Hyppää sisältöön

Tutkijoiden ennuste 2050-luvusta: Jos maailman lämpötila nousee 3 astetta, tappava kuumuus yleistyy, ihmiset pakenevat

Suomalaisen ilmastotutkijan mukaan kahden australialaistutkijan ennuste on yleisellä tasolla linjassa ilmastotieteen kanssa, mutta kirjoitus tulisi käydä läpi totuuspohjan arvioimiseksi.

Mopedisti ajaa tiellä jossa osa valkoisesta viivoituksesta on sulanut kuumassa auringossa.
Tiemaali on sulanut käppyräiseksi helleaallon vuoksi Delhissä Intiassa. Kuva: Harish Tyagi / EPA
Saana Uosukainen

Vuonna 2050 osa ekosysteemeistä on romahtanut, iso osa ihmisistä elää tappavassa helteestä noin 20 päivää vuodessa ja yli miljardi ihmistä on joutunut muuttamaan asuinpaikkaa, kirjoittaa CNN (siirryt toiseen palveluun).

Uutinen pohjaa australialaisen ajatushautomon tekstiin, jossa kaksi australialaista ilmastotutkijaa esittelevät malliaan siitä, mikä saattaa olla edessä, jos ilmasto maapallolla lämpenee 3 astetta. Nyt julkaistu ennuste (siirryt toiseen palveluun) ei ole tieteellinen tutkimus, mutta sen ilmoitetaan pohjaavan tähän mennessä julkaistuihin ilmastotutkimuksiin.

Pitkän linjan ilmastotutkijat David Spratt ja Ian Dunlop ovat halunneet omalla kirjoituksellaan täydentää IPCC:n eli hallitusten välisen ilmastopaneelin ilmastoraporttien malleja meren mahdollisesta nousemisesta, lämpötilan noususta ja ihmisten ilmastopakolaisuudesta.

– Artikkelissa on oletettu hyvin nopeaa lämpenemistä. Kolmen asteen lämpeneminen vuonna 2050 on varsin pessimistinen skenaario, mutta ei tietenkään täysin mahdoton, sanoo Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori ja Ilmastontutkimuksen toimialajohtaja Hannele Korhonen.

– Jos kasvihuonepäästöjä ilmakehään jatkossakin päästetään kiihtyvällä tahdilla, on hyvin nopea lämpeneminen hyvinkin mahdollista.

Spratt ja Dunlop kertovat nojaavansa esimerkiksi tutkijoiden Yangyang Xun ja Veerabhadran Ramanathanin näkemykseen. Kaksikko on tutkinut keinoja välttää (siirryt toiseen palveluun) katastrofaalisina pidettyjä ilmaston lämpötiloja tällä vuosisalla.

– Kirjoittajat ovat kokeneet, että IPCC:n raporteissa olisi liian varovaisia skenaarioita, jota pidän aika outona väitteenä, arvioi Korhonen.

IPCC kasaa raportteihinsa vertaisarvioituja tutkimuksia monesta eri lähteestä. Korhonen mukaan IPCC:n raporteissa on myös mukana pessimistisiä skenaarioita.

– Tätä raporttia eivät ole muut tutkijat arvioineet läpi. Tässä kirjoittajat ovat halunneet nostaa pahimpia skenaarioita esille.

Ajatushautomon paperin esipuheen on kirjoittanut eläköitynyt Australian laivaston komentaja Chris Barrie. Hänen mukaansa ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos on ihmiskunnan toiseksi suurin uhka ydinaseiden jälkeen.

Lue viisi tärkeää kohtaa maailman IPPC:n ilmastoraportista.

Tappavan kuuma ilmasto?

Australialaistutkijat kuvaavat maapallon lämpötilan 3 asteen nousun aiheuttavan sen, että 35 prosentilla maa-alueista on noin 20 päivää tappavaa hellettä vuosittain. Ihmisistä 55 prosenttia elää näillä alueilla.

Trooppisella vyöhykkeellä, esimerkiksi osassa Länsi-Afrikan, Etelä-Amerikan, Lähi-idän ja Kaakkois-Aasian maita tappavaa hellettä olisi luvassa yli 100 päivää vuosittain.

Helleaallot tappavat tuhansia ihmisiä maailmalla jo nyt, etenkin pikkulapsia ja vanhuksia. Lämpöaaltojen arvellaan tulevaisuudessa yleistyvän ja voimistuvan niin, että niistä on vaaraa nuorille perusterveillekin.

