Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Uniongelmia, valmentajanvaihdoksia ja muuttokuorman pakkaamista – Wilma Murto odottaa, että jatkuva myllerrys vihdoin päättyy

Seiväshyppääjä Wilma Murto näkee Paavo Nurmen kisoissa läheltä sen huipputason, jota hän tavoittelee.

Wilma Murto
Viime kauden Suomi–Ruotsi-maaottelun jälkeen Wilma Murron elämässä on tapahtunut paljon muutoksia. Kuva: Jussi Saarinen / AOP
Joska Saarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Paavo Nurmen kisat TV2:ssa, Areenassa ja Yle Puheessa kello 18.55 alkaen tiistaina.

TURKU. – Aika paljon on vuoteen mahtunut tavaraa. Se on ollut raskasta, mutta olen oppinut hirveästi viimeisen vuoden aikana.

Seiväshyppääjä Wilma Murron kasvoilla on tuttu hymy, vaikka elämään on mahtunut melkoista turbulenssia. Murto on tavallaan jälleen alkupisteessä. Aivan kuin vuosi sitten.

Kesäkuussa 2018 Murto oli toipunut mystisestä jalkavammastaan ja tuuletti vapautuneena jokaista ylitystään Paavo Nurmen kisoissa. Kausi huipentui SM-kultaan, joka tuli Murron ulkorataennätyksellä 460 Jyväskylän Kalevan kisoissa. Vaikka EM-kisoista käteen jäi pettymys, Murron uusi alku oli sujunut vähintäänkin lupaavasti.

Sitten alkoi myllerrys. Syksyn ja talven aikana Murto vaihtoi kaksi kertaa valmentajaa ja asuinpaikkakuntaa. Sen lisäksi hän kärsi uniongelmista, mikä oli suurin syy tulostason romahtamiseen kesken hallikauden.

Katso minidokumentti Wilma Murrosta alta.

Wilma Murto haluaa tulla maailman parhaaksi seiväshyppääjäksi.

Nyt Murto on saanut tavaransa paikalleen 33 neliön asuntoonsa Kuortaneella. Se tuntuu jo kodilta.

Yhteistyö uuden valmentajan Mikko Latvalan kanssa on alkanut, ja tulokset ovat olleet lupaavia.

– Odotan nyt vähän sellaista tasaantumista elämäntilanteeseeni, että pääsisin seuraavaksi ulosmittaamaan tulosta, Murto sanoo Yle Urheilulle Paavo Nurmen kisojen mediatilaisuudessa.

"Olen tasoa alempana kuin Suhr tai Newman"

Murto aloitti kesäkautensa viime viikolla Turussa. Hän ylitti korkeuden 445, mikä oli yli odotusten. Murto olisi ollut tyytyväinen tulokseen 420 tai 430.

20-vuotias seiväsnainen yritti kolme kertaa MM-rajaa 456, mutta vielä kauden avauskilpailussa kisaraja jäi rikkomatta.

– Puntaroimme 445 ylityksen jälkeen, jääkö kisa siihen. Olin ylittänyt melkein kaikki korkeudet viimeisellä, joten minulla tuli lopulta 20 hyppyä siihen päivään. Sen on aika paljon enemmän kuin edes treeneissä yleensä hyppään, Murto sanoo.

– En malttanut jättää hyppäämättä. Sitä MM-rajaa koitetaan jahdata tässä alkukesästä.

Tänään tiistaina Murto pääsee vähän suuremman yleisön eteen Turussa. Paavo Nurmen kisoihin odotetaan yli 10 000 katsojaa.

Vaikka Murto asuu nykyään Kuortaneella, hän puhuu “kotikisasta”. Salosta kotoisin oleva seivästähti asui Turussa ennen kuin tie vei Lahden kautta Kuortaneelle.

