Hyppää sisältöön

Pukuhuone on naisille lempeämpi paikka kuin miehille – Jalkapallon MM-kisojen supertähti puhuu asioista, joita moni urheilija yhä pelkää

Hyviä uutisia: On urheilijoita, jotka kertovat seksuaalisesta suuntautumisestaan reaktioista välittämättä. Ehkä naisten kisat voivat osaltaan muuttaa koko urheilun asennemaailmaa helpommaksi myös miehille.

Olympiamitalisti ja maailmanmestari Megan Rapinoe viilettää jalkapallon MM-kisoissa pinkissä tukassaan. Kuva: Tolga Bozoglu / EPA
Minna Kurki

Montako avoimesti homoseksuaalia ammattijalkapalloilijaa tiedät?

Kiitos jalkapallon MM-kisojen, ainakin parikymmentä kappaletta. Brightest Young Thing -sivusto (siirryt toiseen palveluun) listasi hiljattain 18 naispuolista, avoimesti homoseksuaalia jalkapalloilijaa.

Usein tasa-arvosta puhuttaessa keskitytään naisten miehiä heikompaan asemaan. Urheilumaailmassa naisten maajoukkuetason joukkueurheilu synnyttää vähemmän hurmosta kuin miesten (vai oletko ollut suihkulähteessä yhdenkään naisen voiton vuoksi?).

Ironista kyllä, yksi asia kuitenkin tuntuu olevan ainakin naisten jalkapallon MM-kisoissa paremmin kuin miesten maailmassa: joukkueissa pelaa monta naista, jotka eivät rakkauttaan piilottele.

Urheilun maailma voi olla kaikille sukupuolivähemmistöille raaka (siirryt toiseen palveluun), mutta etenkin se on sitä pojille ja miehille. Varsinkin miesten joukkueurheilussa homoseksuaalisuus on yhä hankala ja vaikea puheenaihe (siirryt toiseen palveluun), ja esimerkiksi julkisesti homoseksuaalit miesjalkapalloilijat ovat harvassa.

Ehkä joskus – ja toivottavasti pian – tulee aika, kun seksuaalisesta suuntautumisesta ei tarvitse uutisoida tai julkisesti keskustella, ainakaan paheksuttavassa sävyssä.

Sitä odotellessa tässä kolme viime aikoina esillä ollutta, avoimesti homoseksuaalia urheilijaa, jotka rumistakin saamistaan kommenteista huolimatta ovat auttaneet viemään urheilumaailmaa avoimempaan suuntaan.

Eläköön kesä, vapaus, rakkaus – ja jalkapallo!

1. Yhdysvaltain supertähti Megan Rapinoe ei epäröi puhua tärkeinä pitämiensä asioiden puolesta

Megan Rapinoe ei pelkää ottaa kantaa tärkeinä pitämiensä asioiden puolesta, vaikka siitä nousisi meteli. Hän on puhunut tasa-arvoisemman palkkauksen puolesta ja kommentoinut suorasanaisesti Fifan korruptioskandaalia.

Kunnon meteli nousi, kun Rapinoe liittyi Yhdysvalloissa kovaa kohua herättäneeseen tapaan, jossa urheilijat polvistuivat kansallislaulun aikana protestoidakseen poliisien mustia kohtaan käyttämää väkivaltaa vastaan. Tavan aloitti NFL-pelaaja Colin Kaepernick, ja Rapinoe oli ensimmäinen valkoinen ammattiurheilija, joka seurasi perässä (siirryt toiseen palveluun).

Seksuaalisen suuntautuneisuutensa Rapinoe kertoi julki vuonna 2012. Hän kommentoi Out-lehdelle (siirryt toiseen palveluun) samaa, mitä ylläkin jo mainittiin.

– Naisten urheilussa joukkue tietää todennäköisesti nopeasti, jos olet homoseksuaali. Se on avointa ja sitä tuetaan laajalti. Miesten osalta asia ei ole lainkaan näin. Se on surullista.

Lue lisää Rapinoesta:

MM-kisojen ennakkosuosikin tähti on yhtä aikaa aktivisti ja huippujalkapalloilija – Megan Rapinoe on saanut tempauksillaan häirikön maineen

2. Andy Brennanin piti hyväksyä itse itsensä – muiden reaktio yllätti iloisesti

Miesten puolella avoimesti homoseksuaalit jalkapalloilijat ovat harvassa. Britanniassa ensimmäinen uskalsi tunnustaa homoseksuaalisuutensa vasta 1990-luvulla. Hän tappoi myöhemmin itsensä.

