Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Tamperelaisyritys alkaa tehdä erikoistehosteita Netflixille: "Ensimmäisenä suomalaisena yrityksenä suora sopimus"

Troll tekee Tampereella digitaalisia erikoistehosteita Yhdysvaltain Netflixin omaan alkuperäistuotantoon.

Netflixin pääkonttori Kalifornian in Los Gatosissa.
Netflixin pääkonttori Kalifornian in Los Gatosissa. Kuva: Ryan Anson / AFP
Anu Leena Koskinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tamperelainen erikoistehosteita tekevä yritys on saanut sopimuksen Netflixin kanssa.

– Ensimmäisenä suomalaisena yrityksenä suora sopimus Yhdysvaltojen Netflixin kanssa, VFX-tuotantotalo Troll Visual Effects kertoo.

Troll tekee jatkossa Tampereella digitaalisia erikoistehosteita Netflixin omaan alkuperäistuotantoon ja sitä kautta miljoonille katsojille eri puolilla maailmaa.

– Tämä kertoo suomalaisen VFX:n tasosta ja asemasta maailmalla. Tärkein tekijä kauppojen saamisessa oli työn jälki, ja siinä me olemme osoittaneet olevamme kansainvälisellä tasolla, Trollin toimitusjohtaja Antti Kulmala kertoo.

Antti Kulmala kertoo, että ensimmäinen työ on jo työn alla ja se valmistuu ehkä parin kuukauden kuluttua. Kulmala ei saa paljastaa esimerkiksi tuotannon nimeä tai budjettia sopimuksen vuoksi.

Hyvistä artisteista pulaa

Kulmalan mukaan alalla on työvoimapulaa ja hyvistä artisteista on pulaa. Myös suomalaiset osaajat saattavat olla ulkomailla töissä, mutta yritys pyrkii työllistämään kaikki hyvät kotimaiset tekijät.

Vielä on epäselvää, paljonko sopimus työllistää uusia työntekijöitä.

Kansainvälisen sopimuksen syntyä edesauttoi Kulmalan mukaan myös hintataso. Suomen ja Tampereen AV-alan tuotantokannustimien ansiosta Troll pystyy toimimaan kilpailukykyisesti ja työllistämään ihmisiä paikallisesti.

– Tampereen elokuvakomissio Film Tampereen näkökulmasta tämä on yksi hieno merkkipaalu kansainvälisiin avauksiin, joita haluamme olla Tampereella edistämässä, toteaa Business Tampereen kehitysjohtaja Ilkka Rahkonen.

Rahkosen mukaan kyseessä on ensimmäinen suora yhteistyösopimus Yhdysvaltain Netflixin kanssa. Suomalaisia sarjoja ja sisältöjä on myyty kokonaisina jo aiemmin Netflixille.

– Suomi on lähtenyt nousemaan maailmankartalle sen ansiosta, että on ollut Suomen tuotantokannustin ja sen lisäksi on rakennettu Tampereen kannustin, Rahkonen sanoo.

Kansallinen tuki on Rahkosen mukaan 25 prosenttia tuotannon arvosta. Lisäksi Tampere maksaa kymmenen prosentin kannustinta siitä summasta, mitä yritys maksaa Tampereella tehdystä työstä ja paikallisilta tehdyistä ostoista.

Uusia työpaikkoja

Troll oli myös Tuntemattoman sotilaan elokuvan erikoistehosteiden takana. Yhä suurempi osa elävästä kuvasta on vähintään käsitelty digitaalisesti tai luotu tietokoneella alusta loppuun.

VFX tarkoittaa digitaalisia erikoistehosteita ja animaatioita, joita tehdään muun muassa mainoksiin, yritysvideoihin, TV-sarjoihin ja elokuviin.

VFX-taitajille on Tampereen seudulla lähitulevaisuudessa kysyntää, joten alan toimijat toivovat tilanteen näkyvän muun muassa alan koulutuksen opetussisällöissä.

– Rakennamme tästä Suomeen vakavaa teollisuuden muotoa. Maailmalla suurimmat VFX-yritykset työllistävät tuhansia ihmisiä ja Pohjoismaissakin alalla on töissä satoja, Troll Visual Effectsin Kulmala sanoo.

Suosittelemme