– Odotan kovaa kilpailua. Siellä on mukana aika kova rivi likkoja. Jos pysyn vähänkään tahdissa mukana, menee aika hyvin.

jenny suhr
Jenn Suhr voitti vuonna 2016 sisäratojen MM-kultaa. Kuva: AOP

Yhdysvaltojen Sandi Morris joutui perumaan osallistumisensa Paavo Nurmen kisoihin, kun hänen seipäänsä eivät mahtuneet lentokoneeseen. Mukana on silti maailmantähtiä, kuten amerikkalainen olympiavoittaja Jenn Suhr tai Kanadan Alysha Newman.

– Se tuo ihan erilaisen latauksen. Tiedän, etten ole ihan vielä sillä tasolla, että pystyisin Suhrin tai Newmanin kanssa kilpailemaan tasavertaisesti. Olen tasoa alempana, mutta tällä tavalla muistutan itseäni siitä, mihin suuntaan tähtään, Murto kertoo.

Kesä päättyy heinäkuun puolivälissä

Yhdysvaltojen Suhr on yksi kolmesta naisesta, jotka ovat ylittäneet seiväshypyssä maagisen viiden metrin rajan. Murto on jo vuosia sitten asettanut viisimetrisen omaksi tavoitteekseen.

Vielä tällä kaudella tavoitteet ovat kuitenkin matalammalla. Murron kauden päätavoite on 22-vuotiaiden EM-kilpailut, jotka käydään heinäkuun puolivälissä Gävlessä Ruotsissa.

– Olen tähän asti ajatellut, että kesäni loppuu heinäkuun puolivälissä. Siinä vaiheessa katsotaan, miten on mennyt. Tarvittaessa otetaan treenitaukoa, jos olen menossa Dohaan.

Aikuisten MM-kilpailut käydään syys-lokakuun vaihteessa Dohassa Qatarissa. Se on tavallista myöhemmin, minkä vuoksi urheilijat joutuvat miettimään harjoittelunsa hieman eri tavalla.

Wilma Murto ja Steve Rippon
Wilma Murron ja Steve Ripponin viime syksynä alkanut valmennussuhde päättyi hallikauden jälkeen. Kuva: Timo Hartikainen / AOP

Tässä vaiheessa Murto ajattelee kuitenkin vain heinäkuun puoliväliä. Jos hän menestyy nuorten EM-kisoissa, todennäköisesti MM-rajan rikkominenkin on lähellä.

Kilpailukauden alku vaikuttanut nukkumiseen

Talvikaudella Murron kehityksestä saatiin jo lupaavia merkkejä. Murto ylitti tammikuussa 451 Australiassa, mutta sen jälkeen tulostaso romahti.

Murto kertoi huhtikuussa Yle Urheilulle, että hallikauden vaikeudet johtuivat ainakin osittain uniongelmista. Hän sanoi nukkuneensa pidemmän aikaa viittä-kuutta tuntia yössä ja kärsineensä nukahtamisongelmista. Se näkyi suorituskyvyssä.

Miten olet nukkunut viime aikoina?

– Kilpailujen tuoma positiivinen stressi vaikuttaa hiukan uneen. Kevään olen nukkunut kuitenkin tosi hyvin, ja se on asia, johon olen ollut parin viime kuukauden aikana todella tyytyväinen.

– Eli olen nukkunut hyvin, kiitos kysymästä, Murto nauraa.

Lue myös:

Seiväshypyn suomalaistähti toivoo penkkiurheilijoilta armollisuutta – Areenan minidokumentissa hypätään Wilma Murron arkeen

Supertähti perui osallistumisensa Paavo Nurmen kisoihin armottoman lentosekoilun jälkeen – pikajuoksijan kone teki hätälaskun

Murto taivutti 445 kesäkauden avauksessaan – "Ei lähdetty hurjastelemaan seipäiden kanssa"

Wilma Murto kärsi talvella uniongelmista ja tulostaso romahti – "Se oli selkein syy heikkoihin tuloksiin"

Wilma Murto perusteli yllättävää valmentajan vaihtoa: "Ajatusmaailma harjoittelusta oli meillä erilainen"

Kommentti: Suomen nuoren seivästähden hämmentävä poukkoilu voi käydä kalliiksi – valtavan riskin ottavan Wilma Murron tilanne herättää kiusallisia kysymyksiä

Suosittelemme