Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Pääkaupunkiseudulle tuotiin yli kaksi tuhatta kiloa nuuskaa – kaupattiin sosiaalisessa mediassa

Salakuljettajat hakivat nuuskan useissa erissä autolla Pohjois-Ruotsista.

PAhvilaatikoita pakettiautossa.
Tullin välittämä kuva takavarikoiduista nuuskalaatikoista. Kuva: Tulli
Marika Harjumaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Tulli epäilee kahden miehen tuoneen Suomeen yli 2 200 kiloa nuuskaa ja kaupanneen sen pääkaupunkiseudulla. Tapaukseen liittyy myös rahanpesua.

Nuuskan salakuljetuksesta on epäiltynä kaksi pääkaupunkiseudulta kotoisin olevaa noin 30-vuotiasta miestä. Tullin esitutkinnan mukaan nuuskaa on salakuljetettu yli 30:llä eri kerralla Ruotsista Suomeen viime kesästä alkuvuoteen 2019. Nuuska on hankittu pohjoisruotsalaisesta nuuskakaupasta.

Tullin takavarikoimia nuuskapurkkeja pahvilaatikossa.
Tullin välittämä kuva takavarikoiduista m´nuuskapurkeista. Kuva: Tulli

Nuuskan salakuljettamiseen on käytetty epäiltyjen omia, vuokrattuja ja autoliikkeestä koeajossa olevia autoja. Nuuskaa on levitetty jälleenmyyjille ja kuluttajille pääasiassa pääkaupunkiseudulla. Levityksessä on käytetty muun muassa sosiaalista mediaa.

Tulli paljasti epäiltyinä olevat miehet, ja heidät otettiin kiinni nuuskan salakuljetusmatkan päätteeksi tammikuussa 2019. Silloin miesten käyttämästä autosta takavarikoitiin nuuskaa noin 150 kiloa.

Myös nuuskan tilaajille tulossa syytteitä

Tulli tutkii tapausta törkeänä veropetoksena ja salakuljetuksena. Nuuskaa tilanneita henkilöitä epäillään törkeästä veropetoksesta ja veropetoksesta sekä salakuljetuksesta.

Vältettyjen valmisteverojen määrä on yhteensä noin 850 000 euroa. Tulli on tutkinut myös useita rahanpesurikoksia nuuskakaupan rahaliikenteestä.

Tapauksen esitutkinta valmistuu pian, ja se siirtyy lähiaikoina syyteharkintaan Lapin syyttäjänvirastoon.

Suosittelemme