Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

YK:n erityisasiantuntija: Assange joutunut psykologisen kidutuksen kohteeksi

Assange kärsii eristyisasiantuntijan mukaan äärimmäisestä stressistä, kroonisesta ahdistuksesta ja voimakkaasta psykologisesta traumasta.

Julian Assange näyttää nyrkkiä kameroille.
Julian Assange puristi kätensä nyrkkiin saapuessaan oikeuteen Lontoossa 1. toukokuuta. Kuva: Daniel Leal-Olivas / AFP
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Tietovuotaja Julian Assange, 47, on joutunut sellaisten toimien kohteeksi, jotka vertautuvat psykologiseen kidutukseen, sanoo YK:n erityisasiantuntija Nils Melzer. Hänen mukaansa Yhdysvallat, Britannia, Ecuador ja Ruotsi ovat syyllistyneet kollektiiviseen Assangen vainoamiseen.

– On selvää, että Assangen terveyteen on suuresti vaikuttanut se erittäin vihamielinen ja sattumanvarainen ilmapiiri, jolle hän on altistunut useita vuosia, Melzerin lausunnossa sanotaan.

– Fyysisten sairauksien lisäksi Assangella oli havaittavissa oireita, jotka ovat tyypillisiä pitkittyneessä altistumisessa psykologiseen kidutukseen. Näihin kuuluvat äärimmäinen stressi, krooninen ahdistus ja voimakas psykologinen trauma, Melzer jatkoi.

Assange kärsii parhaillaan 50 viikon vankeusrangaistusta takuuehtojen rikkomisesta Belmarshin vankilassa Lontoon liepeillä. Sekä Yhdysvallat että Ruotsi ovat vaatineet hänen luovuttamistaan.

Melzer vieraili Assangen luona vankilassa kuun alussa yhdessä kahden asiantuntijan kanssa.

Lisää aiheesta:

Tietovuotaja Assangen luovutuksen käsittely viivästyy – "Liian sairas oikeuteen"

Yhdysvallat kertoi 17 uudesta syytteestä WikiLeaksin Assangea vastaan

Ruotsissa annettiin pidätysmääräys Julian Assangesta

Suosittelemme