Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

27 tapaa, joilla hallitusohjelma vaikuttaa nuoriin: Ehkäisy maksuttomaksi, energiajuomille ikäraja, oppivelvollisuus täysi-ikäiseksi asti

SDP:n Antti Rinteen hallitus haluaa pikavipit kuriin ja nopean valokuituverkon kaikille.

Ros Skogström hakee opiskelupaikkaa
Koulutukseen ja työelämään siirtymiseen tulee useita uudistuksia. Kuva: Jaani Lampinen / Yle
Santtu Natri,
Paula Tiessalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Antti Rinteen (sd.) vetämät hallitusneuvottelut ovat ohitse, ja keskustavasemmistolainen hallitus julkisti maanantaina liki 200-sivuisen hallitusohjelmansa. Yle seurasi politiikan suurta päivää hetki hetkeltä.

Tähän juttuun on poimittu nimenomaan alle 30-vuotiaita koskevia linjauksia.

1. Työpaikkatakuu

Jos alle 25-vuotias nuori tai alle 30-vuotias opinnoistaan valmistunut jää työttömäksi, hallitus takaa hänelle kolmen kuukauden kuluessa esimerkiksi työharjoittelu- tai oppisopimuspaikan.

Kyseessä voi olla myös työpaikka, työkokeilu, työpaja tai kuntoutus.

2. Virvoitusjuomien ja alkoholin verotus kiristyy

Hallitus jatkaa alkoholin ja tupakan veronkorotuksia sekä kiristää virvoitusjuomien verotusta. Virvoitusjuomavero kiristyy ja se painottuu sokeripitoisiin juomiin. Alkoholiveroa korotetaan maltillisesti.

Nyt kahdeksan euroa maksava tupakka-aski olisi laskelmien mukaan korotuksen jälkeen 9,80 euron hintainen.

3. Toisen asteen tutkinto pakolliseksi

Varmistetaan, että jokainen peruskoulun päättävä suorittaa toisen asteen koulutuksen eli lukion tai ammatillisen koulutuksen. Korotetaan oppivelvollisuusikä 18 ikävuoteen.

Kaksi energiajuomatölkkiä pöydällä.
Energiajuomia saavat vain 16 vuotta täyttäneet. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

4. Energiajuomat pois nuorimmilta

Hallitus kieltää energiajuomien myymisen alle 16-vuotiaille.

5. Ruotsi ylioppilaskirjoituksiin

Hallitus haluaa vahvistaa toisen kotimaisen kielen oppimista koulussa ja pyrkii palauttamaan ruotsin pakolliseksi yo-aineeksi.

6. Ilmaista ehkäisyä

Ehkäisy muuttuu koko maassa maksuttomaksi alle 25-vuotiaille. Kyseessä on kokeilu, jonka jatkosta päätetään vaalikauden lopulla.

7. Valokuitua kaikille

Hallitus aikoo rakentaa valokuituverkon koko maahan, jotta jokaisella on mahdollisuus nopeaan laajakaistaan. Lisäksi tiedonsiirtonopeutta nostetaan.

8. Lisää kasvisruokaa ja luomua

Uusi kansallinen ilmastoruoka-ohjelma pyrkii pienentämään suomalaisten syömän ruoan ilmastojalanjälkeä ja lisäämään ymmärrystämme ruoantuotannosta.

Kasvisruoan osuutta lisätään esimerkiksi kouluissa ja virastoissa, ja ohjataan kuntia suosimaan lihan, kananmunien ja maidon osalta kotimaista lähi- ja luomutuotantoa

9. Ylivelkaantumisen torjuntaa

Maksuhäiriömerkintöjen kestoaikaa lyhennetään.

Lisäksi otetaan käyttöön positiivinen luottorekisteri eli tietokanta, josta luotonantajayhtiöt voivat nähdä luotonhakijan lainamäärät ja tulotiedot reaaliaikaisesti. Tarkoitus on antaa luotonantajalle nykyistä parempi mahdollisuus arvioida lainan ottajan maksukykyä.

10. Raiskausten uhreille tukea

Raiskaus määritellään entistä tiukemmin, kun se muutetaan rikoslaissa suostumuksen puutteeseen perustuvaksi. Seksuaalirikosten uhrien tukikeskusten palvelutarjontaa ja valtakunnallista kattavuutta laajennetaan.

Hei lukija! Siinä olivat kiireisimmät tärpit. Mutta kiinnostavat poiminnat hallitusohjelmasta vain jatkuvat.

11. Ei lukukausimaksuja korkeakouluihin

Tutkintoon johtava korkeakoulutus säilyy maksuttomana.

12. Liikuntapaikkoja lisää

Liikkumista kannustetaan tukemalla liikuntapaikkojen rakentamista sekä lisäämällä ja kunnostamalla lähiliikuntapaikkoja, puistoja ja ulkoilureitistöjä.

