Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Näin hallitusohjelma on otettu vastaan: Enteilee konkurssia, on hiekalle rakennettu huvila – toisaalta auttaa Suomen yli laskusuhdanteen

Antti Rinteen johtaman hallituksen ohjelma on 182 sivua pitkä. Siihen on annettu kommentteja kaikilta mahdollisilta kanteilta.

Petteri Orpo
Kokoomuksen Petteri Orpo on sitä mieltä, että talouden kestävä pohja puuttuu ohjelmasta. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva
Tekijät
Avaa Yle-sovelluksessa

Uusi hallitusohjelma julkaistiin tänään. Ohjelma pitää sisällään paljon tavoitteita, kuten esimerkiksi kunnianhimoisen 75 prosentin työllisyystavoitteen.

Hallitusohjelma on aiheuttanut paljon puhetta eri järjestöissä, luonnollisesti puolesta ja vastaan. Yle kävi läpi ohjelmasta annettuja kannanottoja tiedotusvälineistä, sosiaalisesta mediasta ja tiedotteista.

Lue lisää: Hallitusohjelma on julkaistu ja ministerisalkut jaettu – Yle seuraa päivän tapahtumia hetki hetkeltä

Kokoomukselta tyly kuittaus hallituksen ohjelmaan: Hiekalle rakennettu huvila

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan Antti Rinteen (sd.) tulevan hallituksen ohjelma perustuu toiveajatteluun. Orpo sanoo myös, että työllistämistoimien päätösvallan ulkoistaminen tarkoittaa, että ohjelmalta puuttu pohja.

– Hallitusohjelma on rakennettu hiekalle, sillä talouden kestävä pohja puuttuu, kokoomusjohtaja sanoi Twitterissä.

Lisäksi Orpo huomauttaa verotuksen kiristymisestä ja velanoton uhkaavasta kasvusta.

– Jos mietin sitä työtä, jota Suomen kuntoon laittamiseksi keskustan kanssa on yhdessä, tehty ja niitä kipeitäkin päätöksiä, niin kyllä siellä aivan eri porukka on ollut neuvottelemassa. Kovalla työllä rakennetun talouden kovemman pohjan annetaan murentua, Orpo murehtii.

Perussuomalaisilta täyslaidallinen: Enteilee Suomen konkurssia

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän johto tyrmää Rinteen (sd.) hallituksen ohjelman verojen kiristykset ja pitää talouslinjauksia vastuuttomina.

– Kovat polttoaineveron kiristykset, mahdolliset tiemaksut, kotitalousvähennyksen leikkaukset ynnä muut ovat myrkkyä duunarille ja yrittäjille. Ne ovat omiaan nakertamaan ostovoimaa ja näin heikentämään työllisyyttä, ennusti eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio puolueen tiedotteessa.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho puolestaan tuumasi yllättyneensä siitä, että pakolaiskiintiötä ollaan nostamassa niin maltillisesti, kuin sitä ollaan näillä näkymin nostamassa.

Kristilliset: Hallitusohjelmassa kestämätön määrä toiveajattelua

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen löytää hallitusohjelmasta useita kannatettavia tavoitteita. Hän listaa ohjelman hyviksi puoliksi koulutuksen, vanhuspalveluiden ja terveydenhuollon, mutta ei löydä ohjelman toteuttamiseksi kestävää talouspohjaa ja keinovalikoimaa.

– Kunnianhimoiset työllisyys- ja taloustavoitteet ovat tyhjän päällä, sillä todelliset keinot tavoitteiden toteutumiseksi puuttuvat, Räsänen toteaa.

Räsänen toivoo, ettei julkisen talouden pitkäjänteistä kehittämistä laiminlyötäisi, koska tulevaisuuden haasteet, kuten ikärakenne ja suhdannemuutokset, pakottavat miettimään ratkaisuja vuosia eteenpäin. Oppivelvollisuuden pidentämispäätöstä Räsänen pitää valitettavana, hänen mielestään rahoitusta olisi pitänyt kohdentaa perusopetuksen ryhmäkokojen pienentämiseen ja erityisopetukseen.

Eläkkeensaajien Keskusliitto: Hallitusohjelma luo toivoa paremmasta

– Ennen vaaleja annettu lupaus sadan euron nettokorotuksesta alle 1 400 euron eläkkeisiin saa ensi askeleensa, kun hallitus on korottamassa ensi vuoden alusta alle tuhannen euron eläketuloa saavien eläkkeitä nettona 50 eurolla kuukaudessa, liitto kertoi tiedotteessa.