Myös kuivuus, myrskyt, tulvat ja makean veden puute kuuluvat riskeihin, jotka ilmastotutkimusten mukaan uhkaavat maailmaa vuonna 2050.

– On selvää, että nykyään tukalan kuumissa maissa on jo havaittu sitä, että korkeimmat lämpötilat saattavat nousta useita asteita korkeammiksi kuin aiemmin. Se vaikuttaa lapsiin, sairaisiin ja vanhuksiin eli heikommassa asemassa olevien terveyteen, sanoo Korhonen.

Hylätyt kaupungit, kuivuneet sademetsät

YK:n viime vuotisen (siirryt toiseen palveluun) ennusteen mukaan 68 prosenttia ihmisistä asuu kaupunkialueilla vuonna 2050. Suuri osa nopeasti kasvavista kaupungeista olisi tuolloin Aasiassa ja Afrikassa.

Spratt ja Dunlop esittävät, että jopa miljardi ihmistä on vuonna 2050 ilmastopakolaisena. Myös ruuan hinnat tulevat nousemaan ruuan tuotannon epäonnistumisen takia. Myös valtiot kokevat valtavasti paineita äärisääilmiöiden, mahdollisten pandemioiden ja suurten sosiaalisten muutosten kourissa.

Mekong-, Ganges- ja Niili-joet muuttuvat ennusteen mukaan niin, että sillä on vaikutuksia maanviljelyyn. Tämä johtaa kirjoittajien mukaan siihen, että kaupungeista tulevaisuudessa hylättäisiin sellaisia suurkaupunkeja kuten Chennai, Mumbai, Jakarta, Guangzhou, Tianjin, Hongkong, Ho Chi Minh City, Shanghai, Lagos, Bangkok ja Manila.

Kalastaja kävelee kuivuneen patoaltaan pohjalla.
Thaimaalainen kalastaja kävelee kuivuneen patoaltaan pohjalla. Kuva: Vinai Dithajohn / EPA

Lisäksi tutkijat kuvaavat vuonna 2050 monien luonnon ekosysteemien romahtavan. Esimerkiksi trooppisen sademetsäalueen kuivuminen aiheuttaisi sen, että Amazonin ekosysteemit luhistuvat. Ilmaston lämpenemisen vuoksi myös arktisen alueen ekosysteemejä sekä kaikki koralliriutat ovat tuhoutumisvaarassa.

– Väitteet ovat yleisellä tasolla linjassa ilmastotieteen kanssa, sanoo Korhonen.

Hän ei kuitenkaan ota kantaa yksittäisiin australialaistutkijoiden esittämiin väitteisiin.

– Toivoisin, että he lähettäisivät tämän artikkelin vertaisarvioitavaksi, jotta ekspertit voisivat paneutua taustaoletuksiin ja mallimenetelmiin ja arvioida kuinka luotettavia ne ovat.

Alkuvuonna YK (siirryt toiseen palveluun)varoitti ihmisillä olevan yhä vähemmän aikaa luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi. Luonnon tilan parantaminen vaatii kansainvälisen luontopaneelin mukaan isoja muutoksia sekä tuotteiden valmistuksessa että kulutuksessa.

Tänään vietetään maailman ympäristöpäivää. YK:n yleiskokous julisti kesäkuun viidennen päivän maailman ympäristöpäiväksi vuonna 1972.

Lue lisää:

"Eniten minua huolestuttaa ruuan riittävyys" – näin ilmastonmuutos vaikuttaa neljän teini-ikäisen arkeen eri puolilla maailmaa

Nuoret ympäri maailman ovat tänään toista kertaa ilmastolakossa

"Turhaa viherpiipertäjien hömpötystä" – kaikki eivät halua tietää ostostensa hiilijalanjälkeä, ja tutkija kertoo miksi

Miksi samat ihmiset epäilevät ilmastonmuutosta ja vastustavat maahanmuuttoa? Sitä selittää yksi piirre, jonka vuoksi ilmastonmuutoksesta pitäisi puhua eri tavoin

Uusi tutkimus: Ilmastonmuutos ajaa merien planktonia kohti napa-alueita – kaikki kalat ja merieläimet eivät pysy muutoksessa mukana

Uusi tutkimus paljastaa: Valtameriin on kertynyt paljon enemmän lämpöä kuin aiemmin on tiedetty – Maapallon lämpeneminen on selvästi luultua pidemmällä

5 asiaa, jotka maailman merkittävimmästä ilmastoraportista pitää tietää – ilmastoprofessori: "Olen paatunut ja kokenut, mutta silti järkyttynyt"

Suosittelemme sinulle