Biohajoavia muovikasseja.
Muovien kierrätystä tehostetaan. Kuva: AOP

13. Ympäristön puolesta kierrätyksellä

Tekstiilijätteen erilliskeräykselle etsitään keinoja jo ennen jätedirektiivissä asetettua vuoden 2025 määräaikaa, ja tehostetaan muovinkierrätystä.

14. Bensan hinta nousuun

Vähäpäästöisempi liikkuminen otetaan huomioon niin auto- ja ajoneuvoverotuksessa. Fossiilisten polttoaineiden verotusta korotetaan kuluttajahintojen ennustetun nousun mukaisesti. Esimerkiksi bensiinin ja dieselin hinta nousee noin viisi senttiä litralta.

15. Lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset

Vähimmäisrangaistuksia korotetaan varsinkin silloin, kun kyseessä on lapseen kohdistuva törkeä seksuaalirikos.

16. Ulkomainen nimi ei saa haitata työnhakua

Hallitus laatii rasismin ja syrjinnän vastaisen toimintaohjelman. Tehdään selvitys nimettömästä työnhausta.

Nyt monet kokevat, että esimerkiksi ulkomaalaiselta kuulostava nimi työhakemuksessa karsii hakijan pois jatkosta, vaikka hänellä olisi työhön sopiva koulutus ja kokemusta.

17. Urheilijanuorille mahdollisuus amikseen

Urheilua tavoitteellisesti harrastavat nuoret saavat samanlaiset edellytykset opiskella ammatillisessa koulutuksessa kuin heillä nyt on urheilulukioissa.

18. Perusopetus myös paperittomille

Hallitusohjelmassa turvataan jokaisen nuoren, myös kesken koulutuksensa maahan tulleiden ja paperittomien, oikeus suorittaa perusopetus loppuun.

19. Silpomiset estettävä

Hallitus turvaa määrärahat sukuelinten silpomisen vastaiseen työhön.

20. Pakkoavioliitot ehkä rikollisiksi

Pakkoavioliittojen mitätöinti tehdään mahdolliseksi ja niiden kriminalisointia selvitetään.

21. Medialukutaidolla valeuutisia vastaan

Väärän tiedon leviämistä pyritään ehkäisemään opettamalla medialukutaitoa entistä paremmin kouluissa ja nuorisotyössä. Autetaan lapsia myös suojautumaan ja käsittelemään verkossa kohtaamiaan ongelmia.

Lisäksi hallitus tukee niiden journalististen medioiden vastuullista työtä, jotka toimivat erityisesti nuorten suosimilla digitaalisilla alustoilla.

22. Pikavippien houkuttelevuutta vähennetään

Kuluttaja- ja pikaluottoja koskevaa sääntelyä kiristetään tarpeen vaatiessa. Kuluttajaluottojen houkuttelevuutta vähennetään hillitsemällä niiden aggressiivista markkinointia.

23. Sukupuolten palkkaeroja kavennettava

Naisten ja miesten välisiin perusteettomiin palkkaeroihin puututaan nykyistä tiukemmin muun muassa lisäämällä palkka-avoimuutta.

24. Perheenlisäys ja työsuhde

Lainsäädäntöä täsmennetään siten, että raskaus ja perhevapaan käyttö eivät saa vaarantaa määräaikaisen työsuhteen jatkumista.

Kuva vuoden 2017 alussa käyttöön otettujen uusien passien ja henkilökorttien ulkoasusta.
Henkilötunnus uudistetaan. Kuva: Poliisi

25. Henkilötunnus ja sukupuoli

Henkilötunnuksesta tulee sukupuolineutraali, kun sen sukupuolisidonnaisuudesta luovutaan osana henkilötunnuksen uudistamista.

26. Translaki

Translaki uudistuu siten, ettei sukupuoltaan korjaavilta jatkossa vaadita lisääntymiskyvyttömyyttä. Lisäksi lääketieteelliset hoidot eriytetään juridisen sukupuolen korjauksesta. Sukupuolenkorjausta voi kuitenkin edelleen hakea vasta täysi-ikäisenä.

27. Sukuelinkirurgia pois nuorimmilta

Intersukupuolisten lasten kosmeettisesta, ei-lääketieteellisestä sukuelinkirurgiasta luovutaan lasten ollessa pieniä. Näin vahvistetaan heidän itsemääräämisoikeuttaan.

Muokattu kello 20.32: Kohdan 2 otsikkoon nostettu alkoholin ja virvoitusjuomien verotus tupakkaveron sijaan.

Lue lisää:

Tutustus hallitusohjelmaan tämän tiedotteen liitteistä (Valtioneuvosto)

Yle seurasi hallitusohjelman julkistuspäivää hetki hetkeltä: "Työllisyystavoite on mahdollinen mutta kova", sanoi Sixten Korkman – oppositio arvosteli rajusti

Analyysi: Antti Rinteen hallituksen riemun päivät haihtuvat nopeasti

Suosittelemme