Hyppää sisältöön

Tuholaistorjuja hälytetään yhä useammin rottajahtiin – myrkkyjen siirtyminen vain ammattilaisten käyttöön turhauttaa kaupunkilaisia

Porissa ja Helsingissä on tehty aiempaa enemmän ilmoituksia rotista. Huolimaton jätehuolto kutsuu rotat ruokailemaan.

Anticimexin loukuttama kuollut rotta.
Rotanmyrkyn siirryttyä vain ammattilaisten käyttöön loukut ovat jääneet ainoaksi tavaksi torjua rottia omatoimisesti. Kuva: Katja Halinen / Yle
Liisa Kallio

Tuholaistorjuja Mikko Lähteenlahti soitetaan rottajahtiin monta kertaa viikossa. Yhden kohteen torjunta vie noin kaksi viikkoa. Lähteenlahden mukaan rottien määrä on kasvussa Porin alueella.

– Rotat levittäytyvät laajalle alueelle ravinnon perässä. Viime kesään verrattuna rottientorjuntatilauksien määrä on noussut huomattavasti, Lähteenlahti kertoo.

Porin kaupungin terveysinsinöörin Heidi Rosenbladin mukaan kaupunki saa eri tuholaisista ilmoituksia viikoittain, mutta rottiin ja seinäluteisiin liittyviä yhteydenottoja tulee eniten. Ilmoitusten määrä on kasvanut aiemmista vuosista.

– Rottia löytyy kaikkialta kaupungin alueelta, eikä pystytä erottelemaan yhtä ongelma-aluetta. Rotta kuuluu kaupunkiin, haluttiin tai ei, Rosenblad sanoo.

Myös Helsingissä ilmoituksia on tullut kevään aikana enemmän kuin viime syksynä. Näin arvioi ympäristötarkastaja Jukka Kiesi. Rottien kanssa tilanne kuitenkin elää jatkuvasti.

– Voi olla, että rottiin kiinnitetään aiempaa enemmän huomiota, minkä takia myös ilmoituksia tulee enemmän. Rottia on tasaisesti ympäri kaupunkia, Kiesi kertoo.

Anticimexin tuholaistorjuja Mikko Lähteenlahti tarkastaa tuholaisloukkua.
Tuholaistorjuja Mikko Lähteenlahti tarkistaa rotanloukkua Porissa. Kuva: Katja Halinen / Yle

Rotanmyrkyn puute turhauttaa

Kuluttajat eivät ole saaneet ostaa rotanmyrkkyä viime elokuun jälkeen, sillä myrkky siirtyi lakimuutoksen takia vain ammattilaisten käyttöön.

Tuholaistorjuntayritys Anticimexin tilastoista selviää, että samaan aikaan torjuntatilaukset lähtivät nousuun. Kasvua on tullut noin 80 prosenttia.

– Siisteys, biojätteen käsittely ja umpinaiset roskakorit torjuvat rottia, sillä rotta viihtyy siellä, missä on ravintoa. Itse voi torjua niitä enää vain loukuilla, tuholaistorjuja Mikko Lähteenlahti sanoo.

Helsingin kaupungin ympäristötarkastaja Jukka Kiesi kertoo, että ravinnon poistaminen on tehokkaampaa rottien torjuntaa kuin yksittäisten jyrsijöiden myrkyttäminen.

– Turhautumista on ollut ilmassa myrkyn siirryttyä vain ammattilaisten käyttöön, mutta en osaa sanoa, onko sillä suoranaista vaikutusta ylipäätään tuholaistorjuntaan. Jos ravintoa on vähän, rotta lisääntyy myös vähemmän, Kiesi sanoo.

Porissa maatalousmyymälän asiakkaat kyselevät edelleen rotanmyrkyn perään. Varsinkin syksyllä uusia kyselijöitä tulee päivittäin.

– Asiakkaat ovat turhautuneita, kun myrkkyä ei voi ostaa enää kuka tahansa, Porin Hankkijan myyjä Jorma Helminen kertoo.

Porin kaupungin terveysinsinööri Heidi Rosenblad Älä ruoki rottaa -kyltin edessä.
Porin kaupungin terveysinsinööri Heidi Rosenbladin mukaan rotta on osa kaupunkilaiselämää. Kuva: Katja Halinen / Yle

Lintujen ruokkiminen ruokkii rottaa

Yksi monista tavoista vaikuttaa rottakantaan on lintujen ruokkiminen. Maahan jäävä ruoka houkuttelee jyrsijöitä paikan päälle, jolloin myös rotta saa vatsansa täyteen.

Porin kaupunki on tehnyt töitä ruokinnan lopettamiseksi jo muutaman vuoden ajan. Uusin keino oli pystyttää puistoalueille asiasta informoivia kylttejä.

– Toivottavasti ihmiset ymmärtävät, että lintuja ruokkiessa ruokkii myös rottia. Mikä tahansa ruoka on ravintoa rotille, Porin kaupungin terveysinsinööri Heidi Rosenblad sanoo.

Kaupunki on joutunut muutaman kerran puuttumaan lintujen ruokintaan. Pahimmassa tapauksessa ruokinnasta voi saada rapsut.

Jos lintuja haluaa ruokkia, se on tehtävä Rosenbladin mukaan oikein: esimerkiksi lintulaudan ja talipallojen avulla. Tärkeintä on, ettei lintuja ruokita kesäaikana eikä ruoka päädy maahan.

Helsingin ympäristötarkastaja Jukka Kiesi on Lähteenlahden kanssa samoilla linjoilla siinä, että lintujen ruokinnan vaikutus rottakantaan on marginaalinen.

– Ruokintaa tekevät yksittäiset ihmiset. Vaikka linnut pudottavat ruokaa maahan lintulaudoilta, ruoan määrä on paljon pienempi verrattuna esimerkiksi täynnä olevaan jäteastiaan, jonka sisältöön rotta pääsee käsiksi, Kiesi vertaa.

Suosittelemme sinulle