Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Suomi sai mitä halusi: Euroopan nopein supertietokone tulee Kajaaniin

Supertietokone on kymmenen kertaa tehokkaampi kuin Euroopan tällä hetkellä nopein supertietokone.

CSC Kajaanin toimipiste
CSC - Tieteen tietotekniikan keskuksen konesali Kajaanin Renforsin ranta -yritysalueella. Arkistokuva. Kuva: Niko Mannonen / Yle
Hanne Kinnunen
Avaa Yle-sovelluksessa

EU:n jäsenmaiden ja komission yhteisyritys, EuroHPC Joint Undertaking, on päättänyt sijoittaa Euroopan nopeimman supertietokoneen Kajaaniin. Kone rakennetaan CSC – Tieteen tietotekniikan keskuksen datakeskukseen, ja se valmistuu vuoden 2020 lopulla.

– Supertietokoneen sijoittaminen Suomeen on kahdeksan Euroopan maan yhteinen ponnistus. Suomelle EuroHPC-hanke on valtava mahdollisuus, joka nostaa meidän kansallisen datanhallinnan ja laskennan osaamisen uudelle tasolle ja joka vahvistaa kilpailukykyämme myös huippututkimuksessa. Investointi nostaa suomalaisen datakeskuksen yhdeksi maailman ja Euroopan johtavista datakeskuksista, sanoo kansliapäällikkö Anita Lehikoinen opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteessa.

Supertietokone luo mahdollisuuksia Suomen ja koko Euroopan tutkimukselle, teollisuudelle, osaamisen kehittämiselle, työllisyydelle ja kilpailukyvylle. Supertietokoneen uskotaan myös houkuttelevan huippuosaajia Suomeen.

– Tavoitteenamme on kannustaa yrityksiä hyödyntämään suurteholaskentaa toiminnassaan nykyistä enemmän. Suomeen sijoitettava supertietokone nostaa suurteholaskennan näkyvyyttä, sekä tukee myös huippuosaajien houkuttelemista Suomeen, toteaa työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson tiedotteessa.

Kajaanin supertietokoneeseen 200 miljoonaa euroa

Kajaaniin tuleva yhteiseurooppalainen supertietokone on valmistuessaan nopeudeltaan noin kymmenen kertaa tehokkaampi kuin tällä hetkellä Euroopan tehokkain supertietokone. Suomen lisäksi myös Italiaan ja Espanjaan sijoitetaan samankaltaiset supertietokoneet.

Euroopan unioni ja sen jäsenmaat käyttävät näihin hankintoihin yhteensä noin 1,4 miljardia euroa. Kajaaniin sijoitettavaan järjestelmään investoidaan noin 200 miljoonaa euroa.

Puolet rahoituksesta tulee Euroopan unionilta ja puolet Suomen johtaman konsortion mailta. Suomen osuus rahoituksesta on 50 miljoonaa euroa. Suomi ja suomalaiset tutkijat saavat noin 24 prosenttia supertietokoneen käyttöajasta.

Kajaanin tulevan supertietokoneen teoreettinen huipputeho on yli 200 petaflopsia. Yhden petaflopsin teho tarkoittaa 10 potenssiin 15 laskutoimitusta sekunnissa.

CSC kertoi jo tammikuussa, että Euroopan nopeinta supertietokonetta havitellaan Kajaaniin.

CSC – Tieteen tietotekniikan keskus on valtion ja korkeakoulujen omistama tietotekniikan osaamiskeskus. CSC kertoi vuonna 2010 perustavansa Kajaaniin palvelinkeskuksen UPM:n paperitehtaalta tyhjäksi jääneisiin tiloihin, joista muodostui Renforsin ranta -yritysalue.

Vuonna 2013 Kajaanin datakeskuksessa aloittivat supertietokoneet Sisu ja Taito. Myöhemmin Kajaaniin on tullut lisää supertietokoneita. Mm. joulukuussa 2018 CSC kertoi Kajaanin tulevasta Pohjoismaiden nopeimmasta supertietokoneesta.

Korjattu 7.6.2019 klo 14:59: Yhden petaflopsin teho tarkoittaa 10 potenssiin 15 laskutoimitusta sekunnissa ei 1015.

Suosittelemme