Raha on nykyään bittejä eli tavallaan näkymätöntä, joten oman kulutuksen seuraaminen voi tuntua vaikealta.
Oman budjetin tarkkailemista voi toki helpottaa siihen tarkoitetulla mobiilisovelluksella, neuvoo OP asiakaspalvelujen tiimipäällikkö Niina Lipponen Kuopiosta.
– Sovelluksen avulla voi seurata päivittäistä rahankulutusta ja sitäkin, mihin kaikkeen rahaa menee, Lipponen kertoo.
Kuopiolaiset 14-vuotiaat kaverukset Liina Puoliväli ja Siiri Kaiponen käyttävät maksaessaan korttia ja käteistä. Rahaa kuluu kesällä jäätelöön ja kavereiden kanssa järjestettäviin piknikeihin. Sen lisäksi nuoret ostavat vaatteita ja esimerkiksi sisustusesineitä.
Nuoret kerryttävät kesälomasaldoaan muun muassa kotitöillä. Myös vanhemmat antavat rahaa käyttöön.
Sen lisäksi Puoliväli hankkii rahaa leipomalla.
– Leivoin kakkuja ylioppilasjuhliin ja vielä rippijuhliinkin aion leipoa. Saan sieltä vähän rahaa itselleni, hän kertoo.
Tiimipäällikkö Niina Lipponen korostaa, että taloustaitoja kannattaa opettaa jo kotona. Lipponen keskustelee rahasta omien 8- ja 6-vuotiaiden lastensa kanssa.
Keskustelun tasoa voi muuttaa lasten kasvaessa vanhemmaksi.
– Yläkoululaisten kanssa on jo hyvä puhua ennakoivasti maksuhäiriöasioista. Siitä, kuinka ne vaikeuttavat elämää, Lipponen kertoo.
Riski joutua velkakierteeseen kasvaa nuoren tullessa täysi-ikäiseksi. Nuorille tehtyjen kyselyiden perusteella tiedetään, että he itse toivovat lisää opetusta ja neuvontaa peruskoulun jälkeen.
Täysi-ikäinen voi ottaa pikavippejä ja yläasteikäisenä annettu valistus ei välttämättä kanna sinne saakka.
– Jos tilanne riistäytyy heti käsistä, se saattaa seurata vuosia. Jopa vuosikymmeniä, Lipponen kertoo.
Lipponen on kertonut vapaaehtoisena taloustaitovalmentajana nuorille taloustaidoista ja rahankäytöstä. Hän haluaa auttaa nuoria, koska näkee omassa työssään tilanteita, joissa nuoren ihmisen talous on joutunut todella huonoon jamaan.