Hyppää sisältöön

"Henkisen koulun" profeetta tuomittiin suomalaisnaisten seksuaalisesta hyväksikäytöstä kahden vuoden vankeuteen

Mies käytti hyväkseen naisiin luomaansa riippuvuussuhdetta kultin johtajana.

Kuva: Milla Vahtila / Yle
STT

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut Johanneksen kouluksi kutsutun henkisen koulun johtajan suomalaisnaisten seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Uhreilla oli oikeuden mukaan käsitys, jonka mukaan armenialaismiehellä oli yliluonnollisia, energeettisiä kykyjä parantajana ja profeetallisena henkilönä. Käräjäoikeus katsoi, että Saksasta johdettu koulu oli hyvin suunniteltu ja organisoitu lahko.

Tuomion mukaan lahkon "profeetta" käytti hyväkseen neljää aikuista suomalaisnaista alistettuaan nämä useita kertoja sukupuoliyhteyteen kanssaan. Pääosa teoista tapahtui ulkomaisissa seminaareissa, joihin naiset olivat matkustaneet. Teot tapahtuivat vuosina 2012–2017.

Mies sai kahden vuoden tuomion, mutta häntä ei kuitenkaan vangittu, sillä hän oli kärsinyt jo suurimman osan rangaistuksestaan tutkintavankeudessa ja matkustuskiellossa ollessaan. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen. Mies on tyytymätön oikeuden päätökseen ja aikoo valittaa tuomiosta.

"Hoiti" hyväksikäytettyä sukupuoliyhteyksillä

Oikeuden mukaan olennaisena osana koulun toimintaa olivat tuomitun Davit Khachaturyanin, 58, koulun oppilaille ja muille pääosin seminaarien yhteydessä antamat maksulliset hoidot, joita saattoi tilata myös etähoitoina.

Eräs uhreista oli esimerkiksi tilannut tuomitulta hoitoajan muun muassa kilpirauhasen vajaatoimintaan ja psyykkisiin ongelmiin. Hän oli kärsinyt muun muassa ahdistuksesta, jonka syyksi hän kertoi että oli tullut lapsena hyväksikäytetyksi.

Mies oli todennut naiselle naisen kertomuksen mukaan, että hyväksikäyttökokemus oli vain illuusio ja naisen fantasia, joka täytyy poistaa. Mies alkoi heti samaisella hoitokerralla hipelöidä naista ja oli yhdynnässä naisen kanssa. Tämä toistui useilla hoitokerroilla.

Profeetta selitti yhdyntöjen tarvetta naisille erilaisilla hoitoperusteilla, hän esimerkiksi hoiti "seksuaalichakran kohdalla olevaa tukosta".

Lauerma: Toimintatapa on laajalti tunnettu

Asiantuntijana kuultiin psykiatrian ja oikeuspsykiatrian erikoislääkäri Hannu Lauermaa. Lauerma arvioi lahkoon osallistuneiden naisten kertomuksia ja totesi, että kertomusten pohjalta hänelle syntyi hyvin uskottava vaikutelma pahanlaatuisesta lahkotoiminnasta.

– Toimintatapa on laajalti tunnettu, ja se mahdollistaa jäsenten taloudellisen, seksuaalisen sekä sosiaalisen riistämisen, Lauerma totesi lausunnossaan.

Lauerma päätteli, että tuomittu oli tekeytynyt kaikkivoivaksi isähahmoksi muun muassa käyttäen hyväkseen manipulaatiohoitoja ja hypnoosia vastaavia suggestiivisia hoitoja.

Lahkotoiminnan uhriksi joutumisen voivat osaltaan mahdollistaa Lauerman lausunnossaan kertoman mukaan muun muassa turvan ja lämmön tarve, traumatausta, tyydyttymätön uskonnollinen tarve, itsetunnon heikkoudet sekä auktoriteetin kaipuu.

Täydennetty 17.6. kello 12:50, että tuomio ei ole vielä lainvoimainen ja tuomittu aikoo valittaa päätöksestä.

Suosittelemme sinulle