Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Ylen kannatusmittaus: Perussuomalaisten etumatka kasvaa – hallitukseen lähtenyt keskusta vajoaa lisää

Oppositioon jääminen näyttää sopivan perussuomalaisille paremmin kuin kokoomukselle.

PUOLUEKANNATUS
Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Jyrki Hara
Avaa Yle-sovelluksessa

Puolueiden kannatuksessa on tapahtunut eduskuntavaalien jälkeen vain pieniä muutoksia.

Ylen uudessa kyselyssä suurin liikahdus on Juha Sipilän luotsaaman keskustan kannatuksessa, jonka useita kuukausia jatkunut laskusuunta jatkuu. Suurin nousija on Jussi Halla-ahon perussuomalaiset.

Vaalitappiostaan huolimatta Antti Rinteen (sd.) johtamaan hallitukseen lähtenyt keskusta sai mittauksessa 12,4 prosentin kannatuksen. Miinusta kuukauden takaiseen mittaukseen kertyy 0,9 prosenttiyksikköä.

Keskusta vajoaa vihreiden taakse viidenneksi suosituimmaksi puolueeksi.

Oppositioon jäänyt perussuomalaiset on nyt tukevasti Suomen suosituin puolue. Sen kannatus nousi 0,7 prosenttiyksiköllä 19,5 prosenttiin. Etumatka muihin on jo yli kaksi prosenttiyksikköä.

– Uudet perussuomalaisten kannattajat tulivat tälläkin kertaa pääosin nukkuvista, eli niistä jotka eivät äänestäneet vaaleissa. Mutta jos muita puolueita ajatellaan, niin lähinnä keskusta on se, jolta perussuomalaiset vie kannattajia, kertoo Taloustutkimuksen toimitusjohtaja Jari Pajunen.

Mittauksen aineisto on kerätty SDP:n, keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja RKP:n välisten hallitusneuvottelujen aikana. Viimeiset haastattelut on tehty kuluvan viikon tiistaina.

Hallitusohjelman julkistuksen mahdollinen vaikutus puolueiden kannatukseen ei tuloksiin siis vielä vaikuta.

Uusi hallituspohja nauttii tämän mittauksen mukaan yhteensä 56 prosentin kannatusta.

SDP ja kokoomus alamäessä, vihreät parantaa juoksua

Toiseksi suosituin puolue on SDP, jonka kannatus jatkaa loivassa alamäessä. Pääministeripuolueen kannatus aleni tässä mittauksessa 17,4 prosenttiin.

Kolmanneksi suosituin on Petteri Orpon johtama kokoomus. Oppositioon jääminen ei näytä kokoomusta kannatusmielessä hyödyttävän, vaan on todennäköisemmin puolueen tukijoille pettymys.

Kokoomuksen kannatus notkahti aavistuksen kuukauden takaisesta ja oli tässä mittauksessa 16,7 prosenttia.

Vaalivoittojensa kautta hallitukseen noussut vihreät paransi kannatustaan 0,6 prosenttiyksikköä. Ulkoministeri Pekka Haaviston luotsaama puolue on 13,9 prosentin kannatuksella neljänneksi suosituin puolue.

Ville Niinistön menestyksekäs eurovaalikampanja näkyy erityisen vahvana kannatuspiikkinä Turussa, Taloustutkimuksen Jari Pajunen toteaa.

Vasemmistoliiton suosiota rooli hallitusneuvotteluissa ei näytä vahvistaneen. Puolueelle mitattiin nyt alle 8 prosentin kannatus ensimmäistä kertaa sitten viime kesän.

Hallitukseen nouseva RKP sen sijaan nostaa kannatustaan puoli prosenttiyksikköä. RKP:tä äänestäisi nyt 4,5 prosenttia vastaajista.

Kristillisdemokraattien kannatuslukema säilyi lähes ennallaan ja oli 3,6 prosenttia. Yhden kansanedustajan Liike Nyt sai mittauksessa 1,7 prosentin kannatuksen.

Kolme neljästä ilmoitti puoluekantansa – vaalit vaikuttavat

Kuten jo kuukausi sitten, myös tällä kertaa tavallista suurempi osuus - yli 76 prosenttia - kyselyyn osallistuneista ilmoitti puoluekantansa. Tavallisesti osuus on kuudenkymmenen prosentin tuntumassa.

Halukkuus ottaa kantaa puolueeseen, jota äänestäisi, nousee vaalien yhteydessä.

Eduskuntavaalit käytiin huhtikuussa ja europarlamenttivaalit toukokuus lopussa keskellä mittausjaksoa.

Suuri osa ihmisistä on vastikään tehnyt valintansa uurnilla ja politiikan valtapelit ovat muutenkin valtaisan mediahuomion kohteena.

Tästä linkistä pääset katsomaan puolueiden pidemmän ajan kannatuskehityksen. Eduskuntavaaleihin saakka taulukosta löytyy myös arvio paikkojen jakautumisesta. Arvioon on käytetty kannatuslukuja edellisen kuuden kuukauden ajalta.

Suosittelemme sinulle