Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Himalajalla kadonneiden kiipeilijöiden kohtalo edelleen arvoitus – viimeinen kontakti ryhmään päivä ennen lumivyöryä

Etsinnöissä Intian puoleiseen Himalajaan kuuluvan Nanda Devin rinteillä on löydetty kadonneen ryhmän teltat, mutta ei elonmerkkejä.

Himalajan vuoristoa.
Himalajan vuoristoa. Kuva: Altaf Qadri / EPA
Jussi Nurminen
Avaa Yle-sovelluksessa

Intian puoleisella Himalajalla kateissa olevan kahdeksan hengen kiipeilijäryhmän kohtalosta ei ole vieläkään saatu selvyyttä. Neljän britin, kahden yhdysvaltalaisen, yhden australialaisen ja yhden intialaisen muodostama ryhmä katosi jäljettömiin kiivetessään Intian toiseksi korkeimman vuoren Nanda Devin itäiselle huipulle.

Viimeinen kontakti kiipeilijöihin on viime viikon sunnuntailta, jolloin toinen kiipeilijäryhmä tapasi heidät. Päivä sen jälkeen alueella sattui lumivyöry.

Pelastushelikopterista on havaittu kadonneen ryhmän teltat, mutta ei merkkejä kiipeilijöistä. Uutistoimisto Reutersille puhunut viranomainen toteaakin, että kadonneiden löytäminen elossa vaikuttaa hyvin epätodennäköiseltä. Hänen mukaansa ryhmän kulkema reitti on äärimmäisen vaarallinen ja riskialtis, ja sillä on sattunut useita lumivyöryjä.

Huono sää vaikeuttaa etsintöjä

Hälytys katoamisesta tehtiin perjantaina, kun ryhmä ei ollut palannut alkuperäisen suunnitelman mukaisesti leiriin, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Toukokuun 22. päivänä julkaistussa viimeisessä Facebook-viestissä ryhmän kerrottiin lähtevän yrittämään kohti kiipeämätöntä huippua.

Vaikeat sääolot ovat hankaloittaneet etsintöjä Nanda Devillä. Seuraava helikopterietsintä on määrä tehdä maanantaina.

Lisää aiheesta:

Kahdeksan vuorikiipeilijää kateissa Himalajalla – Viimeinen viesti: He yrittävät kohti kiipeämätöntä huippua

Suosittelemme