Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Tämä nainen rikkoi jalkapallon lasikaton: Ranskalaistähti valmensi historiallisesti miehiä huipputasolla ja turhautui typeriin kysymyksiin – nyt rentoutuneena tähtäimessä MM-kulta kotikisoissa

Ranska tavoittelee kotikisoissaan ensimmäistä naisten jalkapallon maailmanmestaruutta päävalmentaja Corinne Diacren johdolla.

Corinne Diacre
Corinne Diacre, 44, aloitti Ranskan naisten maajoukkueen päävalmentajana vuonna 2017. Kuva: Getty Images
Jussi Vainikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Ranskan naisten maajoukkueen päävalmentaja Corinne Diacre muistuttaa monella tapaa miesten joukkueen maailmanmestaruuteen viime kesänä johdattanutta Didier Deschampsia.

Molemmat ovat entisiä maajoukkueen kapteeneja. Yhtäläisyyksiä löytyy myös valmentajina. Deschamps ja Diacre rohkenevat jättämään tähtipelaajia pois maajoukkueesta, jos kokevat sen olevan joukkueen yhtenäisyyden kannalta tarpeellista.

Diacre, 44, pudotti MM-joukkueestaan esimerkiksi Ranskan liigan maalipörssin 22 osumalla voittaneen PSG:n Marie-Antoinette Katoton.

– Hänellä on valtavasti potentiaalia. Hän on vielä nuori, ja elämää on edessä. Mielestäni häneltä puuttuu vielä jotakin, toiset pelaajat osoittivat minulle hieman enemmän. Siksi tein kovan päätöksen, Diacre kommentoi 22-vuotiaan Katoton pudotusta uutistoimisto Reutersin mukaan.

Ei ole sattumaa, että Deschamps ja Diacre toimivat samanaikaisesti Ranskan maajoukkueiden päävalmentajina. Kummatkin ovat Ranskan jalkapalloliiton presidentin Noël Le Graëtin nimittämiä.

– Pidän heidänlaisistaan ihmisistä. He ovat vahvoja persoonia ja arvostavat liittoa, Le Graët sanoi Le Point -lehdelle.

Diacre aloitti Ranskan päävalmentajana vuonna 2017 penkin alle menneiden EM-kisojen jälkeen. Le Graët olisi halunnut Diacren penkin päähän jo vuotta aiemmin, mutta ranskalaisella oli toinen projekti vielä kesken.

Se projekti oli historiallinen.

Noel Le Graet Didier Deschamps Corinne Diacre
Noël Le Graët, Didier Deschamps ja Corinne Diacre poseerasivat Kultainen pallo -palkintogaalassa Pariisissa joulukuussa 2018. Kuva: AOP

Ensimmäinen nainen isossa miesten sarjassa

Corinne Diacresta tuli vuonna 2014 ensimmäinen naispäävalmentaja Euroopan suurissa miesten sarjoissa, kun hän aloitti Ranskan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelanneen Clermont Footin peräsimessä.

Asia herätti valtavasti kiinnostusta kansainvälisesti. Diacre joutui vastaamaan haastatteluissa typeriinkin kysymyksiin.

– Sanon vain, että naisvalmentaja ei saa yhtään sen vähempää palkkaa kuin miesvalmentajakaan. En tietenkään mene pukuhuoneeseen, kun pelaajat vaihtavat vaatteita. Odotan, kunnes he ovat valmiita. Monet miehet valmentavat naisten joukkueita, eikä heiltä koskaan kysytä asiasta, Diacre sanoi Guardianin mukaan.

Pioneerin rooli oli raskas. Jatkuvat itse peliin liittymättömät kysymykset turhauttivat ensimmäisenä naisena isossa miesten sarjassa valmentaneen Diacren. Lopulta hän hurjistui median edessä eräässä lehdistötilaisuudessa.

– Ensimmäinen! Ensimmäinen! Ensimmäinen! Tiedän sen, voimmeko nyt puhua jalkapallosta? Ihmiset puhuvat aivan liikaa minusta. Se on ärsyttävää, Diacre laukoi.

Corinne Diacre
Corinne Diacre valmensi Clermont Footin miesten joukkuetta Ranskan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla vuosina 2014–2017. Kuva: AOP

Epäilijät olivat väärässä

Miesten joukkueen valmentaminen tuntui olevan iso asia kaikille muille paitsi Diacrelle itselleen. Hän halusi vain keskittyä jalkapalloon. Ranskalainen korosti usein, ettei miesten ja naisten valmentamisessa ole eroja.

– Jalkapalloilullisesti se on täysin sama asia. Minulla ei ole koskaan ollut yhtään harjoitusmetodia, joka sanoo, että naisia valmennetaan näin ja miehiä näin. Puhumme jalkapallosta. Tietysti miehillä ja naisilla on ominaispiirteitä, mutta ainoa todellinen ero on fysiikassa, Diacre totesi Guardianille.

