Hyppää sisältöön

Poliisi otti kiinni yli 400 mielenosoittajaa, jotka vaativat rangaistusta hämäräperäiseen pidätykseen osallistuneille poliiseille Moskovassa

Pidätettyjen joukossa oli myös Ylen kuvaaja. Mielenosoituksiin yllytti tutkivan toimittajan pidätys ja huumerikosepäily, jota pidetään lavastettuna.

Mielenosoittaja pidätetään.
Viranomaiset pidättivät mielenosoittajia Moskovassa keskiviikkona. Kuva: Yuri Kochetkov / EPA
Erkka Mikkonen,
Minna Kurki

Venäjän poliisi on pidättänyt yli 400 mielenosoittajaa Moskovassa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Pidätettyjen joukossa on myös Yleisradion venäläinen kuvaaja Grigori Vorobjov.

Hänet vapautettiin vajaan tunnin kuluttua, kun hän oli ensin todistanut olevansa Venäjällä virallisesti työskentelevä journalisti. Samalla vapautettiin muita toimittajia. Vorobjovia epäiltiin osallistumisesta luvattomaan mielenosoitukseen.

Vorobjovin mukaan hänet otettiin kiinni kovakouraisesti. Vammoja hän ei saanut. Vorobjov kertoi, että poliisi käytti törkeää kieltä kiinnioton yhteydessä.

Pidätettyjen joukossa on Reutersin mukaan oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi.

Mielenosoittajat vaativat rangaistusta poliiseille, jotka ovat olleet mukana epäillyssä toimittajan lavastustapauksessa.

Tapaus koskee Meduza-sivuston tutkivaa toimittajaa Ivan Golunovia, joka pidätettiin viime viikon torstaina matkalla tapaamaan lähdettä.

Poliisin mukaan hänen repustaan löytyi muuntohuume mefedronia. Myöemmin tehdyssä kotietsinnässä poliisi sanoi löytäneensä vielä lisää huumeita.

Pidätystä pidettiin laajalti yrityksenä lavastaa toimittaja, joka on kirjoittanut muun muassa Moskovan kaupunginhallinnon korruptiosta.

Hämäräperäinen pidätys ja epäilyt siitä, että poliisit pahoinpitelivät Golunovia saivat lukuisat hänen tukijansa osoittamaan mieltä viikonloppuna.

Ivan Golunov
Venäläinen tutkiva toimittaja Ivan Golunov vapautettiin tiistaina. Kuva: Sergei Ilnitsky / EPA

Tiistaina viranomaiset tekivät U-käännöksen, vapauttivat Golunovin ja ilmoittivat, että tutkinta lopetetaan näytön puutteessa.

Poliisi on joutunut myöntämään, että ensimmäisessä pidätystiedotteessa julkaistut kuvat eivät olleet Golunovin kodista, vaikka niin annettiin ymmärtää. Tiistaina sisäministeri Vladimir Kolokoltsevin kerrottiin esittävän, että kaksi korkeaa poliisijohtajaa erotetaan tapauksen vuoksi.

Tämä ei kuitenkaan riittänyt tyynnyttämään mielenosoittajia. Sisäministeriön mukaan mielenosoittajia oli 1 200.

Mielenosoittaja pidätetään.
Pidätettyjä raportoidaan olleen ainakin 94. Kuva: Maxim Shipenkov / EPA

Venäjällä yli yhden ihmisen mielenosoituksista pitää sopia etukäteen viranomaisten kanssa. Keskiviikon mielenilmauksen järjestäjät olivat Reutersin mukaan vaatineet viranomaisia neuvottelemaan mielenosoituksen ehdoista suorassa lähetyksessä, mutta viranomaiset olivat kieltäytyneet.

Lue myös:

Venäläistoimittaja Ivan Golunov pääsi vapaaksi – "Jatkan työtä tutkivana toimittajana"

Populisti ja korruptioaktivisti Aleksei Navalnyi haastaa taas Vladimir Putinin – "Vaarallinen Kremlille"

Suosittelemme sinulle