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö (SAK) kiittelee hallituksen linjaa

SAK:n mielestä hallitusohjelma ottaa vakavasti työn pätkittymisen ja silppuuntumisen sekä alustatalouden haasteet. Myös hallitusohjelmaan sisältyvä nollatuntisopimusten sääntelyn kehittäminen saa kiitosta SAK:n hallitukselta.

– Pyrkimys työajan vakiintumiseen parantaa työntekijän luottamusta omaan toimeentuloonsa ja tulevaisuuteensa, kerrotaan SAK:n tiedotteessa.

Rakennusteollisuus näkee ohjelman siltana yli laskevan suhdanteen

RT:n toimitusjohtajan Aleksi Randellin mukaan Rinteen hallituksen ohjelma on silta yli laskevan suhdanteen. Liiton kannanoton mukaan monet ohjelmassa listatut hankkeet luovat pitkän aikavälin näkymää. Randell kaipaa kuitenkin kattavia vaikuttavuusarviointeja ennen hankkeiden lopullisia toteuttamispäätöksi.

Kuntatyönantajat positiivisina

Kuntatyönantajien KT on tyytyväinen siihen, että tuoreessa hallitusohjelmassa vakuutetaan hallituksen toimivan yhteistyössä työmarkkinajärjestöjen kanssa talous- ja työmarkkinapolitiikan yhteensovittamiseksi.

Kuntatyönantajien näkökulmasta yhteistyön tavoitteena on työmarkkinoiden vakaus ja hyvä työllisyyskehitys sekä työrauha. Järjestö kertoi näkemyksistään tiedotteessa.

Akava: Tulevaisuuspanostukset jäävät riittämättömiksi

Akava pitää hyvänä, että tutkimus- kehitys- ja innovaatiopanostuksia lisätään. Akava kuitenkin katsoo, että hallitusohjelman kirjaukset eivät riitä korjaamaan täysin kahden edellisen hallituskauden aikana tehtyjä leikkauksia koulutukseen, osaamiseen, tutkimukseen ja innovaatioihin.

– Hallitusohjelmassa ei mielestämme ole tarpeeksi kunnianhimoa kohdata 2030-luvun osaamisen haasteita. Se on osalle suomalaisista hyvä, mutta tulevaisuusinvestoinnit kokonaisuutena eivät vie Suomea eteenpäin, sanoo Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.

Lukiolaisten liitto pöyristyi pakollisen yo-ruotsin paluuta

Suomen Lukiolaisten Liitto kertoo tiedotteessaan hallitusohjelman koulutuspäätösten lisäävän lukiolaisten paineita.

– SLL on pöyristynyt hallitusohjelman kirjauksesta, jonka mukaan hallitus tavoittelee toisen kotimaisen kielen ylioppilaskokeesta pakollista.

SLL katsoo, että pakollisen kokeen lisääminen on ristiriidassa aiemman ylioppilastutkinnon sekä korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistamisen kanssa.

Opetusalan järjestö kehuu ohjelmaa suunnanmuuttajaksi

Opettajien ammattijärjestön OAJ:n mukaan Rinteen hallituksen ohjelma korjaa nykykurssia, koska se nostaa koulutuksen ja osaamisen keskiöön. Puheenjohtaja Olli Luukkainen pitää kasvatukseen, koulutukseen, tieteeseen ja tutkimukseen sekä koulutukselliseen tasa-arvoon sijoittamista investointeina tulevaisuuteen.

Pettymykseksi liitto katsoo tiedotteessaan sen, ettei velvoittavan varhaiskasvatuksen aloittamista jo 5-vuotiaana toteutettu vielä.

Olli Luukkainen
Opettajien ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen mukaan monia opettajia kuormittaa huoli siitä, että osa oppilaista on pudonnut korona-aikana kyydistä. Kuva: Mikko Koski / Yle

Ammattiin opiskelevat: Ohjelma edistää amisten hyvinvointia

Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU kiittää hallitusohjelman kirjauksista, jotka edistävät toisen asteen ammatillisten opiskelijoiden hyvinvointia. Osku kuitenkin vaatii kannanotossaan, että koulutuksen järjestäjien uudet oppivelvollisuustehtävään liittyvät kustannukset katetaan täysimääräisesti valtion budjetista.

Veronmaksajat: Ankea kokonaisuus

Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen pitää tiedotteessa hallitusohjelman veropakettia melko ankeana kokonaisuutena.

Lehtisen mukaan ympäristö- ja terveyshaittoihin kohdistuvia valmisteveroja kiristetään selvästi, mutta kiristyslinjaa tasapainottavia kevennyksiä ei ohjelmasta löydy.

