Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

KRP ei aloita esitutkintaa Nordeasta esitetyistä satojen miljoonien rahanpesuväitteistä

Poliisi ei epäile tapauksessa rikosta. Yhdysvaltalainen suursijoittaja Bill Browder on väittänyt, että Nordean kautta kulki hämärää venäläistä rahaa.

Nordea Campus Helsingissä 14. toukokuuta 2019.
KRP ei epäile Nordean syyllistyneen rikokseen. Kuva: Laura Ukkonen / Lehtikuva
Saga Mannila
Avaa Yle-sovelluksessa

Keskusrikospoliisi ei aloita esitutkintaa varainhoitoyhtiö Hermitage Capital Management Ltd:n tekemän tutkintapyynnön perusteella.

Lokakuussa jätetyssä tutkintapyynnössä esitetään, että Nordea Bank Oyj:n ja eräiden suomalaisten yhtiöiden toiminnassa on syyllistytty törkeään rahanpesuun, kun Nordea on vastaanottanut yritysasiakkaiden pankkitileille varainsiirtoja Danske Bankista Virosta ja Ukio Bankista Liettuasta.

Rahanpesuepäilyt koskevat yli 200 miljoonan euron varoja sadoilla Nordean tileillä.

Hermitage Capital Management -rahaston perustajan, suursijoittaja Bill Browderin jättämässä tutkintapyynnössä väitetään, että baltialaispankkeihin tulleet varat ovat peräisin Venäjällä vuonna 2007 tehdystä rikoksesta.

Browderin mukaan venäläistä rahaa virtasi Liettuan ja Viron kautta Nordeaan sekä Ruotsissa, Tanskassa, Norjassa että Suomessa vuosien 2007–2013 välillä.

Browder sanoi Ylen haastattelussa rahastonsa tutkivan epäselvän venäläisen rahan liikkeitä, koska hänen asianajajansa Sergei Magnitski kuoli venäläisessä vankilassa epäselvissä olosuhteissa.

– Venäläinen järjestäytynyt rikollisuus saa toimintansa näyttämään lailliselta [kierrättämällä rahaa] useiden maiden, yritysten, pankkitilien ja pankkien kautta, Browder sanoi Ylelle aiemmin.

Keskusrikospoliisin esiselvityksen mukaan tutkintapyynnössä epäilyttäviksi väitetyt toimet ovat tapahtuneet Virossa tai Liettuassa, eikä suomalaisviranomaisilla ole asiassa näin ollen toimivaltaa.

Epäillyt teot vanhentuneita

Poliisin mukaan Suomeen Nordeaan tehdyt varainsiirrot ovat tapahtuneet pääosin yli kymmenen vuotta sitten, eli epäillyt teot ovat myös rikosoikeudellisesti vanhentuneita.

Tuoreempien varainsiirtojen osalta poliisilla ei myöskään ole syytä epäillä, että Nordeassa tai tilinomistajilla olisi ollut tietoa epäilyttävistä toimista Baltiassa.

Poliisin mukaan tutkintapyynnöstä tai sen liitteistä ei ilmene, mitkä seikat tukevat väitettä siitä, että suomalaisten myyjäyhtiöiden ja Nordean puolesta toimineet henkilöt olisivat varainsiirtoja vastaanottaessaan tienneet niiden olevan peräisin Venäjällä tehdystä rikoksesta.

Hermitage Capital Management Ltd on toimittanut samansisältöisen tutkintapyynnön myös Valtakunnansyyttäjänvirastoon.

Valtakunnansyyttäjänvirasto ei määrää asiassa esitutkintaa.

Browder: "Poliisin lausunnot epätodenmukaisia"

Twitterissä Browder kirjoittaa olevansa tyytymätön poliisin päätökseen olla aloittamatta esitutkintaa.

Twitter-viestiin liitetyssä tiedotteessa Browderin yhtiö syyttää poliisin lausuntoja epätodenmukaisiksi.

Tiedotteessa todetaan, että Suomeen Nordeaan tehtiin epäilyttäviä varainsiirtoja yhteensä 234 miljoonan dollarin arvosta. Yhtiön mukaan rahanpesu on jatkunut vuoteen 2015 asti, eivätkä epäillyt rikokset näin ollen ole vanhentuneet.

Browder kertoo aikovansa valittaa viranomaisten päätöksistä. STT:n haastatteleman valtionsyyttäjä Ritva Sahavirran mukaan valtakunnansyyttäjän tekemästä päätöksestä ei kuitenkaan voi valittaa.

Lisätty klo 16.08 Bill Browderin twiitti.

Aiempia uutisia aiheesta:

Bloomberg: Finanssivalvonta sau Nordean rahanpesuepäilyjä koskevan tutkinnan päätökseen

Suomen viranomaiset saaneet suursijoittajan tutkintapyynnön Nordeasta – poliisi ei kommentoi enempää

Nordeaa rahanpesusta syyttävä Browder Ylen haastattelussa: Nordea oli mukana rahanpesussa ja viranomaiset nukkuivat

Suosittelemme