Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Viime kesänä kuolleen Perttu Häkkisen säätiö perusteilla – jääkiekkoilija Topi Jaakola lahjoitti perustamista varten 50 000 euroa

Jos oma häröily henkiolentojen, roskaelokuvien tai syntetisaattoreiden parissa on sellaista, josta Häkkinen olisi pitänyt niin lähesty rohkeasti, kertoo yksi säätiön perustajajäsenistä.

Perttu Häkkinen
Ylen radiotoimittaja Perttu Häkkinen kuoli viime elokuussa tapaturmassa Helsingissä. Kuva: Joonas Josefsson / Yle
Hanna Hanhinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Viime vuonna menehtyneen toimittaja Perttu Häkkisen nimeä kantava säätiö on perusteilla.

Säätiön tarkoituksena on tukea omaehtoista taidetta ja tutkimusta. Säätiö jakaa muun muassa apurahoja, stipendejä ja palkintoja Häkkisen hengessä, kerrotaan tiedotteessa.

Säätiön perustamiskirja jätetään Patentti- ja rekisterihallitukseen tänään maanantaina.

Ylen radiotoimittaja Perttu Häkkinen kuoli tapaturmaisesti 39-vuotiaana viime vuoden elokuussa Helsingissä. Häkkinen työskenteli Yle Puheella ja YleX-kanavalla.

Idean isä jääkiekkoilija Topi Jaakola

Idea säätiön perustamisesta tuli maailmanmestaruuden Leijonissa vuonna 2011 voittaneelta jääkiekkoilija Topi Jaakolalta. Hän myös lahjoitti säätiön peruspääoman, 50 000 euroa.

Topi Jaakolan viime kausi TPS:n paidassa jäi tyngäksi.
Jääkiekkoilija Topi Jaakolan mukaan Perttu Häkkinen jätti jälkeensä hengenperinnön, jota täytyy tukea myös tulevaisuudessa. Kuva: AOP

Jaakola sanoo tiedotteessa, että ei tuntenut Häkkistä henkilökohtaisesti, mutta arvosti ja kunnioitti hänen ajatteluaan. Jaakolan mukaan Häkkinen suhtautui kaikkiin ihmisiin tasavertaisesti ja kunnioittavasti, eikä arvottanut ihmistä yhteiskunnallisen statuksen, poliittisten aatteiden tai koulutustason perusteella.

– Häkkinen jätti jälkeensä hengenperinnön, jota täytyy tukea myös tulevaisuudessa, sanoo Jaakola perustajajäsenten tiedotteessa.

Perttu Häkkisen säätiön perustajajäseniä ovat toimittaja Panu Hietaneva, tuottaja Heidi Laaksonen ja jääkiekkoilija Topi Jaakola.

– Toivon, että tästä tulisi yhteisöllinen hanke. Näen tämän kuoleman jälkeen askeleena eteenpäin. Pertun lähiomaiset ovat asiassa täysillä mukana, kertoo Heidi Laaksonen.

Apurahaa jaetaan pari kertaa vuodessa

Säätiö haluaa tukea muun muassa salatieteiden ja uskontojen tutkimusta, undergroundkulttuuria, ITE-kirjallisuutta, valtavirrasta poikkeavaa kuvataidetta ja marginaalisia kulttuuri-ilmiöitä.

– Haluamme tukea asioita, jotka olivat lähellä Perttu Häkkisen sydäntä, kertoo Panu Hietaneva tiedotteessa.

Hänen mukaansa Häkkinen tunsi valtavasti ihmisiä, jotka toimivat marginaalikulttuurin puolella. Säätiön jäsenet ovat keränneet Häkkisen tuntemista ihmisistä asiantuntijaverkoston, jota kautta he tietävät käynnissä olevista mielenkiintoisista projekteista tieteessä, taiteessa ja kulttuurissa.

Häkkisen nimeä kantavasta säätiöstä ei voi hakea apurahaa vaan säätiö myöntää niitä itse pari kertaa vuodessa sopivaksi katsomalleen taholle. Säätiön perustajiin kuuluva Heidi Laaksonen kannustaa kaikkia marginaalikulttuuria tekeviä lähestymään säätiötä rohkeasti. Ensimmäiset apurahat on tarkoitus jakaa syksyllä.

– Jos oma häröily henkiolentojen, syntetisaattoreiden, roskaelokuvien tai kansanperinteen parissa on sellaista, josta Häkkinen olisi pitänyt niin lähesty meitä, rohkaisee Laaksonen.

Lue lisää:

Ylen radiotoimittaja Perttu Häkkinen on kuollut

Suosittelemme