Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Edellinen kohtaaminen päättyi karuihin tennislukemiin: hurjasti kehittynyt Skotlanti haastaa nyt rakkaan naapurinsa tosissaan – "Paineet ovat sataprosenttisesti Englannin puolella"

Shelley Kerr on jatkanut Suomen nykyisen päävalmentajan Anna Signeulin kehitystyötä Skotlannin naisten maajoukkueen päävalmentajana.

Skotlanti
Skotlannin naiset juhlivat harjoitusottelussa Jamaikaa vastaan toukokuun lopussa. Kuva: Getty Images
Jussi Vainikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Naapurimaat Englanti ja Skotlanti kohtasivat edellisen kerran EM-kisoissa Hollannissa kaksi vuotta sitten. Skotlantilaiset jäivät täysin jyrän alle ja hävisivät kaikkien aikojen ensimmäisen naisten arvokisaottelunsa 0–6.

Nyt joukkueet kohtaavat myös MM-kisoissa alkulohkon ensimmäisessä ottelussa Nizzassa. Karmeista muistoista huolimatta Skotlanti voi lähteä haastamaan rakasta naapuriaan hyvällä itseluottamuksella. Samanlainen painajainen on epätodennäköinen, sillä Skotlannin naisjalkapallossa on tapahtunut kahdessa vuodessa paljon.

Skotlanti on murtautunut Shelley Kerrin, 49, komennossa kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan rankingissa 20:n parhaan joukkoon. Ensimmäinen MM-kisapaikka varmistui, kun joukkue nousi viimeisellä kierroksella karsintalohkon voittoon ohi Sveitsin.

– Kasvua ja kehitystä on tapahtunut todella paljon. Täällä oleminen merkitsee näille naisille kaikkea. Ansaitsemme nauttia tästä, kapteeni Rachel Corsie totesi.

Suomea nykyisin valmentava Anna Signeul johdatti Skotlannin ensimmäisen kerran arvokisoihin, kun maa pelasi EM-kisoissa kesälää 2017. Englanti-tappio oli murheellinen, mutta Espanja kaatui hienosti alkulohkon viimeisessä ottelussa.

Kerr on jatkanut Signeulin kehitystyötä EM-turnauksen jälkeen. Ja hyvin onkin jatkanut. Jopa niin hyvin, että hän sai lauantaina Brittiläisen imperiumin ritarikomentajan arvonimen.

– Etenkin ensimmäisessä ottelussa voi tapahtua mitä vain. Paineet ovat sataprosenttisesti Englannin puolella, Kerr ennakoi BBC:n mukaan lehdistötilaisuudessa lauantaina.

Shelley Kerr
Päävalmentaja Shelley Kerr oli iloisella päällä Skotlannin viimeistelyharjoituksissa. Kuva: EPA

Yleisömäärät hurjassa kasvussa

Skotlannin miesten maajoukkueen kapteeni Andy Robertson juhli viikko sitten Mestarien liigan voittoa Liverpoolin paidassa. Hän on seurannut naisten maajoukkueen tekemisiä tarkkaan.

– Kaikkien Skotlannissa tulisi todella seurata naisten joukkuetta juuri nyt. On uskomatonta, mitä he ovat tehneet. He ovat vieneet skotlantilaisen jalkapallon maailman kartalle, Robertson kehui.

Skotlannin naisten yleisöennätys oli ennen toukokuun Jamaika-harjoitusottelua vain hieman yli 4000. Glasgow'n Hampden Parkilla pelattua ottelua seurasi paikan päällä 18 555 katsojaa, joten Skotlannissa eletään todellista jalkapallobuumia.

Mikäpä olisi parempi tapa nostattaa buumia entisestään, kuin lyödä rakas naapuri Englanti MM-kisojen ensimmäisessä ottelussa. Se vaatii kuitenkin paljon, sillä Englanti on ennakkoon nostettu yhdeksi suurimmista mestarisuosikeista.

Suomessa Skotlannin tekemisiä kannattaa seurata tarkkaan. Helmarit kohtaa nimittäin päävalmentaja Signeulille äärimmäisen tutun joukkueen syksyllä alkavissa EM-karsinnoissa.

Skotlannin ja Englannin välinen D-lohkon ottelu pelataan sunnuntaina kello 19. Suora lähetys ottelusta alkaa TV2:ssa ja Areenassa.

Areenasta löytyvät niin suorat lähetykset, kisauutiset, kattava tulospalvelu sekä parhaimmat videoklipit. Kisoja voi seurata kätevästi Areena-sovelluksella tai osoitteessa yle.fi/mmfutis.

Lue myös:

Etelä-Afrikan yllätys mureni karvaalla tavalla: videotuomareilla riitti tekemistä, kun Espanja nousi voittoon kahdella rangaistuspotkulla – katso tapahtumarikkaan ottelun maalit!

Brasilian supertähti Marta loukkaantunut – sunnuntain MM-avaus jää välistä

Jalkapallon MM-kisojen ensimmäinen yllätys kävi lähellä: “Suomikin voisi olla vahva tuolla pelitavalla”

Kiinan vaaralliset vastahyökkäykset säikäyttivät Saksan, mutta ennakkosuosikki piti pintansa – katso, kuinka Kiinan tiivis puolustus lopulta murtui

Suosittelemme