Hyppää sisältöön

SK: Suuri sote-tietojärjestelmä tökkii – Apotista puuttuu diagnooseja

Lääkärien pitää siirtää sairauskertomuksia käsin vanhasta järjestelmästä Apottiin. Lääkäreiden mukaan työaika ei riitä vanhojen diagnoosien varmistamiseen ennen tietojen siirtämistä.

Jonotusnumerolaitteen nappia painetaan Myyrmäen terveysasemalla
Apotti on jo käytössä Vantaan sote-palveluissa. Kuva: Matti Myller / Yle
STT–Yle

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirillä (Hus) on ongelmia uuden potilastietojärjestelmä Apotin kanssa, kertoo Suomen Kuvalehti. (siirryt toiseen palveluun) Osa potilaiden sairaushistorian diagnooseista ja henkilötiedoista on jäänyt kirjaamatta järjestelmään.

Hus on velvoittanut lääkärit siirtämään sairauskertomuksia käsin vanhasta Uranus-tietojärjestelmästä Apottiin päivittäisen potilastyön ohessa.

Potilastietojen siirtämisessä hyödynnetään myös ohjelmistorobotteja, mutta lääkäreiden tulee varmistaa vanhat diagnoosit ennen siirtoa. Vastaanottotyötä tekevien lääkäreiden mukaan työaika ei riitä vanhojen diagnoosien varmistamiseen.

Apotti otettiin käyttöön marraskuussa Husin Peijaksen sairaalassa. Vuoden 2020 lopussa järjestelmällä on tarkoitus olla 40 000 käyttäjää, ja sen piiriin kuuluisi 1,6 miljoonaa kuntalaista.

Apotti maksaa kokonaisuudessaan noin 600 miljoonaa euroa.

Ongelmia myös Vantaan neuvoloissa

Apotin käyttöönotto on halvaannuttanut myös Vantaan neuvolatoiminnan. Leikki-ikäisille ei tällä hetkellä anneta aikoja ikätarkastuksiin, vaan ajat varataan vauvoille ja raskaana oleville äideille, koska Apotin opettelu sitoo henkilökuntaa.

Soittolistalla on tällä hetkellä yli tuhat perhettä, jotka odottavat neuvola-aikaa. Vantaa on palkannut jonon purkamiseksi kymmenkunta sijaista.

Lue myös:

Mittavan ja moititun Apotin kohtalonpäivä selvillä: Miljoonia syönyt järjestelmä käyttöön isossa osassa Vantaata parin viikon kuluttua

Kolmen lääkärin tyly arvio 600 miljoonan euron jättijärjestelmästä: Edelleen täysin keskeneräinen, ei pitäisi laajentaa muualle

Suosittelemme sinulle