Helsingin käräjäoikeus on vapauttanut syrjintäsyytteistä miehen, joka oli hoitamassa Venäjän kaksoiskansalaisen rekrytointia Puolustusvoimien Vekaranjärven varuskuntaravintolaan.
Oikeus katsoi, että mies toimi Puolustusvoimista tulleen ohjeen mukaisesti.
Rikosprosessi sai alkunsa, kun Yle uutisoi keväällä 2017 Kouvolassa asuvasta naisesta, jolla on Suomen ja Venäjän kansalaisuus.
Nainen on asunut Suomessa 26 vuotta. Ylen jutuissa häntä on kutsuttu Jelenaksi, koska hän ei halua, että hänet tunnistetaan.
Oikeus: Kaksoiskansalaista syrjittiin
Käräjäoikeus katsoo, että Jelena joutui syrjinnän kohteeksi kaksoiskansalaisuutensa vuoksi.
Oikeus toteaa ratkaisussaan, että Puolustusvoimien turvallisuusupseeri oli "tehnyt selväksi" Kairest Oy:lle (Jelenan rekrytointia hoitanut yhtiö), ettei varuskunnassa oleviin työpaikkoihin voitu ottaa töihin kaksoiskansalaisia.
Rekrytointia hoitaneen miehen tehtävä oli ollut löytää keittiöapulainen varuskuntaravintolaan.
Oikeus katsoo, että mies toimi saamiensa ohjeiden mukaan, eikä hän voinut tietää ohjeen olevan lainvastainen. Oikeus katsoo päätöksessään, ettei rekrytointia hoitaneella miehellä ollut syytä epäillä saamaansa ohjetta.
– Olemme tyytyväisiä. Oikeus ja totuus voitti, sanoo syytettyä oikeudessa avustanut Herkko Havumäki.
Oikeuden ratkaisussa kiinnitettään huomiota myös siihen, että rekrytointia hoitaneen Kairest Oy:n työnhakuprosessissa työta hakevan piti ilmoittaa äidinkielensä ja kansalaisuutensa. Oikeuden mukaan tämä tukee sitä käsitystä, että Kairest Oy oli antanut "jonkun merkityksen" työntekijän kansalaisuudelle.
Käräjäoikeus kaksoiskansalaisten ohjeistuksesta eri mieltä kuin syyttäjä
Poliisi epäili Jelenan syrjinnästä neljää henkilöä, jotka työskentelivät Kairest-yhtiössä ja Leijona Catering -yhtiössä, jonne Puolustusvoimat on ulkoistanut ravintolatoimintansa.
Syrjinnästä oikeuteen joutunut mies kertoi poliisitutkinnassa saaneensa ohjeet kaksoiskansalaisen kohteluun. Kaikki muut epäillyt kiistivät antaneensa miehelle mitään ohjeistusta.
Myös Puolustusvoimien edustajat kiistivät antaneensa ohjeistusta kaksoiskansalaisten kohtelusta.
Syyttäjä ei vienyt oikeuteen muita epäiltyjä. Syyttäjä katsoi, ettei kaksoiskansalaisten kohtelusta ollut ohjeistusta.
Oikeus kuitenkin nyt toteaa, että ohjeistus oli olemassa.
Syyttäjä Sinikka Paasivirta viestitti Ylelle, että hän ei ehdi perehtyä tuomioon tänään niin, että voisi sitä tuoreeltaan kommentoida.
Puolustusvoimat kiistää syrjivän ohjeen olemassaolon
Pääesikunnan mukaan käräjäoikeuden päätöksessä ei sanota, että Puolustusvoimissa olisi ollut ohje, joka syrjisi kaksoiskansalaisia.
Tiedotuspäällikkö Max Arhippainen sanoo, että ainoa ohje kaksoiskansalaisten kohtelusta on Puolustusvoimissa annettu helmikuussa 2017.
Arhippainen korostaa, että ohjeessa todetaan yksiselitteisesti, että kaksoiskansalaisuus ei itsessään ole koskaan peruste hylkäävälle päätökselle.
Oikeus katsoi Jelenan rekrytointia hoitaneen miehen toimineen lainvastaisesti tammikuussa 2017.
Arhippainen sanoo, että siitä, mitä käräjäoikeuden päätöksessä mainittu turvallisuusupseeri on sanonut, ei ole tietoa.
- Yksi henkilö [turvallisuusupseeri] on vuotta aiemmin toisessa tapauksessa sanonut tämän syytetylle suullisesti ja syytetty on tulkinnut sitä ohjeistusta. Se ei liittynyt tähän [Jelenan] tapaukseen.
Arhippainen painottaa, että jos turvallisuusupseeri on puhunut näin, se ei ole ollut Puolustusvoimien yleisohjeistuksen mukaista.
"Kaksoiskansalaisuuskaan ei käy"
Kouvolassa asuva Jelena näki netissä rekrytointiyhtiö Kairest Oy:n työpaikkailmoituksen, jossa haettiin keittiöapulaista Vekaranjärvelle.
Jelena haki työpaikkaa.
Kesken työnhakuprosessin syytteestä nyt vapautettu mies ilmoitti Jelenalle sähköpostilla, että kaksoiskansalaisuutta ei hyväksytä.
– Minulle tuli siitä paha olo. Minä ihmettelin, miten minä voin olla turvallisuusuhka, Jelena kertoi Helsingin käräjäoikeudessa oikeudenkäynnin aikana.
Yle uutisoi kaksoiskansalaisista keväällä 2017
Yle teki keväällä 2017 useita uutisia, joissa kerrottiin Puolustusvoimien muuttuneesta käytännöstä Venäjän kaksoiskansalaisia kohtaan.
Yle myös uutisoi, että Puolustusvoimien tiedustelulaitos on antanut epävirallisen ohjeistuksen kaksoiskansalaisten kohtelusta.
Puolustusvoimat ja edellinen puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) kiistivät jyrkästi Ylen uutiset ja sen, että Puolustusvoimilla olisi mitään kaksoiskansalaisten ohjeistusta.
Juttua täydennetty klo 16.55 Pääesikunnan tiedotuspäällikön kommenteilla.
Lue myös: