Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Hallinto-oikeus kumosi 10 kittiläläisen kuntapäättäjän hyllyttämisen

Hallinto-oikeuden mukaan muiden luottamustehtävistään pidätettyjen luottamushenkilöiden hyllyttäminen voi jatkua Kittilässä.

Kittilän kunnanvirasto
Kuva: Annu Passoja / Yle
Jyri Tynkkynen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on kumonnut 10 kittiläläisen kuntapäättäjän pidättämisen luottamustoimistaan. Hallinto-oikeus katsoi, että nämä henkilöt ovat osallistuneet niin vähän rikosepäilyjen kohteena olevaan päätöksentekoon, että valtionvarainministeriöllä ei ollut riittäviä perusteita pidättää heitä luottamustoimistaan.

Ministeriön päätös perustui siihen, että kuntapäättäjien hyllyttäminen palauttaa Kittilän kunnan päätöksenteon uskottavuuden.

Hallinto-oikeus kuitenkin katsoo, että uskottavuuden palauttaminen on mahdollista, vaikka nämä 10 luottamushenkilöä ovat mukana päätöksenteossa. He ovat syytettynä vain yhden päätöksen tekoon osallistumisesta ja osa sen lisäksi yhden päätöksen valmisteluun tai täytäntöönpanoon osallistumisesta.

Valtionvarainministeriö pidätti luottamustoimistaan 20 kittiläläistä luottamushenkilöä vuosi sitten. Hallinto-oikeuden tuomion mukaan pidättäminen loppuu Akseli Erkkilän, Raili Fagerholmin, Veli-Matti Junnolan, Mika Kuuselan, Vilho Molkoselän, Markku Mäkitalon, Jukka Nivan, Mikko Saarelan, Jukka Salmen ja Mauri Taskilan kohdalla.

Sen sijaan muiden luottamustehtävistään pidätettyjen luottamushenkilöiden hyllyttäminen voi hallinto-oikeuden mukaan jatkua, koska heitä epäillään useammasta kuin yhdestä rikoksesta ja he ovat osallistuneet riidanalaiseen päätöksentekoon useammassa vaiheessa.

Pidättäminen jatkuu niin kauan, kunnes virkarikossyytteet on käsitelty lainvoimaiseen päätökseen asti. Lapin käräjäoikeus antanee päätöksen asiasta kesäkuun lopussa.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden tuomio ei ole vielä lainvoimainen, vaan siitä voi valittaa 30 päivän ajan.

Suosittelemme