Hyppää sisältöön

Israel joutuu järjestämään uudet parlamenttivaalit

Vaalivoittaja Benjamin Netanjahu ei onnistunut löytämään riittävästi hallituskumppaneita, määräaika umpeutui puolilta öin.

Pääministeri Benjamin Netanjahu olisi tahtonut Israelin pitkäaikaisimmaksi pääministeriksi. Kuva: Abir Sultan / EPA

Israelissa joudutaan järjestämään uudet parlamenttivaalit. Määräaika hallitusneuvotteluiden valmistumiselle oli puolilta öin, mutta vaalivoittaja Benjamin Netanjahu ei onnistunut löytämään riittävästi hallituskumppaneita.

Maan parlamentti äänesti selkein luvuin 74–45 uusien vaalien puolesta. Uudet vaalit järjestetään tiettävästi syyskuun 17. päivä.

– Me voitamme seuraavat vaalit, Netanjahu kommentoi.

Hallituksen muodostaminen näytti vielä huhtikuun vaalien jälkeen helpolta, kun Netanjahun oikeistokoalitio sai parlamenttienemmistön 65 paikkaa 120:stä. Esteeksi hallituksen muodostamiselle asettui entinen puolustusministeri Avigdor Lieberman, jonka nationalistipuolueella Jisrael Beiteinulla on vain täpärästi vaa'ankieliasemaan riittävät viisi paikkaa knessetissä.

Lieberman on vaatinut jääräpäisesti, että myös ortodoksijuutalaisten pitäisi suorittaa pakollinen asepalvelus muiden israelilaisten tavoin. Tämä ei ole kelvannut Netanjahun koalitioon kuuluville ortodoksipuolueille, joilla on parlamentissa 16 paikkaa.

Netanjahua uhkaavat nyt myös korruptio- ja petossyytteet. Hän oli toivonut voivansa pääministerinä säädättää lain, joka antaisi hänelle syytesuojan.

Lue myös:

Uudet vaalit häämöttävät Israelissa – kello käy, mutta hallitusta ei näy

Israelin hallitusneuvottelut takkuavat – Netanjahun haave maan pitkäaikaisimmasta pääministeristä romuttumassa

Suosittelemme sinulle