Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Parisuhde on koetuksella loma-aikaan: "Siinä tarvitaan aika paljon tetris-taitoja"

Miksi lomien jälkeen erotaan eniten? Asiantuntijan mukaan odotukset, ääneen sanomattomat toiveet ja väsymys voivat vaikuttaa loman onnistumiseen.

käsi kädessä
Omien toiveiden sanoittaminen on tärkeää, muistuttavat pareja työssään tapaavat asiantuntijat. Kuva: AOP
Silja Raunio
Avaa Yle-sovelluksessa

Miksi juuri pitkään odotettu ihana loma saattaa kärjistää parisuhteen kriisin eroksi?

– Lomaan ladataan paljon odotuksia, joita ei välttämättä jaeta toiselle. Sitten vielä se työsarka joka lomaa edeltää, kun töissä on antanut kaikkensa. Se on aika vaikea yhtälö, toteaa Suomen Uusperheiden liiton toiminnanjohtaja Kirsi Heikinheimo Radio Suomen päivän haastattelussa.

Toiminnanjohtajat Hanna Ranssi-Matikainen Parempi avioliitto ry:stä ja Kirsi Heikinheimo Suomen Uusperheiden liitosta näkevät molemmat työssään loma-ajan vaikutuksia parisuhteisiin. Pitkä odotus ja kovat toiveet tuovat omat paineensa, mutta myös parisuhteen luonne pitäisi huomioida.

– Parisuhde on luonteeltaan tunnesuhde, ja kiintymyssuhde, joka pelittää vähän eri säännöillä kuin muut suhteet. Jos pitkään on jäänyt etäisyyden olo, ei se hetkessä kuroudu umpeen, huomauttaa Hanna Ranssi-Matikainen.

– Jos ei läheisiä, intensiivisiä hetkiä tule, voi jäädä kokemus että jotain puuttuu.

Entä kun lomapalapeliä rakentamassa ovat myös lapset, joiden toiveet on huomioitava - tai uusperhe, jossa palasia täytyisi sovitella kohdilleen tavallistakin enemmän? Tähän kokonaisuuteen tarvitaan jo aika paljon tetris-taitoja, kun toivearsenaalia on jakamassa useampi ihminen.

Mutta varsinaiset konkreettiset toiveet eivät välttämättä ole niin suuria, vaan parisuhteeseen liittyvät odotukset ovat lopulta usein pieniä asioita. Ne liittyvät ajanviettämiseen toisen kanssa, Hanna Ranssi-Matikainen Parempi avioliitto ry:stä kertoo.

– Ne ovat usein sellaisia asioita, jotka osoittavat, että pysähdyn sinun äärellesi ja olet tärkeä.

Hän muistuttaa, että perheen yhteinen aika voi olla myös aikaa parisuhteelle.

– Voi ajatella niin, että oman lauman hetket hellivät myös parisuhdetta - perheen yhteinen aika on sekin myös puolisoita lähentävää aikaa.

Sekä Ranssi-Matikainen että Heikinheimo korostavat, että omista toiveista kannattaa viestiä selvästi, harva meistä kun lukee toisen ajatuksia. Mutta miksi omista toiveista on sitten niin vaikea puhua?

– Omien toiveiden sanoittaminen on intiimi osa minuutta - siihen liittyy aina riski, että toive tulee hylätyksi, Ranssi-Matikainen kuvaa.

Mistä apua kriisitilanteessa?

Suomessa ennakoiva ja vahvistava parisuhdetyö perheiden tukemiseksi lepää paljolti järjestöjen ja kirkon vastuulla, ei julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon. Ranssi-Matikainen ja Heikinheimo näkevät tilanteessa kehitystä, joka vaihtelee alueittain.

– Se on vähän sattumankauppaa, missä satut asumaan. Joissakin perheneuvoloissa saa myös pariterapiaa, Heikinheimo kuvailee.

– Pääkaupunkiseudulla on oltu tässä hieman etukenossa ja lähdetty järjestöjen kanssa kouluttamaan neuvoloiden henkilökuntaa ja yhteistyössä tarjoamaan parisuhdetukea. Erokriisi on yksi kuormittavimmista ihmisen elämän tilanteista, Ranssi-Matikainen sanoo.

Suosittelemme sinulle