Teemu Lehtinen
Teemu Lehtinen Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Ruusuja ja risuja Keskuskauppakamarilta

Keskuskauppakamari kiittää tiedotteessaan tulevan hallituksen panostuksia liikennehankkeisiin. Sen sijaan moitteita Keskuskauppakamari antaa työllisyyteen liittyvien konkreettisten ratkaisujen puuttumiselle sekä mielestään vääjäämättä edessä olevalle velkaantumiskehitykselle.

PAM:n puheenjohtaja Ann Selin pitää uuden hallituksen suuntaa hyvänä

– Viime hallituskauden työelämäheikennykset kurittivat erityisesti naisvaltaisia aloja ja heikossa työmarkkinatilanteessa olevia. Tulevan hallituskauden parannukset moniin pitkäaikaisiin ongelmiin tuntuvat hyvältä. Nyt tarvitaan enää toteuttamista ja luottamuksen palauttamista sopimusyhteiskuntaan, PAM:n puheenjohtaja Ann Selin sanoo tiedotteessa.

Kaupan liitto kaipaa konkretiaa

Kaupan liitto antaa uudelle hallitukselle tiedotteessaan kiitosta kaupan alan tulevaisuuden selontekoa koskevasta linjauksesta. Positiivista on myös hallituksen tavoite turvata suomalaisyrityksille yhdenvertaiset mahdollisuudet unionin sisä- ja ulkomarkkinoilla.

Huolta herättävät kokonaisveroasteen kiristyminen, kaudelle kaavaillut uudet pisteverot sekä kansallisen sääntelyn mahdollinen kiristyminen. Työllisyyskysymysten ratkaisuun liitto jäi kaipaamaan konkretiaa.

Lääkäriliitto iloitsee perusterveydenhuollon vahvistumisesta

Lääkäriliitto kiittää hallitusohjelmaa siitä, että terveyskeskusten ahdinko on otettu vakavasti ja kurjistumiskehitys halutaan pysäyttää. Hallitusohjelma lupaa korjata myös saattohoidon vakavia puutteita, mutta pysyvä resursointi puuttuu.

Lääkäriliitto kannustaa tiedotteessaan hallitusta edistämään pontevasti uskomushoitolakia sekä panostamaan tutkimukseen ja innovaatiotoimintaan.

Suomen mielenterveys ry kiittelee

Mieli Suomen mielenterveys ry (ent. Mielenterveysseura) on tyytyväinen siihen, että mielenterveys nousee selkeästi osaksi tulevan hallituksen terveys- ja hyvinvointipolitiikkaa.

Hallitus on sitoutumassa mielenterveysstrategian viimeistelyyn ja toimeenpanoon ja sitä kautta toteuttamaan mielenterveyttä edistävää, ongelmia ehkäisevää ja palveluihin pääsyä parantavaa mielenterveyspolitiikkaa.

Naisjärjestöt tyytyväisiä

Naisjärjestöjen Keskusliiton ajamat hallitusohjelmatavoitteet ovat vahvasti mukana hallitusohjelmassa. Naisjärjestöjen Keskusliitto odottaa, että kirjatuille tavoitteille suunnataan riittävät resurssit ja tavoitteiden toteuttamiselle määritellään selkeä aikataulu.

– Hallitusohjelmassa on monia hyviä naisten oikeuksia edistäviä tavoitteita. Nyt on tärkeää, että tasa-arvotyötä tekevien naisjärjestöjen voimavarat turvataan, muistuttaa Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja Eva Biaudet tiedotteessa.

 Eva Biaudet
Eva Biaudet Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Ympäristöjärjestö WWF riemuitsee hallitusohjelman kirjauksista, mutta odottaa lopun konkretiaa

WWF:n mukaan nyt sorvattu hallitusohjelma sisältää enemmän luonnon suojelun ja luonnon monimuotoisuuden heikkenemisen pysäyttämiseen tähtääviä toimia kuin minkään muun hallituksen ohjelmassa on ollut.

– Se, että hallitus lupaa Suomen saavuttavan YK:n biodiversiteettisopimuksen tavoitteet, joihin sisältyy luonnon monimuotoisuuden vähenemisen pysäyttäminen, on mahtava ylätavoite, järjestön pääsihteeri Liisa Rohweder toteaa tiedotteessa.

Järjestö seuraa nyt tiiviisti tavoitteiden toteuttamista esimerkiksi hallituksen tulevien talousarvioiden pohjalta.

