Hyppää sisältöön

Akvaariotalon remontista tuli pitkä riesa – vuotavaa 600 000 litran kala-allasta tilkitään nyt t-paidoilla

Suomen suurin akvaarioallas avattiin yleisölle Kotkassa, mutta se vuotaa yhä.

T-paita akvaarioaltaan saumassa
Itämeri-allas kesäkuussa 2019. Seitsemän metriä syvä kala-allas vuoti silloin neljästä kohtaa. Kuva: Kiira Ikävalko / Yle
Satu Krautsuk

Valtavan kala-altaan ääressä istuu perhe, jonka äiti imettää pientä vauvaa. Perheen muut lapset ihailevat kutevaa kuhaa, joka näkyy altaan ikkunan läpi.

Ikkunan saumassa on kangasmytty, joka osoittautuu lähemmässä tarkastelussa t-paidaksi.

– T-paita on siinä syystä. Saumassa on yksi altaan vuotokohta. Vesi otetaan paitaan, ettei se leviä kun lapset liikkuvat ikkunan äärellä, kertoo akvaariotalo Maretariumin toimitusjohtaja Sari Saukkonen.

Altaan seinustoilta löytyy kaksi muutakin t-paitaa samoissa tehtävissä.

Millien kokoista reikää etsittiin pitkään

Kotkassa sijaitsevan akvaariotalon alkuvuosi ei ole mennyt suunnitelmien mukaan. Akvaariotalossa tehtiin viime vuoden lopussa suuri remontti, jonka yhteydessä altaita uusittiin ja ikkunoita hiottiin.

Remonttiin kuului myös valtavan Itämeri-altaan kunnostaminen. Se on Suomen suurin akvaarioallas ja yli tuplasti isompi kuin esimerkiksi Sea Lifen valtameriallas Helsingissä.

Noin 600 000 litran kokoisen altaan täyttö ennen joulua epäonnistui kuitenkin pahoin, kun altaasta paljastui useita vuotokohtia. Allas jouduttiin tyhjentämään kokonaan.

Altaan rakentanut brittiläisurakoitsija ATL korjasi vuotokohdat ja allas täytettiin uudestaan tammikuun lopussa. Silloin ilmeni uusia vuotoja. Helmikuussa altaasta löytyi millien kokoinen reikä.

Ikkunan läpi näkyy Itämeri-altaaseen, joka on remontissa.
Kuva: Miina Sillanpää / Yle

Yhä neljä vuotoa

Allas vuotaa edelleen, mutta se on nyt avattu yleisön nähtäville. Lähipäivinä sinne muuttaa lisää kaloja, muun muassa 14-vuotiaat siperian- ja venäjänsammet. Ne ovat olleet evakossa toisessa altaassa.

Vuotokohtia on nyt yhteensä neljä.

– Nämä vedet ovat ilmeisesti peräisin aikaisemmista vuodoista, jotka ovat jääneet rakenteiden sisään. Todennäköisesti vanha vesi purkautuu sieltä nyt ulos veden kovan paineen vuoksi, mutta täysin varmoja tästä ei voida valitettavasti olla.

Jos vuodot eivät tyrehdy, korjauksia jatketaan syksyllä. Saukkosen mukaan vuodoista ei ole vaaraa yleisölle.

– Altaan ikkuna on valmistettu akryylista ja sen paksuus on 11 senttiä.

"Urakoitsijaa ei kannata vaihtaa"

Suomalaisia kalalajeja esittelevä Maretarium oli alkutalven kiinni pitkittyneiden korjaustöiden takia. Se avattiin helmikuun puolivälissä, mutta suurin vetonaula Itämeri-allas oli poissa käytöstä kesän kynnykselle asti.

Se näkyy lipputuloissa: Maretarium on jääny tavoitebudjetista 30 000 euroa. Summaa pyritään kirimään kiinni karsimalla kesätyöntekijöitä ja markkinointia.

– Nämä uudet korjaukset menevät urakoitsijan piikkiin, mutta tuleehan meillekin ylimäärästä työtä näistä.

Sari Saukkonen itämerialtaan ääressä
Sari Saukkonen arvioi, ettei urakoitsijan vaihtamisesta olisi hyötyä. Kuva: Kiira Ikävalko / Yle

Saukkosen mukaan urakoitsijaa ei kannata vaihtaa pieleen menneistä korjauksista huolimatta. Hän sanoo, ettei maailmalla ole kovin paljon akvaariourakoitsijoita.

– Yhdysvalloissa on yksi, samoin Uudessa-Seelannissa yksi. Tämä meillä toimiva tekee paljon myös USA:ssa ja on maailman johtavia urakoitsijoita. Jos meillä olisi joku muu, luulen että olisimme vielä suuremmissa vaikeuksissa.

Suosittelemme sinulle