Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Riski joutua velkakierteeseen kasvaa nuoren tullessa täysi-ikäiseksi: "Jos tilanne riistäytyy heti käsistä, se saattaa seurata vuosia"

Oman talouden seuraaminen on nuorelle tärkeä taito, jota kannattaa harjoitella.

Nuoret käsittelee käteistä.
Kotoa välittyvillä asenteilla on iso vaikutus nuoren ajatteluun. Rahasta kannattaa puhua positiivisesti. Riitely ja maksuhäiriömerkinnöillä pelottelu eivät auta nuorta käsittämään rahan merkitystä elämään. Kuva: Toni Pitkänen / Yle
Marianne Mattila
Avaa Yle-sovelluksessa

Raha on nykyään bittejä eli tavallaan näkymätöntä, joten oman kulutuksen seuraaminen voi tuntua vaikealta.

Oman budjetin tarkkailemista voi toki helpottaa siihen tarkoitetulla mobiilisovelluksella, neuvoo OP asiakaspalvelujen tiimipäällikkö Niina Lipponen Kuopiosta.

– Sovelluksen avulla voi seurata päivittäistä rahankulutusta ja sitäkin, mihin kaikkeen rahaa menee, Lipponen kertoo.

Kuopiolaiset 14-vuotiaat kaverukset Liina Puoliväli ja Siiri Kaiponen käyttävät maksaessaan korttia ja käteistä. Rahaa kuluu kesällä jäätelöön ja kavereiden kanssa järjestettäviin piknikeihin. Sen lisäksi nuoret ostavat vaatteita ja esimerkiksi sisustusesineitä.

Siiri Kaiponen Kuopiosta
Siiri Kaiponen kertoo katsovansa vähän väliä lompakkoon tarkistaessaan, kuinka paljon on käyttänyt rahaa, ja paljonko sitä on vielä jäljellä. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Nuoret kerryttävät kesälomasaldoaan muun muassa kotitöillä. Myös vanhemmat antavat rahaa käyttöön.

Sen lisäksi Puoliväli hankkii rahaa leipomalla.

– Leivoin kakkuja ylioppilasjuhliin ja vielä rippijuhliinkin aion leipoa. Saan sieltä vähän rahaa itselleni, hän kertoo.

Liina Puoliväli, Kuopio
Liina Puoliväli on maksanut viime aikoina enemmän kortilla kuin käteisellä, koska kakkujen leipomisesta saadut rahat tulevat tilille. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Tiimipäällikkö Niina Lipponen korostaa, että taloustaitoja kannattaa opettaa jo kotona. Lipponen keskustelee rahasta omien 8- ja 6-vuotiaiden lastensa kanssa.

Keskustelun tasoa voi muuttaa lasten kasvaessa vanhemmaksi.

– Yläkoululaisten kanssa on jo hyvä puhua ennakoivasti maksuhäiriöasioista. Siitä, kuinka ne vaikeuttavat elämää, Lipponen kertoo.

Riski joutua velkakierteeseen kasvaa nuoren tullessa täysi-ikäiseksi. Nuorille tehtyjen kyselyiden perusteella tiedetään, että he itse toivovat lisää opetusta ja neuvontaa peruskoulun jälkeen.

Täysi-ikäinen voi ottaa pikavippejä ja yläasteikäisenä annettu valistus ei välttämättä kanna sinne saakka.

– Jos tilanne riistäytyy heti käsistä, se saattaa seurata vuosia. Jopa vuosikymmeniä, Lipponen kertoo.

Lipponen on kertonut vapaaehtoisena taloustaitovalmentajana nuorille taloustaidoista ja rahankäytöstä. Hän haluaa auttaa nuoria, koska näkee omassa työssään tilanteita, joissa nuoren ihmisen talous on joutunut todella huonoon jamaan.

Niina Lipponen OP Kuopio
Vapaaehtoisia talousneuvojia kouluttaa Nuorten taloustaito -hanke. Niina Lipponen on tehnyt yhteistyötä Vamos Kuopion kanssa. Vamos tukee 16–29-vuotiaita nuoria kaikenlaisissa elämänhallintaan liittyvissä tilanteissa. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Suosittelemme