Energiateollisuus pitää ilmastolinjauksia kunnianhimoisina

Hallitusohjelmassa asetetaan tavoitteeksi hiilineutraali Suomi vuoteen 2035 mennessä.

– Hallitusohjelman tavoitetaso on erittäin kunnianhimoinen, ja jokaisella toimialalla täytyy tehdä merkittäviä muutoksia, että päästään maaliin. Suurimmat haasteet ovat liikenteessä, maataloudessa ja teollisuudessa. Energia-alasta tämä tavoite ei jää kiinni, toteaa Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä.

Tärkein työ ilmaston hyväksi tehdään päästökauppaa sääntelevässä EU:ssa, Suomen puheenjohtajuuskauden alkaessa on tärkeää, että ilmasto- ja energiakysymykset ovat keskiössä, etujärjestö muistuttaa.

Perheyritysten liitto toivottaa kotimaisen omistamisen ohjelman tervetulleeksi

Perheyritysten liitto on tyytyväinen tuoreen hallitusohjelman kirjaukseen, jossa luvataan laatia kotimaisen omistamisen ohjelma. Tämän omistamisen ohjelman on tarkoitus tukea kasvua löytämällä keinoja vahvistaa, monipuolistaa ja tasa-arvoistaa suomalaista omistajuutta.

– Tulevan hallituksen päätös on askel oikeaan suuntaan kotimaisen omistajuuden vahvistamisessa ja siinä, että kotimaiset omistajat voivat jatkossakin omistaa yrityksiä, jotka työllistävät ja investoivat Suomeen, sanoo Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Auli Hänninen.

Kehitysjärjestöt: Kestävä kehitys näkyy historiallisesti

Kehitysjärjestöjen kattojärjestön Fingon vaikuttamistyön johtaja Rilli Lappalainen kiittelee tiedotteessa hallitusohjelmaa:

– Kestävä kehitys näkyy historiallisen hyvin ja läpileikkaavasti koko hallitusohjelmassa. Kehityspolitiikassa erityisen hyvää on muun muassa pitkäjänteisyyden korostaminen ja tiekartan luominen YK-tavoitteiden saavuttamiseksi. Järjestöjen laadukkaaseen työhön on myös luvassa lisärahoitusta.

Ehkäisevä päihdetyö EHYT: Toimenpiteet oikeansuuntaisia

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry kiittää tiedotteessaan uutta hallitusta ehkäisevän päihdetyön näkökulman huomioimisesta hallitusohjelmassa. EHYT ry pitää hallituksen toimenpiteitä perusteltuina ja oikeansuuntaisina päihde- ja rahapelihaittojen ehkäisemiseksi.

Invalidiliitto on tyytyväinen

Invalidiliitto ry kertoo suhtautuvansa myönteisesti tuoreeseen hallitusohjelmaan, jonka yhdenvertaisuutta vahvistavat linjaukset edistävät vammaisten ihmisten hyvinvointia ja vähentävät köyhyyttä sekä eriarvoisuutta.

– Ohjelmassa huomioidaan vammaisten ihmisten työllisyyden edistäminen. Niin palkkatuen uudistaminen, lineaarisen mallin toteuttaminen kuin kuntoutuksenkin kehittäminen helpottavat vammaisten ihmisten mahdollisuuksia työllistyä, Invalidiliiton pääjohtaja Petri Pohjonen sanoo.

Esteettömyysajattelu ei ole hallitusohjelmassa niin vahvasti esillä kuin Invalidiliitto olisi toivonut.

Professorit tyytyväisiä ohjelman suuntaan

Professoriliiton ja Tieteentekijöiden liiton keskeisenä vaali- ja hallitusohjelmatavoitteena oli yliopistoindeksin saaminen takaisin voimaan. Nyt hallitus vakuuttaa, että indeksikorotukset toteutetaan täysimääräisinä koko hallituskauden ajan. Lisäksi yliopistojen ennakoitavaa ja pitkäjänteistä perusrahoitusta vahvistetaan 40 miljoonan euron lisäyksellä per vuosi.

– Tämä lisäys ei toki riitä kompensoimaan kahdeksan vuoden aikana tehtyjä leikkauksia, mutta lisäraha tulee todella tarpeeseen, kun ottaa vielä huomioon yliopistojen jatkuvasti lisääntyvät tehtävät, kommentoivat tiedotteessa Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Maija S. Peltola ja Professoriliiton puheenjohtaja Jouni Kivistö-Rahnasto.

Lue myös:

Analyysi: Hallitusohjelma lupaa hoitoonpääsyn viikossa – voiko se olla totta?

Suosittelemme sinulle