Hyppää sisältöön

Tuleva hallitus suunnittelee teknistä valvontaa kielteisen päätöksen saaneille turva­paikan­hakijoille

Helsingin Sanomien mukaan osaa turvapaikanhakijoista seurattaisiin säilöönoton sijaan jalkapannan avulla.

Valvonta jalkapannalla on edullisempaa kuin henkilön ottaminen säilöön. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen valmistelema uusi hallitus aikoo tehdä mahdolliseksi turvapaikanhakijoihin kohdistetun teknisen valvonnan. Asiasta kertoi torstaina (siirryt toiseen palveluun) Helsingin Sanomat, jonka mukaan valvontakeino olisi käytännössä henkilön sijainnin paljastava jalkapanta.

Myös Ylen haastattelema lähde vahvistaa, että ulkomaalaisten teknisestä valvonnasta on sovittu hallitusneuvottelujen Turvallinen oikeusvaltio -ryhmässä, mutta mitään valvonnan tarkkaa toteutustapaa ei ole lähteen mukaan hallitusohjelmaan kirjattu.

Kenen tahansa turvapaikanhakijan olinpaikkaa ei seurattaisi, vaan valvonta koskisi kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita ja heistäkin vain osaa. Näin torjuttaisiin henkilöiden katoamista maan alle.

Valvonta toteutettaisiin jalkapannalla rahan takia: se olisi yhteiskunnalle halvempaa kuin henkilön ottaminen säilöön.

Sekä Ylen että HS:n lähteet kertovat, ettei sitä, kehen valvonta tarkalleen ottaen voitaisiin kohdistaa, ole vielä tarkkaan sovittu. Eli se, voitaisiinko valvontalaite kiinnittää myös alaikäiseen, tai koskisiko valvonta esimerkiksi kansalaisia niistä maista, joiden kanssa Suomella ei ole palautussopimusta, ratkaistaan vasta lainvalmistelussa.

Suosittelemme sinulle