Hyppää sisältöön

Kiina uhkaa lopettaa harvinaisten maametallien viennin Yhdysvaltoihin – vaikeuttaisi kokonaisten teollisuudenhaarojen toimintaa

Kiina on aiemminkin käyttänyt harvinaisia maametalleja aseina kauppasodissa.

Kiinan Jiangzin maakunnassa sijaitseva kaivos, josta louhitaan maametalleja. Kuva: EPA

Kiina harkitsee vakavasti harvinaisten maametallien viennin lopettamista Yhdysvaltoihin, kertoo Kiinan johtavaa kommunistista puoluetta lähellä oleva sanomalehti Global Times pääkirjoituksessaan (siirryt toiseen palveluun).

Teollisuudelle tärkeiden metallien viennin lopettaminen olisi vastatoimi Yhdysvaltain Kiinalle asettamille tuontitulleille ja Huawei-yhtiölle kohdistetuille rajoituksille.

Lehden päätoimittaja Hu Xijin vahvistaa asian vielä Twitter-viestissään.

– Tietojeni mukaan Kiina harkitsee vakavasti harvinaisten maametallien viennin rajoittamista Yhdysvaltoihin. Kiina voi ottaa tulevaisuudessa käyttöön muitakin vastatoimia.

Harvinaisiksi maametalleiksi kutsutaan 17:a metallia, joiden tuotanto eri puolilla maailmaa on vähäistä, mutta jota nykyaikainen teollisuustuotanto kipeästi tarvitsee.

Metallien viennin rajoitukset haittaisivat paitsi Yhdysvaltain teollisuutta, myös asevoimien toimintaa. Aineita käytetään lukuisissa kohteissa, kuten kuituoptiikassa, tutkissa, ohjusten ohjausjärjestelmissä, tuuliturbiineissa, sähköautoissa, pimeänäkökiikareissa ja panssarivaunujen panssareissa.

Uusimmat tuontitilastot ovat vuodelta 2017. Tuolloin Yhdysvaltoihin tuoduista harvinaisista maametalleista 80 prosenttia tuotiin Kiinasta.

Kiina on käyttänyt harvinaisia maametalleja kauppakiistojen aseina aiemminkin. Vuonna 2010 se kielsi metallien viennin Japaniin.

Asiantuntijat arvioivat, että jos Kiina toteuttaa uhkauksensa, vaikutus USA:n teollisuuteen voisi lyhyellä aikavälillä olla dramaattinen.

Yhdysvaltalaisen The Verge -verkkolehden (siirryt toiseen palveluun) haastattelemat asiantuntijat huomauttavat, että teollisuustuotanto ei silti olisi täysin lamaannuttava.

Monilla yrityksillä on varastoissa tarvitsemiaan raaka-aineita. Japanissakin havaittiin, että teollisuus on kekseliäs löytämään vaihtoehtoisia toimintatapoja, jos jotakin tarvittavaa metallia ei saada.

Lisäksi on huomattava, että vaikka yleisesti puhutaan "harvinaisista" maametalleista, ne eivät itse asiassa ole kovin harvinaisia. Niitä on maaperässä paljonkin, ongelma vain on, että metalliesiintymät eivät ole keskittyneet yhteen paikkaan. Metallien tuottaminen on siis työlästä, mutta jos hinta nousee tarpeeksi, vaihtoehtoista tuotantoa alkaa kyllä syntyä, asiantuntijat sanovat.

Suosittelemme sinulle