Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Australian naisjalkapalloilijoille voitto MM-kisojen kynnyksellä – alkavat saada samaa minimipalkkaa miesten kanssa

Australia on panostanut viime vuosina paljon naisurheilijoiden asemaan.

Australian naisten jalkapallomaajoukkue
Australian Sam Kerr juhli joukkuekavereidensa kanssa osumaansa Etelä-Koreaa vastaan maaliskuussa. Kuva: Getty Images
Hinni Hirvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Australian naisten jalkapalloliigassa maksetaan vastedes samaa minimipalkkaa kuin miesten pääsarjassa. Asiasta päätettiin perjantaina uuden kollektiivisopimuksen yhteydessä. Samalla naisjalkapalloilijoiden palkka nousi 33 prosenttia eli jatkossa naiset tienaavat vähintään 16 344 dollaria vuodessa.

Palkka on suhteutettu kauden pituuteen, joten todellisuudessa miehet tienaavat yhä enemmän. Australian naisten liigaa pelataan yleensä marraskuusta helmikuuhun, kun taas miesten liigassa pelataan 27 viikon ajan. Vähimmäistuntipalkka on kuitenkin jatkossa sama.

Uudesta päätöksestä tiedotettiin vain muutama päivä sen jälkeen, kun Australian pelaajayhdistys PFA vaati kansainvälistä jalkapalloliitto Fifaa nostamaan naisten MM-turnauksissa jaettavat palkintosummat miesten tasolle.

Maa on panostanut viime vuosina paljon naisurheilijoiden asemaan. Esimerkiksi kriketissä naiset ovat ansainneet samaa "tuntipalkkaa" jo vuodesta 2017.

Myös naisten jalkapallo on nostanut asemaansa Australiassa, jossa vielä pari vuotta sitten amatööreiksi luokitellut pelaajat ansaitsivat vain satunnaisia korvauksia. Australia tavoittelee myös seuraavien naisten MM-kisojen järjestämistä vuodeksi 2023.

Australia ei ole ainoa maa, missä naisjalkapalloilijat ovat vaatineet tasa-arvoisempaa palkitsemisjärjestelmää. Esimerkiksi Yhdysvalloissa naisten maajoukkue haastoi maan jalkapalloliiton oikeuteen syyttäen liittoa sukupuolisyrjinnästä. Myös Tanskassa naisten maajoukkue lakkoili tasapuolisemman palkitsemisjärjestelmän puolesta.

Lue myös:

Kaikki jalkapallon MM-kisoista löytyy yhdestä paikasta – näin katsot kisoja Areenasta, uutuutena yksi huippuominaisuus Tiesitkö, että jalkapallon säännöt muuttuivat? Tuoreet viilaukset näkyvät jo naisten MM-kisoissa

Onnistuuko perinteinen alisuorittaja haastamaan kiistattoman ykkössuosikin? Asiantuntijat kertovat MM-jalkapallon ennakkosuosikit ja yllättäjäehdokkaat

Tässä on vuoden 2019 jalkapallon naisten MM-kisojen otteluohjelma – kaikki ottelut Ylen kanavilla, katso lähetystiedot

Suosittelemme