Hyppää sisältöön

Ranska kieltää myymättömien tuotteiden hävittämisen

Laki tulee voimaan neljän vuoden sisällä.

Amazon-yhtiön kyltti Saksan Wernessä.
Ranskan päätös kieltää myymättömien tuotteiden tuhoaminen, on erityisesti verkkokauppajätti Amazonille kova isku. Kuva: Friedemann Vogel / EPA
Ismo Savolainen

Ranskan pääministeri Edouard Philipe ilmoitti tiistaina, että myymättömien tai palautettujen tuotteiden tuhoaminen kielletään. Tämä vaikuttaa erityisesti verkkokauppoihin kuten Amazon ja luksustuotteisiin.

Pääministeri totesi, että kielto koskee muita tuotteita kuin elintarvikkeita. Listalla ovat muun muassa vaatteet, elektroniset laitteet, hygieniatuotteet ja kosmetiikka. Tuotteet on joko ohjatta uudelleen käyttöön tai kierrätettäväksi.

Ranskassa tuhotaan vuosittain tuotteita yli 650 miljoonan euron arvosta. Tämä on viisi kertaa enemmän kuin näiden tuotteiden lahjoitukset.

– Tämä hävittäminen on shokeeraavaa ja vastoin tervettä järkeä. Se on skandaali, sanoi pääministeri Philippe.

Ranskassa herätti kohua tammikuussa esitetty dokumentti, jossa piilotetulla kameralla kuvattiin verkkokauppajätti Amazonin myymättömiä tai palautettuja tuotteita konteissa lähdössä tuhottavaksi.

Brittiläinen Burberry herätti viime vuonna kohua, kun se tunnusti hävittävänsä vuosittain tuotteita lähes 29 miljoonan euron arvosta.

Yhtiön tavoitteena oli estää luksustuotteiden päätyminen alennusmyynteihin.

Ranskan päätös hävittämisen kiellosta tuli sen jälkeen kun EU-vaaleissa eri puolilla Eurooppaa vihreät menestyivät hyvin. Esimerkiksi Ranskassa EELV puolue tuli vaaleissa kolmanneksi 13,5 prosentilla äänistä.

Aiheesta lisää:

Muotitalo Burberry luopuu turkiksista ja lopettaa myymättömien tuotteiden tuhoamisen

Tunnettu brittiläinen muotitalo poltti kymmenien miljoonien edestä vaatteita, jotta niitä ei myytäisi halvalla – Suomessa vaatteet päätyvät alekoreihin

Suosittelemme sinulle