ihan sama kuka hyppäsi kentälle. Sieltä tuli maaleja niin ykkös-, kakkos-, kolmos- kuin neloskentältäkin.

Määttä toteaakin, että juuri tuollaista joukkuetta vastaan on vaikea puolustaa, sillä ykkös- tai kakkospakkiparia ei voi laittaa puolustamaan kolmos- tai neloskenttää vastaan.

– Jos vielä kolmos- ja neloskentällä pystyy tekemään tulosta, se on ihan uskomattoman iso ase.

Jukka Jalonen ilmoitti jo hyvissä ajoin ennen kisojen alkua, ettei joukkue odota enää vahvistuksia NHL:stä. Tuolloin jokaisen joukkueeseen valitun pelaajan passi leimattiin. Määtän mukaan Jalosen päätös oli hatunnoston arvoinen ja samalla osoitus luotosta joukkuetta kohtaan. Sillä tavalla valmennusjohto sai pelaajistaan irti ja pelaajat panivat kaiken likoon.

– Se näkyi siinä pelissä. Siellä ei arasteltu yhtään, vaikka tuli Venäjää, Ruotsia ja Kanadaa vastaan. Mentiin täysiä päälle, Määttä kehui.

– Se mikä ansaitsee ehkä isoimman hatunnoston, oli se, että he ansaitsivat voiton, koska olivat oikeasti se parempi joukkue. Ei siinä ollut mitään tuuria.

Lue myös:

Olli Määttä loukkaantui – "Hän on sivussa ylävartalovamman takia"

Näkökulma: Olli Määttä kulki kovan polun Stanley Cupin voittajaksi

Jari Kurri yllättyi, kun kuuli olevansa NHL:n pudotuspelien kaikkien aikojen tehokuningas – "Oho! Katsopas kun minun korviini ei ole tullut tietoa" Filppula ja Komarov ilmentävät Islandersin nousua, vaikka eivät otsikoissa paistattelekaan: "Huilaamme sitten, kun on vapaata"

Suosittelemme