Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Krp tutkii: Kyberhyökkäys Lahden verkkoon haittaa merkittävästi terveyspalveluita – sähköiset reseptit eivät toimi, verikokeissa ongelmia

Keskusrikospoliisi tutkii asiaa törkeänä tietojärjestelmän häirintänä.

Kyberhyökkäys
Yhteys Lahden kaupungin ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän verkkojen välillä katkaistiin heti, kun tilanne havaittiin. Kuvituskuva. Kuva: Richie B Tongo / EPA
Markus Heikkilä,
Janne Ahjopalo,
Sonja Parkkinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Lahden kaupungin ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän väliset tietoliikenneyhteydet on katkaistu Lahden kaupungin tietoverkossa tiistaina iltapäivällä havaitun kyberhyökkäyksen leviämisen estämiseksi, Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä kertoo tiedotteessaan.

Yhteyksien katkaisu aiheuttaa tiedotteen mukaan merkittäviä häiriöitä Lahden terveysasemien ja hammashoitoloiden toiminnassa, ja se vaikuttaa myös sosiaalipalveluiden asiakastyöhön. Sosiaali- ja terveydenhuollon kaikkien tietojärjestelmien käyttö ei ole mahdollista Lahden kaupungin alueen verkossa olevissa yhtymän työasemissa, tiedotteessa kerrotaan.

Hyvinvointiyhtymä ei tiedä, kuinka kauan häiriö kestää. Ongelma jatkuu yhä torstaiaamuna.

– Tiedotamme heti, kun asiasta on parempaa tietoa. Viimeistään tiedotamme etenemisestä huomenna, kertoo toimialajohtaja Juhani Sand.

Akuutisti sairastuneita potilaita pyydetään ottamaan yhteys Terveysneuvoon ja tarvittaessa Akuutti24:n päivystysapunumeroon 116 117.

Hyökkäyksen vuoksi potilaskertomusten tiedot eivät näy, eivätkä laboratoriovastaukset ja röntgenkuvat pääsääntöisesti ole käytettävissä. Myöskään sähköiset reseptit eivät toimi. Lisäksi verikokeiden osalta on ollut ongelmia.

Kelan Kanta-palvelut eivät ole käytettävissä. Kiireellisissä reseptiasioissa pyydetään ottamaan yhteyttä omaan terveyskeskukseen.

– Pyrimme hoitamaan akuutit asiat hyvin, mutta toivomme asiakkailta malttia ja ymmärrystä muissa tilanteissa, sanoo Sand.

Ajanvarauspotilaat pyritään hoitamaan Lahden terveysasemilla, mutta kaikkea vastaanottoon sisältyvää ei välttämättä pystytä käynnillä hoitamaan. Häiriön aikana vastaanottoaikoja ei pystytä antamaan tai muuttamaan.

Häiriö ei vaikuta toimintaan Nastolan terveysasemalla.

Virus ehti levitä tuhanteen työasemaan

Hyökkäyksen seurauksena verkko kuormittui. Haittaohjelma havaittiin yhdellä koneella, josta se ehti levitä noin tuhanteen työasemaan. Onni onnettomuudessa oli virustorjunta.

– Haittaohjelma on tunnistettu. Virustorjuntaohjelmisto eristää sen tartunnan saaneissa koneissa. Operaattorin palomuureissa on havaittu haittaohjelmaan liittyviä yhteysavauksia ja verkkoliikennettä, joka on estetty, kertoi kaupunki aamulla julkaisemassaan tiedotteessa.

Yhteys Lahden kaupungin ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän verkkojen välillä katkaistiin heti, kun tilanne havaittiin. Yhteyksiä on pystytty keskiviikkoaamuna palauttamaan kaupungin ja yhtymän verkkojen välillä.

Kaupunki on tehnyt asiasta rikosilmoituksen. Asiantuntijat selvittävät parhaillaan yhteistyössä viranomaisten kanssa hyökkäyksen alkuperää. Keskusrikospoliisi tutkii asiaa törkeänä tietojärjestelmän häirintänä.

Täsmennetty 14.6.2019 kello 10:11 tekstiä verikokeista

Suosittelemme