Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

WSJ: Pohjois-Korean johtajan murhattu veli välitti salaisia tietoja CIA:lle

Kim Jong-nam murhattiin helmikuussa 2017 Malesiassa.

Eteläkorealaismies katselee televisiosta uutisointia Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin velipuolen Kim Jong-namin murhasta helmikuussa 2017.
Eteläkorealaismies katselee televisiosta uutisointia Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin velipuolen Kim Jong-namin murhasta helmikuussa 2017. Kuva: Jeon Heon-kyun / EPA
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltalainen talouslehti The Wall Street Journal kertoo nimettömiin lähteisiinsä perustuen, että Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin velipuoli Kim Jong-nam välitti tietoa Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelulle CIA:lle.

Kim Jong-nam murhattiin runsas kaksi vuotta siten Malesiassa. Lehden tietojen mukaan hän oli matkustanut Malesiaan tavatakseen CIA:n yhteistyötahonsa, joskaan se ei ollut matkan ainoa syy.

WSJ:n lähteen mukaan Kimillä on CIA:n kanssa "yhteys", mutta sen syvyyttä on vaikea arvioida.

Monet USA:n ulkomaanhallinnon virkamiehet arvioivat, ettei Kim kyennyt antamaan Pohjois-Korean sisäisistä tapahtumista kovinkaan täsmällistä kuvaa, koska hän asui pysyvästi ulkomailla.

Etelä-Korean ja Yhdysvaltain viranomaiset uskovat, että Pohjois-Korea antoi määräyksen Kim Jong-namin murhaan, koska hän oli alkanut kritisoida perheensä yksinvaltaista hallintoa.

Pohjois-Korea kiistää syytteen.

Suosittelemme sinulle