Oppivelvollisuuden pidentämisestä on päästy sopuun keskiviikon ja torstain välisenä yönä hallitusneuvotteluissa. Tämä tarkoittaa, että oppivelvollisuus laajenee lukioon ja ammatilliseen koulutukseen.
Koska tutkinnon suorittaminen on velvollisuus, opiskelijat saavat myös maksuttomat kirjat ja muun materiaalin.
Yle kertoi aiemmin torstaina virheellisesti, että asia olisi yhä ratkaisematta. Ylen tietojen mukaan neuvottelujen viime hetkiin jäänyt vaikea asia on kuitenkin ratkaistu yöllä puheenjohtajien kesken.
Sosiaalidemokraatit ovat pitkään vaatineet, että oppivelvollisuus päättyisi vasta kun toisen asteen tutkinto lukiossa tai ammattiopistossa on suoritettu. Puolueen mielestä se helpottaa nuorten pääsyä töihin tai jatko-opintoihin.
Esitystä myös vastustettiin. Ylen useiden puolueiden lähteistä saamien tietojen mukaan porvaripuolueiden mielestä uudistus maksaa paljon siihen nähden, kuinka tehokas keino se on nuorten tilanteen parantamiseen. Asiasta on kuitenkin päästy sopuun.
Nykyisin oppivelvollisuus päättyy, kun peruskoulu on suoritettu, tai viimeistään 17-vuotiaana.
Kiista yllätti demarit
SDP:lle oppivelvollisuuden jatkaminen on ollut kynnyskysymys. Puolueen neuvottelulähteet sanovat, että tavoite on ehdoton.
Puolueessa verrataan oppivelvollisuuden pidentämistä peruskoulun rakentamiseen. Kun oppivelvollisuusikää nostetaan, muutos on pysyvä, puolueesta kerrotaan.
Asian hankaus neuvotteluissa oli sosiaalidemokraateille yllätys. Kun hallituspohjaa tunnusteltiin, yksikään puolue ei suoraan vastustanut oppivelvollisuusiän nostoa ja maksuttomia oppimateriaaleja.
Neuvottelujen edetessä siitä tuli monelle puoleelle ongelma.
Kriittisimmin Ylen tietojen mukaan asiaan suhtautuivat vihreät, jotka hallitustunnustelijan kysymyksiin vastatessaan kannattivat ilmaisia oppimateriaaleja ja toisen asteen tutkinnon pakollisuutta. Vihreiden mielestä Sipilän hallituksen tekemien koulutusleikkausten paikkaaminen on tehokkaampi tapa tukea nuoria kuin oppivelvollisuuden venyttäminen, vihreistä kerrottiin Ylelle. Myöhemmin torstaina vihreistä kiistettiin, että asiaa olisi neuvottelussa vastustettu.
Ylen tietojen mukaan ongelma on ratkaistu sillä, että koulutukseen satsataan paljon – ei pelkästään oppivelvollisuuteen.
Yli 100 miljoonan uudistus – maksuttomat oppikirjat ja muu oppimateriaali
Myös RKP ja keskusta olivat vastahankaan. Suurin ongelma oli raha.
Ylen neuvottelulähteeltä saaman tiedon mukaan uudistus maksaisi 107 miljoonaa euroa, joka olisi valtiovarainministeriön ja opetus- ja kulttuuriministeriön arvio. Osa neuvottelulähteistä arvioi hinnan korkeammaksi, se olisi noin 180 miljoonaa euroa. Kuntaliiton selvityksen mukaan vastaavan uudistuksen toteuttaminen maksaisi noin 183 miljoonaa euroa.
Oppivelvollisuudesta tulee pysyvä meno, joten tulopuolelta olisi löydyttävä vastaava määrä uusia pysyviä tuloja. Tuloja tuleva hallitus suunnittelee keräävänsä verotuksella ja työllisyysastetta nostamalla.
Uusien pysyvien menojen katto on hallitusneuvottelija Antti Rinteen mukaan sovittu 1,2 miljardiin. Oppivelvollisuusuudistus nielee ison osan uusien menojen kakusta. Samasta kakusta pitäisi riittää rahaa myös SDP:n eläkeläisille lupaamaan vappusataseen, perhevapaiden uudistamiseen, sosiaaliturvamallin muuttamiseen, tutkimukseen ja koulutukseen sekä esimerkiksi teiden kunnon parantamiseen.
Hallitusneuvotteluissa on tänään pyhäpäivän takia tauko. SDP:n puheenjohtaja Rinne sanoi myöhään keskiviikkona, että ohjelma on tarkoitus saada valmiiksi perjantaina.
Lue myös:
KORJAUS torstaina kello 18.20: Otsikkoa ja juttua korjattu. Toisin kuin jutussa aiemmin torstaina kerrottiin, oppivelvollisuudesta on päästy sopuun viime yönä puolueiden puheenjohtajien käsiteltyä asiaa. Aiemmin torstaina kerroimme, että kysymys olisi edelleen kiistanalainen ja ratkaisematta. Tieto perustui Ylen neljältä eri puolueita edustavalta lähteeltä saatuihin tietoihin.
KORJAUS torstaina kello 19.07. Korjattu oppivelvollisuuden VM:n arvoima hinta uudistukselle.