Clermontin puheenjohtaja Claude Michy oli valinnut tehtävään alun perin toisen naisen, portugalilaisen Helena Costan. Hän kuitenkin luopui paikastaan ennen kauden alkua "kunnioituksen puutteeseen" vedoten.

Diacre oli aloittaessaan Clermontissa koko sarjan nuorin ja kokemattomin päävalmentaja, mutta osoitti epäilijät vääräksi ja onnistui mainiosti. Alku oli vaikea, mutta viiden voitottoman ottelun jälkeen peliesitykset paranivat. Säilyminen tavoitteena pelannut Clermont päätyi lopulta kelvolliselle sijalle 12.

Kaudella 2015–2016 Clermont taisteli pitkään jopa noususta pääsarjaan. Diacren suojattien sarjasijoitus oli lopulta seitsemäs.

– Joillakin ihmisillä on ilkeitä aikomuksia. He pyrkivät vakuuttamaan muita ihmisiä siitä, että nainen ei voi valmentaa miesten joukkuetta. Se muuttui helpommaksi ajan kanssa, kun ihmiset tottuivat. Joukkueen sisällä ei ollut mitään ongelmia, Diacre valotti.

Corinne Diacre
Corinne Diacre kipparoi Ranskan maajoukkuetta MM-kisoissa 2003. Kuvassa vastassa Etelä-Korea. Kuva: AOP

Yksi suurimmista suosikeista

Diacre on onnistunut tulosten valossa hienosti myös Ranskan naisten päävalmentajana. Ranska on pelannut Diacren komennossa 23 ottelua, joista se on hävinnyt vain kolme.

Tähän mennessä Ranskan paras sijoitus MM-viheriöllä on neljäs vuodelta 2011. Diacre pelasi urallaan 121 maaottelua, mutta pääsi MM-kisoihin vain kerran, Yhdysvalloissa vuonna 2003. Tuolloin Ranska jäi alkulohkoon.

Kun Ranska pelasi MM-kisoissa edellisen kerran kotikentällä vuonna 1998, tuloksena oli maan historian ensimmäinen miesten MM-kulta. Naiset pääsevät yrittämään samaa urotekoa tänä kesänä. Etelä-Korean, Nigerian ja Norjan kanssa samassa lohkossa pelaava Ranska on Diacren johdollla yksi kotikisojen suurimmista ennakkosuosikeista.

Paineet Diacren niskassa ovat kiistattomat. Kansa odottaa Ranskalta menestystä. Diacrella ei ole tapana jaella värikkäitä kommentteja, mutta torstain lehdistötilaisuudessa Pariisissa esiintyi rentoutunut valmentaja.

– Minulla ei ole vielä taikasauvaa. Tilasin sellaisen, mutta joulu on hieman myöhään suhteessa MM-kisoihin. Meillä on kunnianhimoa, Diacre hauskuutti toimittajia L'Equipen mukaan.

Ranska kohtaa Etelä-Korean tänään Pariisissa jalkapallon naisten MM-kisojen avausottelussa. Suora lähetys alkaa TV2:ssa ja Areenassa kello 21.20. Yle näyttää kaikki kisojen 52 ottelua suorana lähetyksenä.

Areenasta löytyvät niin suorat lähetykset, kisauutiset, kattava tulospalvelu sekä parhaimmat videoklipit. Kisoja voi seurata kätevästi Areena-sovelluksella tai osoitteessa yle.fi/mmfutis.

Lue myös:

Pidetty Kisapähkinä-peli on täällä taas – mitä tiedät naisten jalkapallosta? Pelaa, vastaa kaikki oikein ja voit voittaa palkinnon vaikka jokaisena MM-pelipäivänä!

Tunnistatko kesän suuren urheilujuhlan kovimmat tähdet? Tee testi ja opi kenties uutta MM-futiksen tähdistä

Tiesitkö, että jalkapallon säännöt muuttuivat? Tuoreet viilaukset näkyvät jo naisten MM-kisoissa

Huomiota herättävä mainoskasvo, tuntemattomia timantteja ja mysteerikuntoinen kaikkien aikojen paras – seuraa näitä tähtiä MM-kisoissa

Naisten jalkapallolla menee lujaa MM-kisojen kynnyksellä – myös Suomessa on herätty: "Meidän pitää tehdä entistä enemmän töitä"

Jännittävä Suomi-kytkös, jättiläinen vastaan pikkusisko ja todellinen huippuilta – nämä MM-kisojen ottelut sinun kannattaa katsoa

Osallistu Futistietäjään! Seuraa kisatilannetta ja veikkaa avausmaalintekijät – voit voittaa hienoja palkintoja

MM-kisojen ennakkosuosikin tähti on yhtä aikaa aktivisti ja huippujalkapalloilija – Megan Rapinoe on saanut tempauksillaan häirikön maineen

Suosittelemme