Hyppää sisältöön

Kesän ensimmäinen raju ukkosrintama riehui Suomen yllä äreänä – lähes 15 000 salamaa iski maahan

Ukkonen jyrisi ja salamoi laajalti eri puolilla Suomea lauantaina.

Salamointia.
Lauantai oli kuluvan kesän vilkkain salamointipäivä. Kuva: Kalle Heikkinen / Yle
Matti Konttinen

Suomen yllä riehui lauantaina kuluvan kesän ensimmäinen voimakas ukkosrintama. Ylen meteorologin Matti Huutosen mukaan taivas oli sylkenyt salamoita maahan iltayhdeksään mennessä lähes 15 000.

– Salamointimäärä on ollut vuodenaikaan nähden suuri. Tänään salamoi puolet koko kesäkuun keskimääräisestä salamamäärästä, Huutonen kertoo.

Huutosen mukaan ukkonen jyrisi ja salamoi laajalti eri puolilla Suomea. Eteläisimmät salamat havaittiin Helsingin itäpuolella ja pohjoisimmat aivan ylimmässä Lapissa.

Salamointi oli kovaa tai jopa rajua aina Keski-Suomesta Pohjois-Pohjanmaalle ja paikoin myös Pohjois-Lapissa Muonion kohdalla.

Ukkonen aiheutti runsaasti sähkökatkoksia. Sähkönjakeluun tuli häiriöitä ainakin Pohjois-Savossa. Savon Voima Verkko kertoi lauantai-iltana, että kantaverkkoa ylläpitävän Fingridin verkossa on salamaniskusta johtuva vika, joka vaikuttaa Nilsiän ja Juankosken sähkönjakeluun.

Energiateollisuuden sähkökatkokartan (siirryt toiseen palveluun) mukaan ilman sähköä oli lauantaina pahimmillaan lähes 20 000 asiakasta. Suurin osa sähköistä oli jo saatu palautettua lauantai-iltaan mennessä.

Pelastuslaitokset ovat kertoneet, että ukkoset ovat aiheuttaneet joitakin tehtäviä. Pelastuslaitos joutui esimerkiksi sammuttamaan pieniä maastopaloja ja raivaamaan puita teiltä Mikkelissä, Joroisissa ja Heinävedellä.

Salama iski omakotitalon kattoon sytyttäen sen tuleen Iisalmessa illalla. Kukaan ei loukkaantunut palossa.

Pirkanmaan pelastuslaitos kertoi myöhään lauantai-iltana, että myrskyrintama oli aiheuttanut 12 tunnin aikana yhteensä 105 tehtävää Pirkanmaalla.

Ukkonen riehuu sunnuntainakin

Lämpötilat ovat tänäänkin olleet helteiset. Suuressa osassa maata lämpötilat kohosivat 30 asteen tuntumaan.

Esimerkiksi Jämsässä mitattiin 30,6 astetta, Lammilla 30,4 ja Lahdessa 30,3. Pohjois-Lapissa Inarissakin mitattiin 28,8 astetta.

Ukkosia on luvassa myös huomenna isossa osassa maata, ja sää viilenee selvästi. Sunnuntaina aamulla ja aamupäivällä ukkosia voi tulla maan etelä- ja länsiosassa ja iltapäivällä maan itä- ja pohjoisosassa.

Ukkoset voivat olla jopa rajuja Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Kainuuseen, Pohjois-Pohjanmaalle ja Pohjois-Karjalaan on annettu myös sadevaroitus.

Sunnuntaina lämpötilat ovat laajalti 20 asteen tietämillä etelässä ja lännessä. Itä-Suomessa ja Etelä-Lapissa saatetaan päästä hellelukemiin ennen ukkosten alkamista.

Video näyttää, miten ukkosrintama eteni Suomen yllä:

Suomen yllä riehui lauantaina kuluvan kesän ensimmäinen voimakas ukkosrintama.

Suosittelemme sinulle