Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Vain 245 grammaa syntyessään painanut vauva selvisi elossa Yhdysvalloissa – Kuinka pieniä vauvoja voimme pelastaa?

Vielä 2000-luvun alussa ajateltiin, ettei alle 24-viikkoinen vauva voi selvitä hengissä. Keskoshoidot ovat kuitenkin kehittyneet huimasti.

keskosvauvan jalat
Helmikuussa uutisoitiin Japanissa syntyneestä keskosesta. Poikavauva syntyi 24-viikkoisena vain 268 gramman painoisena. Kuva: AOP
Susanna Siironen
Avaa Yle-sovelluksessa

Vain 245 grammaa.

Sen verran painoi Yhdysvalloissa syntynyt vauva, joka on ilmeisesti kaikkien aikojen pienin hengissä selvinnyt vauva.

Saybie-lempinimen saanut vauva painoi syntyessään siis suurin piirtein saman verran kuin puolet voipaketista. Ja mahtui aikuisen kämmenelle.

Naistentautien ja synnytysten sekä perinatologian erikoislääkäri Hilkka Ijäs Oulun yliopistollisesta sairaalasta toteaa, että raskausviikoilla on suuri merkitys selviytymisessä.

Yhdysvalloissa syntynyt Saybie-vauva syntyi raskausviikolla 24. Tyypillisesti raskaus kestää 40 viikkoa. Ijäs toteaa Saybien olleen raskausviikkoihin nähden hyvin pienikasvuinen.

– Sen lisäksi, että hän on syntynyt keskosena, niin hänellä on ilmeisesti myös ollut todella vaikea kasvun hidastuma.

Ijäksen mukaan keskenmenon ja synnytyksen raja kulkee raskausviikolla 22. Myös painolla on merkitystä.

– Syntymäpainon tulisi olla vähintään 500 grammaa, jos syntyy ennen 22. raskausviikkoa.

Keskoshoidot kehittyneet 2000-luvulla huimasti

Mutta kuinka pieniä vauvoja voimme pelastaa?

Ijäs muistelee, että vielä 2000-luvun taitteessa ajateltiin, ettei alle 24-viikkoisilla vauvoilla ole mahdollisuuksia selvitä. Keskoshoidot ovat kuitenkin kehittyneet parissakymmenessä vuodessa huimasti.

Ijäksen mukaan Suomessa varhaisimmassa vaiheessa raskautta syntynyt vauva, joka on jäänyt henkiin, on syntynyt raskausviikolla 23.

Syntymäpainoa oli kuitenkin huomattavasti enemmän kuin yhdysvaltalaisella Saybie-vauvalla: yli 600 grammaa.

Kaikkia ennenaikaisesti syntyviä vauvoja, jotka ovat ohittaneet 22. raskausviikon ja osoittavat elonmerkkejä, pyritään hoitamaan.

– En tiedä, kuinka pitkälle viikkorajaa on mahdollista venyttää. Minkä kokoisen vauvan voisi ajatella jäävän henkiin? Pitäisi varmaan keksiä keinokohtu, johon liian aikaisin syntyneet laitettaisiin, Ijäs pohtii.

Hoitaja pitelee sylissään Saybie-vauvaa San Diegossa sijaitsevassa sairaalassa.
Hoitaja pitelee sylissään Saybie-vauvaa San Diegossa sijaitsevassa sairaalassa. Kuva: Sharp HealthCare / AFP

Ijäksen mukaan Oulun yliopistollisessa sairaalassa pienin henkiin jäänyt vauva on painanut noin 385 grammaa. Vauvalla oli vaikea kasvun hidastuma ja paino jäi matalaksi, vaikka raskausviikkoja oli takana jo reilummin.

Pienikokoisuus voikin olla hoidossa merkittävä ongelma. Ijäksen mukaan realistisesti voidaan ajatella, että noin 400 grammaa painavaa vauvaa voidaan vielä hoitaa.

Oulun yliopistollisessa sairaalassa oli vastikään tapaus, jossa vaikeasta kasvun hidastumasta kärsivän sikiön painoarvio oli vielä 28. raskausviikolla vain noin 300 grammaa.

– Lastenlääkärit olivat sitä mieltä, ettei heillä ole edes riittävän pieniä välineitä, joilla esimerkiksi intuboida, jotta saataisiin laitettua hengitysputki, Ijäs kuvailee.

Keho ei ole vielä valmis kohdun ulkopuoliseen elämään

Ijäs kertoo, että keskosvauvoilla on paljon terveysongelmia.

– Verenkierron säätely, lämmön säätely, silmien kehittyminen – kaikki on keskeneräistä. Suolisto ei välttämättä siedä suun kautta annettua ravintoa. Aivoverenvuodot ovat pikkukeskosilla tavallisia, Ijäs kertoo.

Varsinkin keuhkojen kypsymättömyys on ongelma.

Usein ennenaikaisesti syntyneillä vauvoille kehittyy hengityskonehoitoa vaativa hengitysvaikeusoireyhtymä, RDS. Syynä on se, etteivät keuhkot ole vielä sopeutuneet kohdun ulkopuoliseen elämään.

Mitä varhaisemmilla raskausviikoilla vauva syntyy, sitä suuremmalla todennäköisyydellä hänellä on terveysongelmia myös myöhemmällä iällä.

– 28. raskausviikon jälkeen syntyneillä riskit alkavat pienentyä. Eloonjäämisennuste on hyvä, eikä keskosuudesta välttämättä jää mitään ongelmia.

Lääketieteen kehittyessä paranevat keinot edesauttaa ennenaikaisesti syntyvien lasten selviytymistä.

Jos vaarana on ennenaikainen synnytys, äidille voidaan nykyisin antaa kortisonipistoksia sikiön keuhkojen kypsyttämiseksi ja magnesiumia sikiön aivojen suojaamiseksi.

– Ja tietenkin ennustetta varmasti parantaa se, että pienten keskosten syntymät on keskitetty Suomessa suuriin yliopistosairaaloihin.

Lue myös:

Syntyessään 245 grammaa painanut Saybie-vauva selvisi elossa Yhdysvalloissa – arvellaan maailman pienimmäksi selviytyjäksi

Avokadon painoinen "mini-ihme" pääsi kotiin – Japanissa ihastellaan tiettävästi pienintä sairaalasta päässyttä keskosta

Suosittelemme