Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Turun nuorisopsykiatrian läheteruuhkaa saatu purettua – kouluihin palkatut sairaanhoitajat auttaneet nuoria

Lähetemäärät kasvoivat Turussa keväällä 2018. Sen jälkeen jonoja on lyhennetty tarjoamalla matalan kynnyksen apua nuorille jo kouluissa.

Huppariin kääriytynyt anonyymi nuori istuu koulun käytävällä.
Iitissä sijaitsevaan Loikalan kartanoon oli sijoitettu tarkastushetkellä 15 lasta. Kuvituskuva. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle
Eino Kossila
Avaa Yle-sovelluksessa

Turun kaupunki päätti viime kesänä, että kouluihin palkataan kymmenen sairaanhoitajaa yhteistyössä Tyksin nuorisopsykiatrian osaston kanssa. Ensimmäiset viisi hoitajaa ovat aloittaneet työnsä kevään aikana ja loput aloittavat myöhemmin tänä vuonna.

Nuorisopsykiatrian vastuualuejohtaja Kim Kronströmin mukaan se, että nuoret pääsevät hoitoon jo koulussa on ollut suuri syy lähetteiden vähenemiseen.

– Nuorten hoidon kannalta on hyvä että on mahdollisuus saada apua matalalla kynnyksellä. On erittäin tärkeää että hoitoa on tarjolla kouluissa, Kronstöm toteaa.

Kronstöm toivoo, että käytäntö koulujen hoitajista leviäisi myös muualle. Salossa vastaavaa on jo tehty.

Tammi-toukokuussa 2018 lähetteiden määrä nousi yllättäen. Vaikka jonoa on nyt saatu purettua, ei tilanne ole vieläkään hyvä. Nuorisopsykiatrian yksikössä on paljon potilaita ja kuormitus on ollut suurta jo pitkään.

– Hoitoajat ovat venyneet todella paljon. Niillekin nuorille, joilla on paljon oireita, ei ole voitu antaa viikoittaisia aikoja. On paljon nuoria, joiden hoito on kärsinyt tästä, Kronström sanoo.

Kronström on kuitenkin sitä mieltä, että jos hyvä kehitys jatkuu, saadaan hoitoa ajan myötä paremmaksi.

Suosittelemme