Hyppää sisältöön

Kuun sisuksista löytyi valtava metallista koostuva kappale

Metallipitoisen asteroidin jäänteet ovat voineet säilyä Kuun vaipassa miljardeja vuosia, uskovat tutkijat.

Kuun Maahan näkymättömän puolen topografiaa. Sinisen värin alueilla Kuun pinta on alimmillaan. Kuva: Goddard Space Flight Center / NASA

Kuun etelänavan tuntumassa sijaitsee Aurinkokuntamme kenties suurin törmäyskraatteri, Aitkenin allas.

Syvällä Aitkenin altaan sisuksissa saattaa uuden tutkimuksen mukaan sijaita metallista koostuva kappale, joka on niin kookas, että sen painovoimavaikutus on havaittavissa. Tämän "metalliklöntin" kuvataan olevan kooltaan viisi kertaa Havaijin pääsaaren kokoinen.

Kokonaisuudessaan tutkimus löytyy Geophysical Research Lettersistä. (siirryt toiseen palveluun) Siitä kirjoittaa muun muassa livescience.com. (siirryt toiseen palveluun)

Teksasilaisen Baylorin yliopiston tutkija Peter James kumppaneineen löysi poikkeavuuden, kun he vertasivat Kuun pinnanmuodoista tehtyjä tutkimuksia kahden Kuuta kiertäneen luotaimen tekemiin painovoimamittauksiin.

Tutkijat päätyivät arvioon, että kuuperän sisällä voi olla kappale, joka on peräisin Kuuhun iskeytyneestä raudasta ja nikkelistä koostuvasta asteroidista.

Törmäyksestä jo miljardeja vuosia

Törmäys olisi sattunut noin neljä miljardia vuotta sitten. Sen tuloksena syntynyt Aitkenin allas on ovaalinmuotoinen ja yli 2 000 kilometriä pitkä, ja sen alueelta löytyvät Kuun korkein ja matalin kohta. Maapallolle kraatteri ei juuri näy, koska se sijaitsee meistä katsottuna pääosin Kuun pimennossa pysyvällä puolella.

Jamesin mukaan kappaleen massa ulottuisi 300 kilometrin syvyyteen ja se olisi painanut kraatterin pohjaa yli 800 metriä alaspäin.

Tietokonesimulaatioden perusteella tällaisen metallista koostuvan asteroidin jäänteet olisivat hyvin voineet säilyä meidän päiviimme nykyisellä paikallaan Kuun vaipassa sen sijaan, että ne olisivat painuneet painovoiman vetämänä Kuun ytimeen, sanoo James.

Suosittelemme sinulle