Australiassa ensimmäinen miesjalkapalloilija kertoi homoudestaan julkisesti toukokuussa (siirryt toiseen palveluun). Hän on melbournelaisen Green Gully Cavaliersin Andy Brennan. Päätös ei selvästi ollut helppo, sillä Brennan kertoi pohtineensa asiaa vuosia (siirryt toiseen palveluun). Hänellä kesti kauan myöntää asia itselleenkään, saati muille.

– Urheilussa homona ja kaapissa oleminen on ollut henkinen rasite, sillä en ole tiennyt, miten ympärillä olevat reagoivat, Brennan kertoi Australian ammattijalkapalloilijoiden liiton sivuilla.

Brennan aloitti kertomalla hyvälle ystävälleen, sitten perheelleen. Kaikki suhtautuivat asiaan hyvin, myös kotijoukkue.

– Joukkuekaverini ja valmentajat olivat ja ovat todella upeita. Vastaanotto oli kannustava ja iloinen.

3. Freestylehiihtäjä Gus Kenworthy yllyttää elämään rohkeasti aitona, omana itsenään

Gus Kenworthy Kuva: Sergei Ilnitsky / EPA

Urheilupiireissä on toki myös avoimesti homoseksuaaleja miehiä. Yksi varsin tunnettu esimerkki on freestylehiihtäjä, yhdysvaltalainen Gus Kenworthy.

Viime vuonna hänestä ja taitoluistelija Adam Ripponista tuli ensimmäiset avoimesti homoseksuaalit amerikkalaiset miesurheilijat, jotka ovat osallistuneet talviolympialaisiin (siirryt toiseen palveluun).

Myös Kenworthy on aktiivinen vaikuttaja. Hän on muun muassa kerännyt rahaa aids-tietouden lisäämiseksi ja tunnetaan eläinoikeuksien asianajajana ja koirien ystävänä. Etelä-Korean kisoista Kenworthy pelasti ruoaksi tarkoitetun koiran. Beebo-nimen saanut pentu valitettavasti kuoli myöhemmin.

Askmen-sivuston haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) Kenworthy yllytti myös muita urheilijoita kertomaan itsestään rehellisesti.

– Mielestäni vasta eläköidyttyään kaapista tulevat urheilijat ovat pelkurimaisia. Ymmärrän sen ja ymmärrän, miksi he toimivat niin, mutta pidän sitä silti pelkuruutena. Se osoittaa, että he häpeävät itseään ja pelkäävät. Mielestäni pelolle ei pitäisi antaa valtaa, Kenworthy sanoi.

Siksi hänen mielestään yhä usemman pitäisi olla avoimesti oma itsensä, jotta hässäkkää ei synny, kun seuraava sanoo julki olevansa homoseksuaali.

– Tunnen ylpeyttä, kun näen muita ihmisiä elämässä totuudenmukaisesti, kun näen ystäväni hankkimassa töitä tai tekemässä siistejä juttua omina aitoina itsenään.

PS. Haluatko vaikuttaa?

Helsinki Pride -viikko järjestetään 24.6.–30.6 (siirryt toiseen palveluun). Jos haluat vaikuttaa tasa-arvon puolesta marssimalla, Pride-kulkue järjestetään lauantaina 29.6. Kulkue lähtee liikkeelle kello 12 Senaatintorilta.

Myös Yle Areenassa vietetään Pride-viikkoa, ja Helsingin Pride-paraati lähetetään suorana tuolloin lauantaina.

Lisäksi tarjolla on esimerkiksi elokuvia. Lue muusta tarjonnasta lisää täältä.

Pelkäävätkö urheilijat turhaan kertoa sukupuolisesta suuntautumisestaan? Onko sillä urheilussa väliä? Voit keskustella aiheesta klo 13 asti Yle-tunnuksilla.

Lue, kuuntele ja katso myös: Aaron: Minusta tulee minä

Mistä maailma puhuu -podcast: Keniassa voi joutua jopa 14 vuodeksi vankilaan homoseksuaalisuudesta

Botswanan korkein oikeus: Homoseksuaaliset suhteet sallittava

Taiwan hyväksyi homoavioliitot ensimmäisenä maana Aasiassa – Presidentti: Rakkaus voitti

Suosittelemme sinulle